15 augustus 2023

Wat je moet weten over onze vaste terugleveringskosten

Er wordt steeds meer zonne-energie opgewekt op Nederlandse daken. Goed nieuws voor de energietransitie! Maar het brengt ook uitdagingen met zich mee.

Zo worden de kosten voor het terugleveren van energie aan het net in Nederland steeds hoger. De verdeling van deze kosten begint bovendien scheef te lopen. Daarom introduceert Vandebron de vaste terugleveringskosten voor zonnepaneel-eigenaren.

Wat zijn vaste terugleveringskosten?

Vaste terugleveringskosten is een nieuwe prijscomponent op de energierekening van Vandebron-klanten. Het is een vast bedrag per dag dat je als klant betaalt voor het terugleveren van zonne-energie. Dat gebeurt op het moment dat je meer stroom opwekt dan je op dat moment in huis nodig hebt.

De hoogte van het bedrag per dag is afhankelijk van het aantal kWh dat je jaarlijks teruglevert. Voor de meeste klanten met zonnepanelen zal het om €10,- tot €20,- per maand minder voordeel gaan. Dit wordt verwerkt in het termijnbedrag. Klanten zonder zonnepanelen betalen geen vaste terugleveringskosten.

Waarom is hiervoor gekozen?

Op steeds meer Nederlandse daken zijn zonnepanelen te vinden. In 2022 is er maar liefst 46% meer zonne-energie opgewekt door Nederlandse huishoudens dan in 2021. Dit is geweldig nieuws, omdat het aandeel groene stroom daardoor explosief toeneemt en de energietransitie hard gaat. 

Maar deze groei brengt ook uitdagingen met zich mee, zoals hogere kosten. 

Reden 1: Terugleveren aan het energienet kost steeds meer geld

Op zonnige dagen wordt er veel meer groene stroom opgewekt dan we op dat moment in huis nodig hebben. Het overschot aan zonne-energie wordt teruggeleverd aan het net, zodat anderen er gebruik van kunnen maken. 

Maar teruglevering kost energieleveranciers geld. Ze betalen onbalans- en profileringskosten voor de teruglevering van energie. En nu er steeds meer teruggeleverd wordt, gaan deze kosten voor steeds verder omhoog.

 • Onbalanskosten: Zonneproductie is lastig te voorspellen. Wanneer er meer of minder wordt opgewekt dan verwacht, spreken we van onbalans. Stroom wordt dan voor lage prijzen verkocht of er moet juist extra stroom ingekocht worden tegen hogere prijzen. 

 • Profileringskosten: Energieleveranciers maken kosten wanneer er meer verbruikt wordt tijdens de uren wanneer de marktprijs hoog is of er juist meer opgewekt wordt in de uren wanneer de marktprijs laag is. Er ontstaat een verschil tussen het bedrag dat klanten voor stroom betalen en wat stroom feitelijk kost. Dit verschil betaalt de energieleverancier. Het tegenovergestelde kan ook voorkomen, maar gebeurt veel minder.

Reden 2: Scheefgroei van de kosten

Bovengenoemde kosten werden voorheen verrekend in de stroomprijs. De kosten voor het terugleveren van zonne-energie werden op die manier verdeeld over de energierekening van alle klanten. Dus klanten met en zonder zonnepanelen.

Vanwege de explosieve toename van zonne-energie (en teruglevering) lopen de kosten steeds verder op. Vandebron heeft daarom besloten om dit eerlijker te verdelen. Op deze manier betaalt iedereen een eerlijke prijs voor zijn verbruik en teruglevering.

Bekijk de onderstaande video voor meer uitleg:

Om welk bedrag gaat het?

Om de kosten zo eerlijk mogelijk te verdelen, zijn de vaste terugleveringskosten opgedeeld in schalen. De hoogte van de kosten is gebaseerd op de hoeveelheid energie die je per jaar teruglevert.

Voorbeeld: je levert jaarlijks 2200 kWh terug. Je betaalt dan € 21,- per maand aan vaste terugleveringskosten.

In welke schaal val ik?

Bij het afsluiten van een contract berekenen wij in welke schaal je valt. Als klant kun je alvast een kijkje nemen hoe hoog je vaste terugleveringskosten mogelijk worden. Dat doe je zo:

 1. Ga naar de contractpagina in Mijn Vandebron en bekijk hoe hoog je verwachte teruglevering is.

 2. Bekijk in de tabel hierboven de schaal en bijbehorende kosten waar jouw verwachte teruglevering in valt.

Blijven mijn zonnepanelen rendabel?

Zonnepanelen blijven een goede en groene investering. Je wekt zelf groene energie op, waardoor je minder hoeft af te nemen bij een energieleverancier én je helpt de energietransitie vooruit. Financieel blijft het ook aantrekkelijk:

 • Je ontvangt een mooie vergoeding voor je teruglevering. Hiervoor geldt de salderingsregeling of ontvang je een terugleververgoeding. Hoe dit precies werkt, kun je hier lezen.

