1 mei 2024

5 manieren om je stroomverbruik in huis te meten

Heb je het gevoel dat je veel te veel stroom verbruikt in huis? Meten is weten! In dit artikel zetten we verschillende manieren en gadgets op een rij om je stroomverbruik te meten.

Waarom je stroomverbruik meten?

Energie besparen is een hot topic. Veel mensen vragen zich af welke apparaten veel stroom verbruiken in huis en in hoeverre er sluipverbruik plaatsvindt. Om dat te bepalen, is het handig om eerst het stroomverbruik te meten in huis. In zijn geheel, maar ook per apparaat.

Manieren om stroomverbruik te meten

1. (Slimme) meter aflezen

De eenvoudigste manier om je stroomverbruik te meten is door het af te lezen in de meterkast. Je elektriciteitsmeter geeft het totale verbruik weer op een telraam of display. Door bijvoorbeeld elke dag op hetzelfde tijdstip het aantal kWh op het telraam te noteren, weet je hoeveel je de dag ervoor verbruikt hebt.

Lees ook: Tips bij het aflezen van je meterstanden

2. Elektriciteitsmeter

Wil je weten hoeveel stroom losse apparaten verbruiken? Koop dan een elektriciteitsmeter en plaats hem in het stopcontact. Sluit het apparaat dat je wilt checken erop aan en lees na een dag, week of maand het totale stroomverbruik van dit apparaat af.

3. Slimme stekker

Een slimme stekker is, net als een elektriciteitsmeter, een verlengstukje van je stopcontact. Via de app op je telefoon kun je het stroomverbruik uitlezen. Daarnaast hebben slimme stekkers meer functionaliteiten, zoals het handmatig aan- en uitzetten van apparaten vanaf je smartphone of een timerfunctie instellen. Ook zijn slimme stekkers te koppelen aan andere gadgets, waardoor je bijvoorbeeld een apparaat kunt aanzetten zodra je zonnepanelen terugleveren.

4. Energieverbruiksmanager

Een energieverbruiksmanager is een handig apparaatje dat je aansluit op je slimme meter. Het biedt realtime en historisch inzicht in je totale energieverbruik (en teruglevering) via een app op je telefoon. Aan de hand van de ‘hartslag’ van een apparaat maken sommige managers ook inzichtelijk hoeveel individuele apparaten verbruiken.

5. Slimme thermostaat

Sommige moderne thermostaten, zoals Google Nest, bieden de mogelijkheid om het energieverbruik van verwarmingssystemen (en eventuele koelsystemen) in huis te meten. Ze laten zien hoeveel energie de apparaten verbruiken en sommige modellen bieden zelfs gedetailleerde analyses en aanbevelingen voor energiebesparing. De inzichten beperken zich wel tot verwarming en koeling.

Verminder je energieverbruik

Op zoek naar manieren om jouw energieverbruik te verlagen? Lees dan verder in ons artikel tips om thuis energie te besparen. Woon je in een huurwoning? Check dan het artikel energie besparen in je huurwoning. En vergeet ook onze tips om zuiniger te verwarmen niet.

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
KennisbankInspiratiebronnenTech