energie besparen winter tips

29 november 2024

17 tips om deze winter minder energie te verbruiken

In de winter verbruiken we veel meer energie dan in de rest van het jaar. Dat komt vooral doordat de verwarming overuren draait. We delen praktische tips om deze winter energie te besparen. Met een klein budget en weinig moeite.

1. Zet de verwarming één graadje lager

Wist je dat 75% van je gasverbruik op gaat aan verwarming? De verwarming helemaal uit in de winter is wat overdreven. Maar je kunt je thermostaat wel één graadje lager zetten dan normaal. Daarmee bespaar je 120 m³ gas per jaar. Je lichaam went vanzelf aan de lagere temperatuur. En je kunt altijd een lekkere dikke trui aantrekken.

2. Zet je cv-ketel op de ecostand

Heb je een oudere cv-ketel? Grote kans dat hij standaard ingesteld staat op de comfortstand. Terwijl veel modellen ook een ecostand hebben. In de ecostand wordt de warmtewisselaar niet continu warm gehouden. Het duurt ‘s ochtends iets langer voordat je warm water hebt, maar je bespaart wel een hoop energie. Kijk in je gebruiksaanwijzing hoe je de ecostand aanzet.

3. Ontlucht je radiatoren

Het is slim om één keer per jaar je radiatoren te ontluchten. Wanneer er veel lucht in de leidingen zit, heeft de cv-ketel meer energie nodig om warm water naar de radiatoren te vervoeren. Lucht geleidt niet goed. Daardoor duurt het langer om ruimtes te verwarmen en gaat je verbruik omhoog.

<youtube>r48NgOTBxSA</youtube>

4. Ga slim om met je thermostaat

Je kunt een nieuwe slimme thermostaat kopen met verwarmingsprogramma’s, open-raam-detectie en geofencing. Maar je kunt ook wat slimmer omgaan met je ‘domme’ thermostaat. Bijvoorbeeld door hem een uur voordat je naar bed of je werk gaat al lager te zetten. Om jezelf hieraan te herinneren, zet je terugkerende wekkers op je telefoon.

5. Zet de thermostaat ‘s nachts op 15 graden

Hoe hoog zet jij de verwarming in de winter? In de nacht is het slim om hem op 15 graden te zetten (of 18 graden bij vloerverwarming) en niet helemaal uit. Op temperatuur komen, kost namelijk meer energie dan stabiel 15 graden aan te houden. Bij een goed geïsoleerde woning met warmtepomp en vloerverwarming kun je trouwens beter je thermostaat nooit lager zetten.

6. Laat zonlicht binnen

Laat zonlicht overdag binnen door de gordijnen open te gooien. Zo wordt je huis gratis verwarmd door de zon. In de avond doe je ze juist weer dicht om de warmte beter binnen te houden.

7. Dicht luchtlekken met tochtstrips

Voel je een tocht bij de naden en kieren van je buitendeuren en ramen? Daar gaat de warmte in huis door naar buiten. En komt koude lucht door naar binnen. Doe er wat aan door tochtstrips te plakken. Heel goedkoop en gemakkelijk om zelf te doen.

<youtube>XyPNye5f_C8</youtube>

8. Isoleer de voordeur

Merk je dat het in de hal vaak kouder is dan in de rest van het huis? Grote kans dat je voordeur niet goed aansluit, waardoor er een hoop warmte verloren gaat. Koop een brievenbusborstel, breng tochtstrips aan en plak isolerende folie op het raam.

9. Sluit kamers die je niet gebruikt

De deuren van kamers die je maar weinig gebruikt, kun je beter dicht laten. En de radiatoren helemaal uit. Zo wordt de ruimte die wél verwarmd moet worden kleiner en heb je minder energie in de winter nodig. Gebruik tochtstoppers om ze nog beter af te sluiten.

10. Niet verwarmen in de slaapkamer

De beste slaaptemperatuur is 18 graden. Zet radiatoren in de slaapkamer daarom standaard uit. Als het echt te koud wordt, kun je altijd een paar uur voordat je naar bed gaat nog licht stoken. Of onder een extra dikke deken kruipen.

11. Hang isolerende gordijnen op

Toe aan nieuwe gordijnen? Vervang ze dan door gordijnen met een isolerende voering. Zeker wanneer je enkelglas hebt, is dit een goede bespaartip voor de winter. Je kunt ook twee soorten gordijnen combineren, zodat er een isolerende luchtlaag ontstaat. 

<youtube>N-MICdI2HVI</youtube>

12. Draag sloffen (en een muts) in huis

Waarom die gekke hipsters hun mutsjes zelf binnenshuis dragen? Ze houden hun lichaam gewoon lekker warm. De meeste lichaamswarmte verlies je door je hoofd en voeten. Daarom is het slim om binnenshuis lekkere dikke sloffen te dragen. En een muts dus.

13. Goed ventileren

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar het werkt averechts om je huis compleet af te sluiten van de buitenlucht. Ventilatie is belangrijk. Om gezond te kunnen ademen, maar ook om energie te besparen in de winter. Door ventilatie wordt vochtige binnenlucht vervangen door droge buitenlucht. Droge lucht wordt sneller warm, waardoor minder energie nodig is.

14. Was op het juiste moment

Heb je zonnepanelen of een dynamisch contract? Dan loont het om je energieverbruik te sturen en plannen. In de winter zijn de dagen korter en wordt er minder zonnestroom opgewekt. Gebruik je vaatwasser, wasmachine en droger daarom vooral op groene momenten.

15. Gun je radiatoren wat ruimte

Als je bank voor een radiator staat, wordt vooral je bank verwarmd. Zonde! Zorg daarom dat radiatoren vrij de ruimte in kunnen stralen. Als dat vanwege beperkte ruimte niet mogelijk is, zet meubels dan in ieder geval niet direct tegen de radiator aan, maar laat er wat ruimte tussen. Let ook op dat gordijnen er niet overheen hangen.

16. Radiatorfolie plakken

Radiatoren stralen warmte alle kanten op. Richting de kamer, maar ook naar de muur. Radiatorfolie is een goedkope manier om dat te voorkomen. Bevestig de folie aan de achterkant van de radiator. Zo straalt de warmte alleen nog maar richting je kamer. Dat is veel efficiënter. Je bevestigt het met tape of magneetjes en kan er dus altijd weer af.

<youtube>Dh0f-QpD9oQ</youtube>

17. Warm niet op door te douchen

In de sneeuw of regen naar huis moeten fietsen? Een warme douche of bad is dan een heerlijke manier om weer warm te worden. Maar niet de meest energiezuinige. Per 5 minuten douchen verbruik je 0,2 m³ gas. Droge kleren en een kop warmte thee zijn daarom beter.

Met de tips uit dit artikel kun je met een klein budget en weinig moeite al veel energie besparen in de winter. Wil je het grondig aanpakken? Kijk dan eens naar professionele isolatie. Door eenmalig te investeren, zit je er voortaan elke winter warmpjes bij.


Ook interessant:

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Gas, water en licht regelen voor je eerste woning