27 juni 2022

Waarom gasloos wonen en isolatie hand in hand gaan

Wil je ook zo graag van het gas af? Dan moet je woning eerst goed geïsoleerd zijn. In dit artikel leggen we uit waarom en waar je op moet letten

Vandebron vindt dat de energietransitie niet snel genoeg kan gaan. Een belangrijke stap is om heel Nederland van het gas af te krijgen. In deze blogreeks vertellen we hoe je dat doet. Dit is deel twee: isolatie.

Laatste update: 30-12-2022

Waarom eerst isoleren?

Een warmtepomp vervangt je cv-installatie en is een belangrijk onderdeel van een gasloze woning. Maar een warmtepomp verwarmt met een lagere temperatuur dan een cv-ketel dat doet. Een slecht geïsoleerde woning krijg je daar niet warm genoeg mee. Er gaat dan teveel warmte verloren.

Maar isoleren heeft nog meer voordelen. Je hebt minder energie nodig om je huis te verwarmen, waardoor je energierekening lager wordt. En het wordt makkelijker om een evenredige temperatuur in huis te behouden: met goede isolatie blijft de kou buiten en warmte binnen.

Hoeveel kan ik besparen?

Een gemiddelde goed geïsoleerde woning gebruikt elk jaar 700 m³ gas voor verwarming. Eenzelfde soort woning, maar dan niet geïsoleerd, gebruikt maar liefst 3100 m³ gas per jaar. Dat is bijna vier keer zoveel! In euro’s hebben we het dan over een besparing van € 2400 per jaar.

We rekenen met een toekomstige gasprijs van € 1 per m³ en een stroomprijs van € 0,22 per kWh. 

Welke soorten isolatie zijn er?

Isoleren doe je door alle kanten van een woning van isolatiemateriaal te voorzien. Het dak, de vloer en de muren. En natuurlijk je ramen. Je kunt het zien als een lekkere dikke winterjas voor je huis.

 • Dakisolatie: Isolatiemateriaal wordt aan de binnenkant van het dak geplaatst. Zo worden gaten en kieren gedicht, blijft warmte binnen en kou buiten. Lees meer over dakisolatie.

 • Vloerisolatie: Onder je vloer wordt isolatiemateriaal toegevoegd. Bij voorkeur tegen het plafond van de kruipruimte. Bijkomend voordeel: lekker warm aan de voeten! Lees meer over vloerisolatie.

 • Spouwmuurisolatie: Een spouwmuur is de buitenmuur van je woning. Die bestaat uit twee delen: een binnen- en buitenmuur. De ruimte tussen deze twee muren wordt de spouw genoemd en kun je opvullen met isolatiemateriaal. Lees meer over spouwmuurisolatie.

 • Glas isoleren: Ramen laat ook veel kou door. Vooral bij ouderwets enkel glas. Lange tijd was dubbel glas de beste methode om glas te isoleren, maar tegenwoordig is er ook triple glas, HR glas en vacuümglas.

Lees ook: Connie liet als eerste klant haar huis isoleren via Vandebron

Welke isolatie heeft mijn huis nodig?

Hoe goed is je huis op dit moment geïsoleerd? Om dat te bepalen, kijk je naar vier onderdelen: het energielabel, je gasverbruik, het bouwjaar en het type woning.

1. Energielabel

Elk huis heeft een energielabel. Aan de score lees je af hoe energiezuinig de woning is. Vooral goede isolatie zorgt voor een betere score, al wegen de aanwezigheid van zonnepanelen bijvoorbeeld ook mee. Geen idee wat het energielabel van jouw woning is? Gebruik deze tool van Milieucentraal.

2. Gasverbruik

Je gasverbruik gaat voor 75% op aan verwarming. Pak je energierekening er eens bij en kijk hoeveel gas jij verbruikt. Op de website van Milieucentraal vind je een overzicht van gemiddelden per type huis en aantal bewoners. Verbruik je veel of weinig? Het antwoord op deze vraag geeft inzicht in hoe belangrijk goede isolatie is in jouw situatie.

3. Bouwjaar

In een nieuw huis is de isolatie beter dan in een oud huis. Door de jaren heen zijn er namelijk steeds meer eisen aan goede isolatie gekomen. Geen idee wanneer je huis gebouwd is? Gebruik deze tool van het Kadaster.

 • Vanaf 2005: Volledig geïsoleerd.

 • Tussen 2004 en 1976: Geïsoleerde muren, dak en vloer en dubbel glas. Vaak is het toevoegen van isolatie in spouwmuren en kruipruimtes van meerwaarde.

 • Tussen 1975 en 1946: Matige isolatie in muren en vloer. Meestal dubbel glas.

 • Tussen 1945 en 1921: Helemaal niet geïsoleerd. Enkel glas. Wel een spouwmuur en meestal een kruipruimte aanwezig om op te vullen.

 • Voor 1920: Helemaal niet geïsoleerd. Enkel glas. Geen spouwmuur om op te vullen en meestal geen kruipruimte om te isoleren.

