19 augustus 2022

9 tips om energie te besparen in je huurwoning

Hoe kun je energie besparen in een huurwoning? Als huurder mag je geen grote aanpassingen maken aan je woning. Toch zijn er zeker mogelijkheden. Kijk maar!

Energie besparen in een huurwoning

Als eigenaar van een woning heb je volop mogelijkheden om je woning te verduurzamen en zo je energierekening te verlagen. Je kunt zonnepanelen plaatsen, de isolatie verbeteren en zelfs je woning helemaal gasloos maken. Maar als huurder kun je deze aanpassingen niet zomaar doorvoeren. Dat zal de verhuurder moeten doen.

Doe-het-zelf tips voor huurders

Gelukkig zijn er wel kleine aanpassingen die je zelf kunt maken. Zeker in de winter zullen deze tips je helpen om je energierekening omlaag te brengen.

1. Radiatorfolie plakken

Radiatoren stralen warmte alle kanten op. Richting de kamer, maar ook naar de muur. Door speciale radiatorfolie aan de achterkant van je radiatoren te bevestigen, straalt de warmte alleen nog maar richting je kamer. Dat is veel efficiënter en zo heb je minder energie nodig om ruimtes aangenaam te maken. Je bevestigt het met tape of magneetjes. Als je de huurwoning verlaat, haal je het er dus zo weer af.

2. Luchtlekken dichten

Vooral oudere woningen bevatten vaak kieren en naden waardoor lucht naar binnen komt. Zonde, want daardoor gaat warmte verloren. Zie je de gordijnen bewegen wanneer het buiten waait? Dan weet je dat er werk aan de winkel is. Plaats tochtstrips en tochtbanden bij je ramen, een borstel onder je voordeur en installeer een brievenbusborstel. Let wel op dat je voldoende ventileert.

3. Isolerende raamfolie

Hebben je ramen enkel glas? Dan is het slim om raamfolie te plakken. Zeker in de winter, in ruimtes waar de verwarming vaak aan staat - zoals in de woonkamer of in een werkkamer. Raamfolie is een plastic folie met lucht ertussen. Je creëert daarmee als het ware dubbel glas. Zo hou je de warmte beter binnen en hoef je minder te stoken.

4. Energiezuinige lampen

Blijven je lampen warm nadat je ze uitzet? Dan heb je te maken met ouderwetse gloeilampen, spaarlampen of halogeenlampen. Deze lampen zijn niet duurzaam: ze zetten slechts een deel van de energie om in licht en het grootste deel in (nutteloze) warmte. Vervang ze daarom door ledlampen. Zo kun je direct energie besparen in je huurwoning.

5. Cv-leidingen isoleren

Zichtbare verwarmingsbuizen kun je isoleren met buisisolatie. Daarmee zorg je dat de warmte niet verloren gaat wanneer het rondgepompt wordt door je huurwoning. Vooral in koude ruimtes levert dit veel winst op. 

6. Isolerende gordijnen

Grote ramen? Vervang dunne gordijnen door dikke gordijnen (met isolerend materiaal). Doe ze ‘s avonds dicht om de warmte binnen te houden en gooi ze open wanneer de zon naar binnen schijnt.

Spaarzaam omgaan met energie

Naast aanpassingen maken aan je huurwoning, is het ook slim om eens kritisch te kijken naar je omgang met energie. Wat kun je veranderen aan je eigen gedrag?

7. Was op lage temperatuur

Maak er een gewoonte van om op 30 graden te wassen. Daarmee wordt je was net zo schoon. Bij zonnig weer hang je het daarna buiten te drogen. Lekker fris! Maak daarnaast gebruik van de ecostand op je wasmachine en vaatwasser. En nog een tip om te besparen op je energierekening: als je dubbeltarief hebt, stel dan de timer in en was ‘s nachts tijdens het daltarief

8. Verwarming één graadje lager

Heb je je thermostaat in de winter op 20 graden ingesteld? Zet hem dan op 19. Door de thermostaat één graad lager te zetten, bespaart een gemiddelde eengezinswoning 120 m³ gas per jaar. Doe op een koude dag dus liever een dikke trui aan, in plaats van de verwarming hoger te draaien.

9. Bewust verwarmen

Zet de thermostaat een uur voordat je naar bed of van huis gaat op 15 graden. En verwarm alleen kamers waar je ook daadwerkelijk bent. Zet bijvoorbeeld de verwarming in je werkkamer in het weekend en ‘s avonds helemaal uit. In de slaapkamer hoef je hem eigenlijk nooit aan te zetten. Slapen in een koude slaapkamer is gezonder en beter voor je nachtrust.

Lees ook: 11 tips om zuiniger te verwarmen met radiatoren

Ga in gesprek met je verhuurder

Zou je graag betere isolatie of zonnepanelen willen? Dat zijn grote investeringen die je verhuurder moet maken. Ga daarom het gesprek aan met je huurbaas of de woningcorporatie. Daarbij kun je de volgende argumenten aandragen.

  • Het huis wordt meer waard. Duurzaamheidsinvesteringen zorgen voor een beter energielabel van de woning en laten de woningwaarde direct stijgen.

  • De huurprijs kan omhoog. Laat weten dat je liever wat meer huur betaalt dan dat je energierekening omhoog gaat. 

  • De werkzaamheden mogen tijdens de huurperiode worden uitgevoerd. Zo loopt je verhuurder geen inkomsten mis. 

  • Nu kan het nog goedkoop. Er zijn momenteel verschillende subsidies en regelingen vanuit de overheid beschikbaar voor duurzaamheidsinvesteringen. 

Praktijkverhalen

Thom woont in een huurwoning en is klant bij Vandebron. In 2019 schreef hij voor ons verschillende blogs over zijn zoektocht en aanpak om zijn huurhuis te verduurzamen. Lees de artikelen hier:

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
KennisbankInspiratiebronnen