16 november 2023

8 tips om je stroomverbruik te sturen en plannen

Veel apparaten verbruiken de hele dag stroom en kun je niet zomaar uitzetten. Toch zijn er ook apparaten waarvan je het stroomverbruik kunt sturen en plannen. Bijvoorbeeld als de zon volop schijnt en je zonnepanelen meer opwekken dan je nodig hebt.

Waarom stroomverbruik plannen en sturen?

De afbouw van de salderingsregeling is van de baan. Daar hoef je het dus niet meer voor te doen. Toch zijn er wel redenen: om het net te ontlasten en minder vaste terugleveringskosten te betalen.

Als je een dynamisch energiecontract hebt is het ook interessant. Je stroomprijs kan dan elk uur anders zijn. Op groene momenten is de stroomprijs heel laag en soms zelfs negatief. Op die momenten is het slim om meer stroom te verbruiken en op andere juist minder.

Stroomverbruik plannen is lastig

Lampen zet je aan wanneer het buiten donker is. Je koelkast en vriezer staan de hele dag aan. Dat moet wel, anders bederft je eten. En zo zijn er nog meer apparaten in huis waarvan je het stroomverbruik eigenlijk niet kunt plannen of sturen. Maar met sommige apparaten kun je wél flexibel omgaan. Hieronder lees je onze tips.

Tips om je stroomverbruik te sturen en plannen

1. Gebruik de Groene stroom-voorspeller

Eerst wil je natuurlijk weten op welke momenten stroom het groenst is om te verbruiken. Daar gebruik je de Groene stroom-voorspeller van Vandebron voor! Momenteel vind je de tool in de Vandebron EV-app (ook beschikbaar voor niet-klanten) en als klant van Vandebron ook in de Vandebron Thuis-app. 

2. Vaatwasser, wasmachine en droger timen

De vaatwasser, wasmachine en droger zijn apparaten die veel stroom verbruiken. Maar gelukkig is hun verbruik ook goed te sturen en te plannen. De makkelijkste manier om dat te doen is door de timerfunctie te gebruiken. Daarmee kun je het wasprogramma uitstellen en laten starten op een groen moment. En natuurlijk nog veel duurzamer: je was ophangen om te laten drogen!

3. Slimme stopcontacten

Met slimme stopcontacten zet je apparaten aan of uit vanaf een app op je mobiele telefoon. Zo kun je de vaatwasser, wasmachine en droger op afstand aanzetten op de momenten die jij kiest. 

Dat doe je door de timerfunctie aan te zetten en het stopcontact vervolgens uit te schakelen. Wanneer je het stopcontact weer aanzet, gaat de timer lopen en begint het wasprogramma.

Let op: sommige apparaten gaan na stroomuitval niet verder waar ze gebleven waren. Goed om dat dus eerst te controleren voordat je slimme stopcontacten gaat aanschaffen!

Door een apparaat als de Sunny Home Manager te installeren, kun je dit proces automatiseren. Zodra er voldoende zonnestroom wordt opgewekt, gaan de stopcontacten automatisch aan. Zo heb je er helemaal geen omkijken meer naar.

4. Elektrische fiets opladen

Elektrisch fietsen wordt steeds populairder. De accu moet af en toe opgeladen worden en dat doe je het liefst op het groenste moment. Daarbij hoef je niet te wachten tot de batterij helemaal leeg is. De huidige generatie batterijen blijven namelijk het langste goed wanneer ze tussen de 20% en 80% opgeladen blijven. Gewoon opladen wanneer de zon schijnt dus!

5. Gedrag aanpassen

Om energieverbruik te kunnen sturen is in veel gevallen een gedragsaanpassing nodig. De ene is wat ingrijpender dan de andere. Twee voorbeelden ter inspiratie:

  • In plaats van de vaatwasser aan te zetten voordat je naar bed gaat, kun je deze ook op groene momenten pas aanzetten. Daar gebruik je de timerfunctie voor. 

  • Heb je zonnepanelen en werk je hybride? Op zonnige dagen werk je thuis en wanneer er minder weer voorspeld wordt, ga je naar kantoor.

6. Thuisaccu installeren

Met een thuisaccu kun je stroom opslaan voor later gebruik. Bijvoorbeeld het overschot aan zonne-energie of energie van het net op groene momenten. Dit is de beste manier om je stroomverbruik te sturen. 

Helaas zijn de huidige generatie thuisaccu’s nog behoorlijk prijzig voor de relatief lage capaciteit en korte levensduur. De ontwikkeling gaat echter hard en in de komende jaren verwachten we dat de betaalbaarheid snel sprongen zal maken.

7. Boiler verwarmen met overschot aan zonnestroom

Het kost veel energie om het waterreservoir van je elektrische boiler of warmtepomp te verwarmen. Daarom is het slim om dit op de juiste momenten te doen. Daar kun je bijvoorbeeld de eerder genoemde Sunny Home Manager voor gebruiken, eddi van myEnergi of een wateraccu. Veel warmtepompen hebben overigens de mogelijkheid om handmatig de boiler te verwarmen via een app.

8. Elektrische auto met slimme laadpaal

Een elektrische auto opladen kost heel veel stroom: gemiddeld 3800 kWh per jaar. Heb je er één voor de deur staan? Hang hem dan op groene momenten aan de lader. Ook bij de elektrische auto geldt: je hoeft de batterij niet eens helemaal leeg te rijden. Juist niet zelfs. Het beste is om hem tussen de 20% en 80% te houden. 

Met een slimme laadpaal met zonneverdeler wordt dit nog makkelijker. Je laat de lader dan standaard in de auto zitten en laadt alleen op wanneer er een overschot aan zonne-energie is.

Inzicht in je stroomverbruik vergroten

Hou je je bezig met het plannen en sturen van je energieverbruik? Dan wil je waarschijnlijk ook weten wanneer de piekmomenten zijn en welke apparaten in jouw huis veel verbruiken. Met een elektriciteitsmeter of energieverbruiksmanager breng je het in kaart.

Meer tips om energie te besparen

De stroom die je niet verbruikt hoef je ook niet te sturen of te plannen. Het is daarom ook slim om je te verdiepen in manieren om je energieverbruik te verlagen. Daar schreven we bijvoorbeeld dit artikel met de beste energiebespaartips voor thuis over en dit artikel speciaal voor huurders. Ook delen we manieren om zuinig te verwarmen.

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
EnergiecrisisInspiratiebronnenActueel