
10 tips om energie te besparen in je huurwoning
19 augustus 2022
Hoe kun je energie besparen in een huurwoning? Als huurder mag je geen grote aanpassingen maken aan je woning. Toch zijn er zeker mogelijkheden. Kijk maar!
Energie besparen in een huurwoning
Als eigenaar van een woning heb je volop mogelijkheden om je woning te verduurzamen en zo je energierekening te verlagen. Je kunt zonnepanelen plaatsen, de isolatie verbeteren en zelfs je woning helemaal gasloos maken. Maar als huurder kun je deze aanpassingen niet zomaar doorvoeren. Dat zal de verhuurder moeten doen.
Doe-het-zelf tips voor huurders
Gelukkig zijn er wel kleine aanpassingen die je zelf kunt maken. Zeker in de winter zullen deze tips je helpen om je energierekening omlaag te brengen.
1. Radiatorfolie plakken
Radiatoren stralen warmte alle kanten op. Richting de kamer, maar ook naar de muur. Door speciale radiatorfolie aan de achterkant van je radiatoren te bevestigen, straalt de warmte alleen nog maar richting je kamer. Dat is veel efficiënter en zo heb je minder energie nodig om ruimtes aangenaam te maken. Je bevestigt het met tape of magneetjes. Als je de huurwoning verlaat, haal je het er dus zo weer af.
2. Luchtlekken dichten
Vooral oudere woningen bevatten vaak kieren en naden waardoor lucht naar binnen komt. Zonde, want daardoor gaat warmte verloren. Zie je de gordijnen bewegen wanneer het buiten waait? Dan weet je dat er werk aan de winkel is. Plaats tochtstrips bij je ramen en een borstel onder je voordeur. Kies wel voor een variant zonder lijm, die je er zo weer af kan halen.
3. Isolerende raamfolie
Hebben je ramen enkel glas? Dan is het slim om raamfolie te plakken. Zeker in de winter, in ruimtes waar de verwarming vaak aan staat - zoals in de woonkamer of in een werkkamer. Raamfolie is een plastic folie met lucht ertussen. Je creëert daarmee als het ware dubbel glas. Zo hou je de warmte beter binnen en hoef je minder te stoken. Kies wel voor statische raamfolie zonder lijm.
4. Energiezuinige lampen
Blijven je lampen warm nadat je ze uitzet? Dan heb je nog ouderwetse gloeilampen, spaarlampen of halogeenlampen. Deze lampen zijn niet duurzaam: ze zetten slechts een deel van de energie om in licht en het grootste deel in (nutteloze) warmte. Vervang ze daarom door ledlampen. Zo kun je direct energie besparen in je huurwoning.
5. Cv-leidingen isoleren
Zichtbare verwarmingsbuizen kun je isoleren met buisisolatie. Daarmee zorg je dat de warmte niet verloren gaat wanneer het rondgepompt wordt door je huurwoning. Vooral in koude ruimtes kan dit veel winst opleveren.
6. Isolerende gordijnen
Grote ramen? Vervang dunne gordijnen door dikke gordijnen (met isolerend materiaal). Doe ze ‘s avonds dicht om de warmte binnen te houden en gooi ze open wanneer de zon naar binnen schijnt.
7. Gebruik een waterbesparende douchekop
Met waterbesparende douchekop bespaar je tot wel 20% op je water- en energieverbruik. Minder warm water, dus minder gasverbruik en dus een lagere energierekening. Je kunt hem zelf eenvoudig erop draaien en bij een verhuizing weer meenemen.
Lees ook: 15 tips om energie te besparen in de badkamer
Spaarzaam omgaan met energie
Naast aanpassingen maken aan je huurwoning, is het ook slim om eens kritisch te kijken naar je omgang met energie. Wat kun je veranderen aan je eigen gedrag?
8. Was op lage temperatuur
Maak er een gewoonte van om op 30 graden te wassen. Daarmee wordt je was net zo schoon. Bij zonnig weer hang je het daarna buiten te drogen. Lekker fris en je bespaart energiekosten voor je droger. Maak daarnaast gebruik van de ecostand op je wasmachine en vaatwasser.
9. Verwarming één graadje lager
Heb je je thermostaat in de winter op 20 graden ingesteld? Zet hem dan op 19. Door de thermostaat één graad lager te zetten, bespaart een gemiddelde eengezinswoning 120 m³ gas per jaar. Het is een paar dagen wennen, maar daarna weet je al niet meer beter.
10. Bewust verwarmen
Zet de thermostaat een uur voordat je naar bed gaat of van huis vertrekt op 15 graden. En verwarm alleen de ruimtes waar je daadwerkelijk bent. De verwarming in de slaapkamer hoeft trouwens nooit echt hoog. Slapen in een koele kamer is zelfs beter voor je nachtrust.
Let er wel op dat je je huis niet té lang en té ver afkoelt. Dat kan leiden tot vochtproblemen en schimmelvorming. Houd daarom een minimale basistemperatuur van 15 graden aan, ook in ruimtes die je weinig gebruikt. Zo blijft je huis gezond én bespaar je energie.
Lees ook: 11 tips om zuiniger te verwarmen met radiatoren
Ga in gesprek met je verhuurder
Zou je graag betere isolatie of zonnepanelen willen? Dat zijn grote investeringen die je verhuurder moet maken. Ga daarom het gesprek aan met je huurbaas of de woningcorporatie. Daarbij kun je de volgende argumenten aandragen.
Het huis wordt meer waard. Duurzaamheidsinvesteringen zorgen voor een beter energielabel van de woning en laten de woningwaarde direct stijgen.
De huurprijs kan omhoog. Laat weten dat je liever wat meer huur betaalt dan dat je energierekening omhoog gaat.
De werkzaamheden mogen tijdens de huurperiode worden uitgevoerd. Zo loopt je verhuurder geen inkomsten mis.
Nu kan het nog goedkoop. Er zijn momenteel verschillende subsidies en regelingen vanuit de overheid beschikbaar voor duurzaamheidsinvesteringen.
Meer besparen in huis
Met dit artikel hopen we je te inspireren om energie te besparen in jouw huurwoning. Waar in huis kun je nog meer besparen? Lees onze andere artikelen en ga zelf aan de slag.

Geschreven door Stefan van de Wetering
Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.