4 juni 2024

Zonne-energie opslaan om later te verbruiken: 5 manieren

Je wilt de zonne-energie die je zonnepanelen opwekken graag opslaan en op een later moment thuis verbruiken. Een thuisbatterij installeren is dan de meest voor de hand liggende optie. Maar er zijn ook alternatieven. Kijk maar mee!

Waarom zonne-energie opslaan?

In Nederland kennen we de salderingsregeling. Wek je meer op dan je op dit moment nodig hebt? Dan mag je het overschot terugleveren aan het net, zodat andere huishoudens gebruik kunnen maken van jouw groene stroom. Je teruglevering mag je vervolgens wegstrepen tegen je verbruik. Op die manier fungeert het net in feite als een grote batterij.

Waarom zou je je zonne-energie dan nog op willen slaan? Daar zijn verschillende redenen voor.

Reden 1: Dynamische tarieven

Heb je een dynamisch energiecontract? Dan kunnen je stroomprijzen elk uur anders zijn. Ook werkt de salderingsregeling net even anders: voor stroom die je teruglevert, ontvang je de prijs die op dat moment geldt. Op momenten dat er veel stroom teruggeleverd wordt is deze prijs vaak laag. Het loont dan om je zonne-energie op te slaan en op een later (duurder) moment te verbruiken.

Reden 2: Geen terugleverkosten

Energieleveranciers maken kosten wanneer klanten stroom terugleveren. Steeds meer leveranciers vinden het eerlijk om deze kosten neer te leggen bij de zonnepaneelklanten die daadwerkelijk terugleveren, in plaats van door te berekenen in de energieprijzen. Bij Vandebron doen we dat met de vaste terugleveringskosten

Reden 3: Het stroomnet ontlasten

Eén van de uitdagingen van de energietransitie is het overvolle energienet. Er moet meer stroom vervoerd worden dan het huidige net aan kan. Door je zonne-energie zelf op te slaan en later te verbruiken, help je eigenhandig mee dit probleem op te lossen.

Manieren om zonne-energie op te slaan

De groene stroom die je zonnepanelen opwekken, verbruik je direct in huis. Het overschot lever je terug aan het net. Maar je kunt zonne-energie ook opslaan voor later.

1. Thuisbatterij

De meest voor de hand liggende manier is zonne-energie opslaan in een thuisbatterij. Dit is een grote accu die je tussen de omvormer en je meterkast plaatst. Zodra je meer energie opwekt dan je in huis nodig hebt, vult de accu zich. Op een later moment kun je hem weer ontladen. 

2. Wateraccu

Bij een wateraccu wordt je elektrische boiler als batterij gebruikt. De overtollige energie wordt niet als elektriciteit opgeslagen, maar als warm water in je boiler. Dat kun je vervolgens gebruiken om te douchen of je woning mee te verwarmen. De sensor in de meterkast geeft een signaal naar je boiler zodra er wordt teruggeleverd, waarna verwarming begint.

3. Warmtepomp

Heb je een warmtepomp? Dan heb je eigenlijk al een wateraccu in huis. Het voorraadvat van een warmtepomp bevat namelijk altijd een hoeveelheid warm water. Dit water koelt gedurende de dag langzaam af en wordt automatisch verwarmd wanneer het de ondergrens bereikt. Tijdelijk wordt er dan behoorlijk wat stroom verbruikt. Bij sommige warmtepompen kun je dit moment ook handmatig activeren. Bijvoorbeeld op het moment dat je teruglevert. 

4. Elektrische auto

Heb je een elektrische auto? Laad dan op, op het moment dat je teruglevert. Dit doe je door handmatig de oplader te verbinden. Of met een slimme laadpaal die je zo instelt dat je alleen wil opladen wanneer je zonnepanelen terugleveren. 

Kan de accu van jouw elektrische auto bidirectioneel laden? Dit betekent dat de batterij zowel kan opladen als ontladen. Je kunt zonne-energie dan opslaan in je elektrische auto en later in huis gebruiken.

5. Buurtbatterij

Op dit moment vinden er enkele initiatieven voor buurtbatterijen plaats. Een buurtbatterij is een grote batterij waar een hele wijk op aangesloten is. Huishoudens laden de batterij op met zonnestroom die ze te veel hebben. Anderen kunnen dit dan afnemen. Op die manier kunnen wijken (grotendeels) energie-onafhankelijk worden. 

Energieverbruik sturen en plannen

In plaats van zonne-energie opslaan, kun je ook je stroomverbruik sturen en plannen zodat je juist tijdens groene momenten veel zelf verbruikt. Je kunt bijvoorbeeld je wasmachine, droger of vaatwasser laten draaien op de momenten dat je teruglevert. In ons artikel ‘8 tips om je stroomverbruik te sturen en plannen’ lees je hoe je dat doet.

Groene stroom van Vandebron

Zonne-energie opslaan voor later verbruik is een slimme manier om goed bezig te zijn. Voor de momenten dat je niet voldoende opwekt, heb je een energieleverancier nodig. Je wilt natuurlijk wel dat ook die stroom groen is, toch? Kies daarom voor groene stroom van Vandebron en help mee om zo snel mogelijk naar 100% duurzame energie in Nederland te gaan.

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
KennisbankZonne-energieTech