7 augustus 2022

Deze 16 apparaten gebruiken in huis de meeste stroom

Door hoge energieprijzen vraag je je misschien af hoe je kunt besparen op stroom. Kijken welke apparaten veel stroom gebruiken, is een slimme eerste stap.

In dit artikel vind je een overzicht van stroomslurpende apparaten die je in en rond het huis gebruikt. Dat helpt je om doelgericht minder stroom te gebruiken en apparaten met een laag energielabel te vervangen.

We rekenen met een stroomprijs van 0,30 cent per kWh. Werkelijke energieprijzen kunnen per contract verschillen.

Huishoudelijke apparaten die veel stroom gebruiken

Deze apparaten heeft eigenlijk iedereen in huis.

1. Wasdroger

Een wasdroger gebruikt veel stroom. Afhankelijk van het energielabel zo’n 120 tot 410 kWh per jaar, wanneer je hem drie keer per week gebruikt. Dat is € 36 tot € 123 per jaar. Op de lange termijn loont het dus behoorlijk om goed naar het energielabel te kijken wanneer je een nieuwe gaat uitzoeken!

2. Vaatwasser

Een gemiddeld huishouden zet de vaatwasser vijf keer per week aan. Afhankelijk van je energielabel moet je dan rekenen op 150 tot 270 kWh per jaar. Dat is € 45 tot € 81 per jaar. Daarnaast gebruikt een vaatwasser natuurlijk ook behoorlijk wat water per wasbeurt.

3. Koelvriescombinatie

Een koelkast is een soort airconditioner die de hele dag aan staat. Echt een stroomvreter. Een zuinige koelvriescombinatie met energielabel B gebruikt jaarlijks zo’n 120 kWh stroom. De kosten daarvan zijn € 36. Met energielabel E loopt het al snel op tot 230 kWh, wat neerkomt op € 69 euro per jaar. 

Heb je een grote Amerikaanse koelkast staan met twee deuren? Cool! Maar wel duur in gebruik. Reken maar op 35% extra stroomkosten.

4. Wasmachine

Zelfs een superzuinige wasmachine gebruikt 125 kWh per jaar. En minder zuinige modellen gaan al snel richting de 200 kWh. Dan hebben we het over jaarlijkse stroomkosten van € 38 tot € 60.

5. Televisie

Sommige televisies gebruiken veel elektriciteit, anderen bijna niks. Dat heeft vooral te maken met de grootte van het scherm en het energielabel. Een 32” tv met energielabel A gebruikt bijvoorbeeld slechts 17 kWh per jaar. Dat is maar € 5 aan stroomkosten. Maar een 65” tv met energielabel G verbruikt 230 kWh. Dan hebben we het over bijna € 70.

Gasloze alternatieve apparaten

Elektrische alternatieven voor apparaten die werken op gas, zijn meestal goedkoper in gebruik. Toch laten ze de energierekening flink oplopen.

6. Warmtepomp

Verwarming en het opwarmen van water is samen goed voor 95% van het gasverbruik in een woning. Een warmtepomp is een alternatief dat werkt op elektriciteit. Afhankelijk van de gekozen techniek, verbruikt een warmtepomp gemiddeld 2200 tot 3000 kWh stroom per jaar. Dat is € 660 tot € 900 aan stroomkosten.

Flink bedrag, maar het is veel goedkoper dan stoken op gas. Je bespaart al snel € 200 tot € 400 per jaar. En nog veel meer wanneer je zelf de stroom opwekt met zonnepanelen. Wanneer je helemaal van het gas af bent, bespaar je nog eens € 250 wanneer je (gratis) je gasaansluiting laat verwijderen.

Lees ook: Kun je een warmtepomp plaatsen in een bestaande woning?

7. Elektrische boiler

Het water in een elektrische boiler moet constant op temperatuur gehouden worden. Er wordt dus continu stroom gebruikt. En veel ook! Een elektrische boiler verbruikt in een gemiddeld huishouden zo’n 1900 kWh per jaar. Dat komt neer op € 570 per jaar.

8. Elektrische radiator

Een serieuze stroomvreter, ook al worden ze in de meeste woningen slechts als bijverwarming ingezet. En zeker als je een exemplaar hebt zonder thermostaat. Die slaat namelijk niet vanzelf af wanneer een bepaalde temperatuur is bereikt. Een elektrische radiator van 1000 Watt gebruikt 400 kWh wanneer hij 400 uur in een jaar aanstaat. Dat is € 120 per radiator per jaar.

9. Infraroodpanelen

Infraroodpanelen zijn iets zuiniger dan elektrische radiatoren. Met dezelfde 400 uur verwarmen moet je rekenen op 320 kWh per paneel. Dat is iets meer dan € 96 per paneel per jaar.

Lees ook: 6 manieren om je huis duurzaam te verwarmen

Overige apparaten die veel stroom gebruiken

Deze apparaten heeft lang niet iedereen. Jij wel?

10. Laadpaal voor elektrische auto

Nederlanders rijden gemiddeld 20.000 kilometer per jaar, wat neerkomt op zo’n 3.800 kWh stroom per jaar. Afhankelijk van hoe zuinig je elektrische auto is, kan dit natuurlijk wat meer of minder zijn. Als je hier je eigen laadpaal voor gebruikt, kost dit je € 1.140 op jaarbasis.

11. Hottub

Lekker bubbelen in de tuin! Wel jammer dat het zoveel energie kost. Dat komt vooral doordat het water continu op temperatuur wordt gehouden. Een gemiddelde hottub verbruikt zo’n 2000 kWh per jaar. Dat is € 600 per jaar.

12. Airconditioner

Lekker koel de zomer doorkomen? Gemiddeld staat een airco veertig (zomer)dagen per jaar aan, acht uur per dag. Een gemiddelde airconditioner verbruikt dan 320 kWh stroom per jaar. Dat is iets € 96 per unit per jaar.

13. Vijverpomp

Bij een vijver in de tuin is het belangrijk dat het water blijft circuleren. Daar gebruik je een vijverpomp voor die continu aanstaat. Bij een klein vijvertje hoort een kleine pomp die zo’n 180 kWh per jaar verbruikt. Maar bij een vijver van 10.000 liter hoort ook een sterke pomp. Dan kan het oplopen tot ruim 3700 kWh per jaar. We hebben het dan over een bedrag van € 1.110.

14. Tropisch aquarium

Visjes kijken in huis is een dure hobby. Vooral het op temperatuur houden van het water kost bij een tropisch aquarium veel stroom. Bij een gemiddeld exemplaar van 110 liter moet je rekenen op een stroomverbruik van ruim 1400 kWh per jaar. Dat is € 420 per jaar.

15. Quooker

Direct kokend water uit de kraan. Superhandig! Maar verwarmen en constant op temperatuur houden, kost natuurlijk wel veel stroom. Gemiddeld 511 kWh per jaar. Daar hoort een prijskaartje van € 154 bij.

16. Infraroodsauna

Veel mensen vinden het heerlijk om af en toe naar de sauna te gaan. En sommigen laten er zelfs één in huis plaatsen. Bij een gemiddeld gebruik verbruikt een infraroodsauna 415 kWh per jaar. Dat is € 125 per jaar.

Verminder je stroomverbruik

Geschrokken van het verbruik van deze alledaagse apparaten? Lees dan verder in ons artikel 10 tips om thuis energie te besparen. Daar vertellen we je alles wat je moet weten om je stroomverbruik omlaag te brengen. Van aanpassingen in gedrag, tot apparaten vervangen, sluipverbruik voorkomen en slimme investeringen.

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
InspiratiebronnenKennisbankActueelTech