Wat kost 1 kWh stroom?

16 december 2023

Wat kost één kilowattuur (kWh) stroom in 2024?

Benieuwd wat één kWh stroom kost? In dit artikel leggen we uit wat een kilowattuur is, hoe de kWh-prijs wordt opgebouwd en wat de stroomprijs in 2024 is.

Laatste update: 16 december 2023

Wat is een kWh?

De afkorting ‘kWh’ staat voor ‘kilowattuur’. Dat is de term waarmee we stroomgebruik aanduiden. Eén kWh betekent 1000 Watt stroom voor één uur lang. Wanneer een stofzuiger met een vermogen van 1000 Watt een uur aanstaat, verbruik je dus 1 kWh aan stroom.

Wat kost één kWh stroom?

In 2022 kregen we te maken met een bijzonder hoge stroomprijs. Door de oorlog in Oekraïne is er veel onrust op de energiemarkt. De prijzen schoten daardoor omhoog. Op het moment van schrijven is de markt gelukkig weer wat afgekoeld en kost één kWh stroom 17 cent bij een vast of variabel contract. Voor de oorlog was dit nog 6 cent. Actuele stroomprijzen vind je in ons artikel ‘Ontwikkeling van de energieprijzen'.

grafiek ontwikkeling energieprijzen 2024

Dit zijn de gemiddelde kale stroomprijzen per maand voor een variabel contract, exclusief overheidsheffingen, netbeheerkosten en vaste leveringskosten.

Wat kost één dynamische kWh stroom?

Bij een dynamisch energiecontract kan de stroomprijs elk uur anders zijn. Ook kunnen de stroomprijzen verschillen ten opzichte van vaste en variabele contracten. Dat komt doordat deze stroom op een andere markt wordt ingekocht. Namelijk op de EPEX-markt, ook wel de spotmarkt genoemd.

Dynamisch energiecontract - marktprijs voor stroom

Dit zijn de gemiddelde stroomprijzen per maand voor een dynamisch contract, inclusief overheidsheffingen, inkoopkosten en netbeheerkosten.

Hoeveel kWh stroom gebruik ik?

Op je energierekening vind je een specificatie van je verbruik, of dat van je huishouden. Een gemiddeld Nederlands huishouden gebruikt jaarlijks 2.760 kWh stroom en 1.190 m³ gas. In een gasloze woning is het stroomverbruik gemiddeld 5.430 kWh per jaar. Heb je een elektrische auto? Dan mag je er nog 3.800 kWh bij optellen.

Lees verder: Gemiddeld stroomverbruik van een Nederlands huishouden

Opbouw kWh-prijs

Stroom neem je af bij een energieleverancier. Op je energiemeter en energierekening zie je hoeveel je verbruikt hebt. Naast de kale kWh-prijs betaal je nog meer kosten.

  • Kale kWh-prijs: Dit is de prijs per kWh zoals afgesproken in je energiecontract. Bij een vast contract wijzigt dit tarief gedurende de contractduur niet, bij een variabel contract wel.

  • Leveringskosten: De kosten die je betaalt voor het leveren van elektriciteit. Bij Vandebron rekenen we alleen vaste kosten. Wij zijn er niet op uit dat je als klant meer stroom gaat verbruiken.

  • Btw: Op bijna alle producten en diensten zit een percentage belasting toegevoegde waarde wat naar de overheid gaat. Ook op stroom.

  • Energiebelasting: Over iedere kWh stroom betaal je energiebelasting

  • Opslag Duurzame Energie: Een extra belasting per kWh stroom die je verbruikt. Met de opbrengst wordt de productie van duurzame energie gestimuleerd en worden bijvoorbeeld duurzaamheidssubsidies gefinancierd. 

Lees verder: Hoe wordt mijn energierekening opgebouwd?

Enkeltarief en dubbeltarief

Heb je een slimme meter in je meterkast? Dan mag je zelf beslissen of je stroomgebruik tegen dubbel- of enkeltarief wordt afgerekend. Als je een normale meter hebt, met één telwerk, reken je stroom altijd af tegen een enkeltarief.

Bij een enkeltarief betaal je altijd dezelfde prijs voor één kWh stroom. Bij een dubbeltarief betaal je in de daluren iets minder en de rest van de tijd wat meer. In je contract staan de exacte prijzen. 

Lees verder: Wat is het verschil tussen enkel- en dubbeltarief?

Waarom stijgt stroom met de gasprijs mee?

Elektriciteit wordt op verschillende manieren opgewekt. Helaas nog voor een groot deel door fossiele brandstoffen te verbranden. Gas is één van de belangrijkste brandstoffen. Wanneer gas duurder wordt, stijgt de stroomprijs dus ook.

Lees ook: Waarom stijgen de prijzen voor groene energie mee met de gasprijs?

Hoe kun je energie besparen?

Er zijn verschillende manieren om thuis energie te besparen en zo je energierekening laag te houden. Denk aan onnodig stroomverbruik voorkomen, oude lampen en apparaten vervangen en een energieverbruiksmanager installeren om sluipverbruik op te sporen.

Alle tips lees je in ons artikel ‘10 tips om thuis energie te besparen’ of '9 tips om energie te besparen in je huurwoning' speciaal voor huurders.

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Geen subsidies meer voor elektrisch rijden in 2025
Alles wat je in 2025 moet weten over salderen