4. Type woning

Sommige huizen hebben meer isolatie nodig dan anderen. Over het algemeen geldt: meer buitenmuren = meer isolatie.

 • Appartement: Een appartement zit ingesloten tussen andere woningen. Daarmee is het goed beschermd tegen kou van buiten. Bij appartementen is het vooral belangrijk om enkel glas te vervangen.

 • Rijtjeshuis: Een rijtjeswoning is aan twee zijden beschermd tegen kou. Er is daarom minder isolatie nodig om het huis energiezuinig te maken. Vooral dak- en vloerisolatie zijn belangrijk. En glas natuurlijk.

 • Hoekwoning of 2-onder-1-kap: Dit typen woningen is slechts aan één kant beschermd. In een slecht geïsoleerde woning gaat er daarom veel warmte verloren door de buitenmuren.

 • Vrijstaande woning: In een vrijstaande woning kan warmte er aan alle kanten uit. Een goede isolatie in zowel muren, dak, vloer en ramen is daarom van groot belang.

Let ook op ventilatie!

Slecht geïsoleerde woningen hebben, door hun naden en kieren, vaak een natuurlijk ventilatiesysteem. Maar wanneer je isolatiemateriaal gaat toepassen, verdwijnt dit. Binnenlucht kan de woning niet verlaten en blijft circuleren. Daardoor blijven vervuilende stoffen en vocht binnen. Dat is ongezond en slecht voor de woning. 

In het isolatieplan moet daarom ook ventilatie meegenomen worden. Denk aan het toevoegen van luchtroosters of het installeren van mechanische ventilatie. Of af en toe een raam open zetten. Bij mechanische ventilatie gaat de minste warmte verloren, maar het is ook de duurste oplossing.

Kosten en subsidies

Bij een compleet ongeïsoleerde woning ben je in totaal zo’n € 12.100 kwijt voor isolatie. Daarmee pak je vloer, muren, dak en glas aan en bespaar je jaarlijks ruim € 2.400 aan gaskosten. Met de ISDE-subsidie kun je ook nog eens tot 30% van de kosten terugkrijgen. 

Door je lagere gasverbruik is de terugverdientijd ongeveer 3,5 jaar. Daarna levert je isolatie elk jaar geld op: de kosten zijn terugverdiend en je energierekening is nog steeds laag!

Meer uitleg over subsidies, kosten, financiering en besparingen lees je in ons artikel ‘Van het gas af? Overzicht van kosten en subsidies’

Tips bij het isoleren van je woning

 • Overleg met buren en vorige bewoners. Vorige bewoners kunnen je snel vertellen wat er allemaal gedaan is aan de woning. En van buren hoor je over de mogelijkheden, ervaringen en valkuilen.

 • Isoleer samen met de buren. Tenzij je een vrijstaand huis hebt, deel je minstens één muur met je buren. Door samen te isoleren, deel je de kosten. In het geval een appartement is het sowieso zaak om je isolatieplannen eerst met de VvE te bespreken.

 • Kies een onafhankelijke en betrouwbare installateur. Een partij die meerdere merken en producten aanbiedt, kan je van onafhankelijk advies voorzien. Let daarnaast goed op garantie, certificering en beoordelingen.

 • Laat een vakman de situatie beoordelen. Isoleren is maatwerk. Een echte specialist zal daarom altijd bij je thuis langskomen om de situatie te beoordelen en je van advies op maat te voorzien. 

 • Begin bij het dak. Wist je dat de meeste daken in Nederland slecht of helemaal niet geïsoleerd zijn? Terwijl via het dak de meeste warmte verloren gaat. Het dak is dan ook de beste plaats om te beginnen.

 • Kies het juiste moment. In de lente en zomer is er minder vraag naar isolatie. Pas wanneer het buiten koud is, wordt het bij de meeste mensen actueel. Midden in de zomer zijn de wachttijden daarom korter.

Lees ook: Waarom de zomer hét moment is voor isoleren

Isoleren via Vandebron

Energie besparen begint bij isolatie. Daar helpen we je graag bij! Om je te voorzien van het beste advies, komt onze servicepartner Nederland Isoleert bij je langs voor een persoonlijk gesprek. Benieuwd of je huis geschikt is voor (dak)isolatie? Doe onze gratis isolatiecheck en zie het direct! 


Dit artikel is onderdeel van de blogreeks ‘Kom van dat gas af’. Hieronder vind je een overzicht van alle artikelen.

 1. Van het gas af? Overzicht van kosten en subsidies

 2. Waarom gasloos wonen en isolatie hand in hand gaan

 3. Van koken op gas naar elektrisch: zo maak je de overstap

 4. Zelf energie opwekken op het dak van je gasloze woning

 5. Gasloos huis verwarmen? Warmtepomp is de beste manier

 6. Geen gas meer nodig? Zo laat je je gasaansluiting afsluiten

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
VandebronKennisbankGoeie energieGroenDoen