 • Door je vaste terugleveringskosten af te trekken van je opbrengsten, weet je wat je onderaan de streep overhoudt aan je zonnepanelen. Hieronder zie je een rekenvoorbeeld wanneer je 2000 kWh verbruikt en 2500 kWh teruglevert:

In een vorige versie van deze berekening werd de energiebelasting niet meegenomen in het stroomtarief. In deze nieuwste versie is dat wel het geval.

Wat als ik meer of minder teruglever dan verwacht?

Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract maken we een schatting op basis van het verwachte verbruik en teruglevering. Bij het opmaken van de jaarrekening kan het zo zijn dat je daadwerkelijke teruglevering lager of hoger uitvalt dan gedacht. Dit betekent dat je mogelijk in een andere schaal valt dan we vooraf hadden ingeschat. Het verschil wordt verwerkt in de jaar- of eindafrekening.

Wanneer gaan vaste terugleveringskosten in?

 • Voor nieuwe contracten die na 14 augustus 2023 worden afgesloten, gelden de vaste terugleveringskosten voor klanten met zonnepanelen.

 • Heb je een lopend variabel contract bij Vandebron? Dan gaan je nieuwe variabele tarieven waarin de vaste terugleveringskosten zijn opgenomen per 1 oktober in.

 • Heb je een lopend vast contract bij Vandebron? Dan verandert er voor jou tijdens je huidige contract niets. Heb je zonnepanelen? Dan brengen we de vaste terugleveringskosten in rekening vanaf het moment dat je vaste contract afloopt en je contract wordt verlengd.

 • Heb je na 14 augustus een contract afgesloten en overweeg je in de toekomst zonnepanelen te nemen, dan gelden de vaste terugleveringskosten vanaf het moment dat je zonnepanelen actief zijn.

 • Heb je een dynamisch contract? Dan is de vergoeding voor teruglevering altijd gelijk aan de inkoopprijs op dat moment. Vaste terugleveringskosten zijn daarom niet van toepassing. 

Hebben andere energieleveranciers ook vaste terugleveringskosten?

Wanneer een energieleverancier klanten heeft die zonne-energie terugleveren, krijgen ze te maken met stijgende onbalans- en profileringskosten. Hoe deze kosten worden doorberekend aan de klant verschilt per leverancier. Vandebron heeft er als eerste leverancier voor gekozen om dit via een apart, transparant prijscomponent op de energierekening weer te geven.

Tips om je opgewekte stroom maximaal te benutten

Door stroom te gebruiken op de momenten dat je het opwekt, help je de energietransitie vooruit. Je gebruikt 100% groene energie in huis en levert minder terug aan het net, waardoor het net minder zwaar belast wordt. Bovendien ga je misschien wel een schaal omlaag, waardoor je minder vaste terugleveringskosten betaalt. Win-win-win! 

 • Gebruik energievreters tijdens piekuren: Om je eigen groene stroom maximaal te benutten is gedragsverandering nodig. Gebruik apparaten die veel energie verbruiken vooral wanneer de zon volop schijnt. Denk aan de vaatwasser, wasmachine en airconditioning.

 • Programmeer je vaatwasser en wasmachine: Gebruik de timerfunctie om deze apparaten tijdens piekmomenten te laten draaien.

 • Laad je elektrische auto op de juiste momenten op: Laad je elektrische auto op wanneer de zon schijnt. Met een slimme laadpaal wordt dit nog makkelijker: door aan te geven wanneer je de auto weer nodig hebt, houdt het systeem de gunstigste momenten om op te laden aan.

Juiste moment om een thuisbatterij te installeren?

Een thuisbatterij is een slimme manier om de stroom die je zelf opwekt maximaal te benutten. Laad hem op wanneer de zon schijnt en ontlaadt wanneer hij weer onder gaat. Zo gebruik je zoveel mogelijk van je eigen opgewekte stroom.

Reken wel eerst uit of dit voor jou rendabel is. Thuisbatterijen zijn namelijk (nog) best prijzig. 

Vandebron houdt de ontwikkelingen rondom thuisbatterijen nauwlettend in de gaten. We zien de technologie als een belangrijke manier om 100% duurzame 100% van de tijd te gebruiken. We houden onze klanten op de hoogte van de laatste innovaties.

Meer vragen en antwoorden

De afgelopen maanden hebben we veel vragen gehad over de vaste terugleveringskosten: zijn zonnepanelen nog een goede investering? Is het slim om ze uit te zetten op piekmomenten? En waarom kiezen jullie voor deze manier? Deze en andere vragen hebben we verzameld en beantwoord in een nieuw artikel. Lees hem hier:

Op naar 100% groene energie

Vandebron is een energieleverancier met een missie: zo snel mogelijk naar 100% duurzame energie in Nederland. Dit ambitieuze doel brengt de nodige uitdagingen met zich mee, zoals hogere kosten. Door de vaste terugleveringskosten te introduceren worden de kosten weer eerlijk verdeeld.

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
Vandebron