gemiddeld stroomverbruik

29 december 2022

Gemiddeld stroomverbruik van een Nederlands huishouden

Hoeveel stroom verbruikt een gemiddeld Nederlands gezin? In dit artikel zetten we de cijfers op een rij en leggen we een paar belangrijke nuances uit.

Gemiddeld stroomverbruik in Nederland

Het stroomverbruik van twee Nederlandse huishoudens kan behoorlijk verschillen. Dat heeft te maken met het aantal personen, het type woning en de apparaten die gebruikt worden. Zo verbruikt een alleenstaande in een klein appartement met een cv-ketel veel minder stroom dan een groot gezin in een gasloze woning.

Meer stroomverbruik in gasloze woning

In een gasloos huis worden elektrische apparaten gebruikt voor verwarming, warm water en koken. Een warmtepomp en een inductiekookplaat bijvoorbeeld. En die verbruiken behoorlijk wat stroom! Een warmtepomp verbruikt gemiddeld 2.200 tot 3.000 kWh stroom per jaar. Daarmee verbruik je jaarlijks zo’n twee keer meer stroom dan een soortgelijk huis met gas. Gelukkig is het wel goedkoper én beter voor het milieu.

Meer stroom bij elektrische auto

Nederlanders rijden gemiddeld 20.000 kilometer per jaar. Bij een elektrische auto komt dat neer op 3.800 kWh stroom per jaar. Je kunt je dus wel voorstellen dat het stroomverbruik van een huishouden met een elektrische auto veel hoger is dan met een benzineauto. Als je je eigen laadpaal gebruikt dan natuurlijk.

Gemiddeld stroomverbruik per jaar

Het gemiddeld jaarverbruik van een Nederlands huishouden is 2.760 kWh stroom. Dit kan dus behoorlijk uiteenlopen, afhankelijk of er energieslurpende apparaten geïnstalleerd zijn. Verder heeft vooral het aantal personen effect op het stroomverbruik. Een gezin met 4 personen, heeft nu eenmaal meer (en vaker) apparaten in gebruik dan 1 persoon of 2.

Het gemiddelde gezin heeft een cv-ketel en een benzineauto. In onderstaande cijfers wordt daar dan ook vanuit gegaan.

gemiddeld stroomverbruik per jaar

Cijfers: Nibud

Gemiddeld stroomverbruik per dag

Een gemiddeld gezin verbruikt 7,56 kWh stroom per dag. Dat is het gemiddelde jaarverbruik (2.760 kWh) gedeeld door de 365 dagen van het jaar.

In onderstaande cijfers is geen rekening gehouden met het schommelende stroomverbruik door het jaar heen. In de winter is het langer donker, waardoor je lampen vaker branden en je dus meer elektriciteit verbruikt. Ook zet je misschien vaker de waterkoker aan voor een kopje thee. In de zomer leven we meer buiten, waardoor we weer minder stroom verbruiken.

gemiddeld stroomverbruik per dag

Gemiddeld stroomverbruik daalt al jaren

Door de jaren heen verbruiken Nederlandse huishoudens steeds minder stroom. In tien jaar tijd is het gemiddelde stroomverbruik met 15% afgenomen. 

gemiddeld stroomverbruik daalt

Dat komt doordat apparaten zuiniger worden, maar ook omdat steeds meer mensen zonnepanelen installeren, waardoor ze zelf stroom opwekken en dus minder bij een energieleverancier hoeven af te nemen. Goede zaak, vinden we bij Vandebron!

groei zonnepanelen in nederland

Welke apparaten verbruiken veel stroom?

Van de normale huishoudelijke apparaten (die eigenlijk iedereen wel in huis heeft) zijn vooral de wasmachine, droger, vaatwasser en koelvriescombinatie de zwaargewichten. Een warmtepomp, elektrische boiler en laadpaal zijn extreme slurpers, maar die heeft lang niet iedereen.

Lees verder: Deze 15 apparaten gebruiken in huis de meeste stroom

Tips om minder stroom te verbruiken

Door de hoge energieprijzen willen de meeste mensen graag wat minder stroom verbruiken. Snappen we. Maar hoe pak je dat aan? Bekijk deze energiebesparende tips en deze tips speciaal voor huurhuizen. We vertellen je alles wat je moet weten om je stroomverbruik omlaag te brengen. Van aanpassingen in gedrag, tot apparaten vervangen, sluipverbruik voorkomen en slimme investeringen.

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Wat zijn de voor- en nadelen van waterstofauto's?
Alles wat je in 2025 moet weten over salderen