energieverbruiksmanager tips

27 april 2024

Zo bespaar je energie met een energieverbruiksmanager

Energie besparen begint met inzicht in je energieverbruik. Een energieverbruiksmanager is daar een handig hulpmiddel voor. In dit artikel laten we zien hoe je energie bespaart met zo’n apparaatje.

Wat is een energieverbruiksmanager?

Een energieverbruiksmanager is een handig apparaatje dat je aansluit op je slimme meter. Het biedt realtime en historisch inzicht in je energieverbruik via een app op je telefoon of laptop. Je verbruik van stroom, gas, water en de opwek van je zonnepanelen is allemaal inzichtelijk.

energieverbruiksmanager

De installatie is simpel: je klikt de energieverbruiksmanager gewoon in de P1-aansluiting van je slimme meter en verbindt met wifi via de bijbehorende app.

energieverbruiksmanager p1 installeren

Wat kost een energieverbruiksmanager?

Energieverbruiksmanagers zijn verrassend betaalbaar! De screenshot hierboven is bijvoorbeeld van HomeWizard. Die heb je al voor 30 euro, inclusief gratis app. Onderaan dit artikel vind je een overzicht van meer energiemanagers, met prijzen en specificaties.

Energie besparen met een energieverbruiksmanager

Een energieverbruiksmanager op zichzelf bespaart geen energie, maar het is een handig hulpmiddel om bewuster met energie om te gaan. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden. Let op: functies kunnen per aanbieder verschillen.

1. Verbruik per apparaat in kaart brengen

De app toont realtime je energieverbruik. Wanneer je het koffiezetapparaat bijvoorbeeld aanzet, zie je meteen een piek in de grafiek. 

Sommige energieverbruiksmanagers maken daarnaast ook een overzicht per apparaat. Doordat elk type apparaat een bepaalde ‘hartslag’ heeft, weten ze precies wanneer welk apparaat aan staat.

Dit inzicht helpt bij het identificeren van energieverspillers en het overwegen van vervanging.

2. Rustverbruik in kaart brengen

Sommige apparaten, zoals de koelkast en ventilatie, kun je beter nooit uitzetten. Zet alle overige elektrische apparaten en lampen uit en bekijk hoeveel stroom je nu verbruikt. Dat is je rustverbruik. Als dit hoog is, kun je onderzoeken hoe je het kunt verlagen of afwegen of vervanging loont.

3. Sluipverbruik in kaart brengen

Apparaten verbruiken ook stroom wanneer ze op stand-by staan. Sluipverbruik noemen we dat. Met een energieverbruiksmanager maak je inzichtelijk hoeveel dit precies is. Zo kun je beslissen of het slim is om ze helemaal uit te schakelen.

4. Meer inzicht in opwek en verbruik

Veel verbruiksmanagers kun je koppelen met de omvormer van je zonnepanelen. Zo maak je inzichtelijk hoeveel zonne-energie je opwekt en teruglevert. Je energieleverancier ziet namelijk alleen je verbruik en teruglevering, niet wat je daadwerkelijk opwekt.

5. Melding bij teruglevering

Je kunt meldingen instellen. Krijg bijvoorbeeld een notificatie op je smartphone wanneer je meer opwekt dan je verbruikt. Je kunt dan besluiten om snel de wasmachine aan te zetten, zodat je minder teruglevert. Dat is handig bij een dynamisch contract of om minder vaste terugleveringskosten te betalen.

6. Automatiseren i.c.m. slimme stekkers

Ga nog een stapje verder en zet apparaten automatisch aan wanneer je teruglevert. Dat kan door je energieverbruiksmanager te koppelen met slimme stekkers. Zo verbruik je je eigen zonnestroom optimaal.

7. Besparingen inzichtelijk maken

Wanneer je actief wijzigingen aan je woning (of je gedrag) maakt, kan de energieverbruiksmanager inzichtelijk maken hoeveel je daarmee bespaart. Zet bijvoorbeeld de verwarming één graad lager en ontdek wat het verschil is per dag of week.

8. Melding bij ongebruikelijke waarden

Sommige energieverbruiksmanagers brengen je verbruikspatronen in kaart. Vervolgens ontvang je een melding wanneer je meer stroom of gas verbruikt dan normaal. Je kunt dan onderzoeken wat er aan de hand is.

9. Vergelijken met anderen

In sommige energiemeters kun je jouw verbruik vergelijken met anderen in een soortgelijke woning en gezinsgrootte. Zo ontdek je of jouw energieverbruik gemiddeld is.

10. Energiecontract heroverwegen

Ben je benieuwd of een dynamisch contract afsluiten voor jou voordelig is? Door je energieverbruiksmanager zie je precies op welke momenten je veel energie verbruikt en wanneer weinig. Door dit te vergelijken met de tarieven van een dynamisch contract kun je bepalen of het loont om over te stappen.

Populaire energieverbruiksmanagers

Op de website van Milieucentraal vind je een overzicht van de verschillende soorten energieverbruiksmanagers die op dit moment te koop zijn. Hieronder lichten we enkele populaire producten uit.

  • HomeWizard - Deze P1-meter is supereenvoudig in gebruik, goedkoop en bevat de belangrijkste basisfunctionaliteiten. Met het abonnement van 1 euro per maand krijg je meer functionaliteiten, zoals langere data-opslag, automatisering en koppelingen met andere apparaten in huis.

  • EnergyFlip - Iets duurder, maar bevat alle functionaliteiten zonder dat je er een abonnement hoeft af te sluiten. Voor zonnepanelen moet je wel nog een aanvullende module aanschaffen.

Verminder je energieverbruik

Op zoek naar manieren om jouw energieverbruik te verlagen? Lees dan verder in ons artikel tips om thuis energie te besparen. Woon je in een huurwoning? Check dan het artikel energie besparen in je huurwoning. En vergeet ook onze tips om zuiniger te verwarmen niet.

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Is een thuisbatterij in 2024 een slimme investering?
Dit verandert er voor je energierekening in 2025