energie besparen met slimme stekker

25 juli 2024

Energie besparen in huis met slimme stekkers

Een slimme stekker is een leuke manier om energie te besparen in huis. We leggen uit wat een slimme stekker is en hoe je er energie mee bespaart.

Een slimme stekker is een interessante manier om thuis energie te besparen. Je maakt stroomverbruik per apparaat inzichtelijk, kunt apparaten via je smartphone aan- en uitzetten en zelfs automatisch aansturen bij teruglevering.

Wat is een slimme stekker?

Een slimme stekker is een apparaatje dat je tussen een stopcontact en een elektrisch apparaat plaatst. Een soort verlengstuk van het stopcontact. Met dit verlengstuk maak je een normaal stopcontact ‘slim’. Je kunt hem aan- en uitzetten vanaf je smartphone. Ook kun je het stroomverbruik van het apparaat inzichtelijk maken.

Slimme stekkers zijn te koop voor een enkel stopcontact, maar je kunt ook een slimme stekkerdoos aanschaffen waarop je meerdere apparaten tegelijk kunt aansluiten.

slimme stekker of stekkerdoos

Hoe werkt een slimme stekker?

Heel eenvoudig: je steekt de slimme stekker in het stopcontact en steekt het apparaat vervolgens in de slimme stekker. Druk op de aan-knop en hij doet het. Kijk in de handleiding hoe je de slimme stekker vervolgens koppelt aan je smartphone. Bij de meeste modellen is dit zo gepiept.

Stand-by killer

De slimme stekker meet hoeveel stroom een apparaat verbruikt. Zo weet het wanneer een apparaat op stand-by gaat. Slimme stekkers met een stand-by killer functie schakelen apparaten op dat moment helemaal uit. Ze verbruiken dan nog minder stroom. Slim!

Besparen met slimme stekkers

Met een slimme stekker kun je op verschillende manieren energie besparen in huis.

1. Apparaten aan- en uitzetten via een app

Vanaf je smartphone zet je slimme stekkers met één druk op de knop uit. Dat is handig om alles snel uit te zetten wanneer je de deur uit of naar bed gaat. Je weet dan zeker dat apparaten niet per ongeluk aan blijven staan.

2. Timer instellen

Met de meeste slimme stekkers kun je tijdprogramma’s instellen. Laat lampen bijvoorbeeld alleen op sommige momenten van de dag schijnen, waarna ze automatisch weer uitgaan. Stel ze bijvoorbeeld zo in dat ze uitgaan wanneer je naar je werk of naar bed gaat.

3. Stroomverbruik inzichtelijk maken

Een slimme stekker geeft inzicht in het werkelijke stroomverbruik van een apparaat. Zo ontdek je bijvoorbeeld dat je televisie of droger meer stroom verbruikt dan je had verwacht. Met dit inzicht kun je beslissen of het slim is om het apparaat te vervangen voor een zuiniger model.

Lees ook: Deze 16 apparaten gebruiken in huis de meeste stroom

4. Wasmachine en vaatwasser slim maken

Steeds meer moderne witgoedapparaten beschikken over de Home Connect functionaliteit, waarmee je ze kunt verbinden met je smartphone. Maar met een slimme stekker kunnen ‘domme’ apparaten zonder deze functie dit ook. Handig, want zo kun je ze op afstand aanzetten. Bijvoorbeeld wanneer de dynamische stroomprijzen laag zijn of je zonnepanelen terugleveren.

Om een ‘domme’ vaatwasser of wasmachine aan te zetten op afstand, stel je eerst de timerfunctie in op enkele minuten. Vervolgens schakel je de slimme stekker in. Wanneer je de slimme stekker nu inschakelt, begint de tijd te lopen, waarna het wasprogramma begint.

Let op: sommige apparaten gaan na stroomuitval niet verder waar ze gebleven waren. Check in de handleiding hoe dat zit bij jouw apparaten.

5. Automatisch aanzetten bij teruglevering

Je kunt nog een stapje verdergaan. Door een energieverbruiksmanager te installeren en deze te verbinden met je slimme stekkers, kun je acties instellen bij bepaalde gebeurtenissen of energiewaardes. Zo kun je bijvoorbeeld een apparaat aanzetten zodra je zonnepanelen terugleveren.

Lees verder: Vaatwasser en wasmachine slim aansturen in 5 stappen

6. Levensduur van apparaten verlengen

Apparaten die constant aanstaan, gaan minder lang mee. Door ze (automatisch) uit te zetten wanneer je ze niet nodig hebt, vergroot je de levensduur.

Aandachtspunten bij het kopen van een slimme stekker

Er zijn een paar zaken om goed op te letten bij het kopen van een slimme stekker.

  • Compatibiliteit: Ben je van plan om een energieverbruiksmanager of ander aanvullend apparaat te kopen? Check dan vooraf of de slimme stekker die jij op het oog hebt wel samenwerkt met dit apparaat.

  • Maximale wattage: Het apparaat dat je wilt aansluiten moet een lager piekvermogen hebben dan wat de slimme stekker maximaal aankan. Een elektrische radiator kan bijvoorbeeld wel 1000 Watt per uur verbruiken. Niet alle slimme stekkers kunnen dat aan.

  • Voltage: In Nederland werken alle apparaten op een wisselspanning van 220 - 240V. Je slimme stekker moet met ditzelfde voltage werken. Dit is vooral belangrijk om in de gaten te houden wanneer je een slimme stekker via een buitenlandse webshop koopt.

Mag je elk apparaat aansluiten op een slimme stekker?

In principe kun je elk apparaat met een stekker aansluiten op een slimme stekker. Sommige apparaten zijn alleen minder praktisch, omdat ze nooit uit mogen. Denk aan de koelkast, de warmtepomp of de mechanische ventilatie. Die mag je dus alleen aansluiten om het stroomverbruik te meten.

Energie besparen in huis

Op zoek naar meer manieren om jouw stroomverbruik te verlagen? Lees dan verder in ons artikel ’Tips om thuis energie te besparen’. Daar vertellen we je alles wat je moet weten om je stroomverbruik omlaag te brengen. Van aanpassingen in gedrag, tot apparaten vervangen, sluipverbruik voorkomen en slimme investeringen. Woon je in een huurwoning? Check dan het artikel ’Energie besparen in je huurwoning’.

Afbeelding: Eve Energy

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Minimaal terugleveren: 4 manieren om je zonnepanelen slim te sturen
Alles wat je in 2025 moet weten over salderen