30 mei 2023

Energie gebruiken op het groenste moment van de dag: Vandebron lanceert de Groene stroom-voorspeller

Greentech innovator zet real-time data in voor volgende stap in de energietransitie

Groene energie gebruiken op het groenste moment van de dag? Het kan met behulp van de nieuwste technologie van duurzaam energieplatform Vandebron. Via de Groene stroom-voorspeller (GVS), die beschikbaar is in de apps van Vandebron, krijgen klanten inzicht in de ‘groenste’ gebruiksmomenten van de dag. Met behulp van deze technologie worden klanten gestimuleerd om op momenten dat het aanbod hoog is, groene energie te gebruiken en wordt structureel bijgedragen aan het balanceren van het overvolle energienet. De voorspeller is er zowel voor klanten met een elektrisch rijden-contract als voor reguliere klanten.

Inzicht in de groenste momenten

De productie van duurzame energie is de afgelopen jaren in een stroomversnelling gekomen. Positief nieuws, maar dit brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. De opwek van duurzame energie is wisselvallig, wat betekent dat er een onbalans kan ontstaan op het energienet. Om te voorkomen dat fossiele brandstoffen worden ingezet bij een tekort aan groene energie, of dat groene energie niet gebruikt wordt bij een overschot, is het van belang dat het energienet beter gebalanceerd wordt. Door inzicht te geven in de beste gebruiksmomenten, wil Vandebron haar klanten stimuleren om juist energie te gebruiken wanneer veel duurzame energie wordt opgewekt. Zo gebruiken we zo veel mogelijk groene stroom op het moment dat het aanbod groot is en helpen we het energienet beter te balanceren. 

“Als we echt naar 100% duurzame energie willen, moeten we innovatieve oplossingen inzetten. De Groene stroom-voorspeller is wat ons betreft de logische volgende stap om consumenten in één oogopslag nog meer bewust te maken van hun energieverbruik en stimuleert hen om bijvoorbeeld hun auto te laden wanneer het aanbod groene stroom op het energienet hoog is,” aldus Arno van den Berg, CTO van Vandebron.

Voorspeller bij laadstations

Als greentech pionier is Vandebron de eerste energieleverancier die deze data op deze manier inzichtelijk maakt voor gebruikers. De nieuwe tool haalt dagelijks data op over de bronnen van de beschikbare elektriciteit op het Nederlandse net, om zo het groenste moment van de dag te berekenen. De voorspeller is ontstaan vanuit de behoefte om elektrisch rijders meer inzicht te geven in het beste laadmoment maar is ook toegankelijk voor iedereen met een regulier energiecontract. De introductie van de Groene stroom-voorspeller is in lijn met de lancering van het eerste groene en dynamische energiecontract eerder dit voorjaar, waarmee klanten kunnen inspelen op het actuele aanbod groene energie. De Groene stroom-voorspeller vind je in de Vandebron Thuis App.

Binnenkort komen tijdelijk bij een aantal tankstations in Nederland digitale billboards met informatie over de groene stroompieken om bestuurders van elektrische auto's te motiveren om precies op het juiste moment te laden.

Geschreven door Vandebron

Deel dit artikel
Tags
VandebronKennisbankActueelTech