slimme laadpaal en zonnepanelen

30 maart 2025

Haal meer uit je zonnepanelen met een slimme laadpaal

Wil je slim gebruikmaken van je eigen zonnestroom om je elektrische auto op te laden? In dit artikel lees je hoe een slimme laadpaal je daarbij kan helpen. Zo laad je (voor een groot deel) gratis én ben je groen bezig.

Elektrische auto opladen

Je elektrische auto thuis opladen? Dat doe je via een laadpaal die aangesloten is op je meterkast. Zo gebruik je de stroom van het net, maar ook die van je eigen zonnepanelen.

Voordat we uitleggen hoe je dat extra slim aanpakt, geven we eerst wat belangrijke achtergrondinformatie.

Over terugleveren

Met zonnepanelen wek je niet de hele tijd energie op. ‘s Nachts bijvoorbeeld niks en in de zomer juist heel veel. Op piekmomenten wek je daarom vaak meer op dan je op dat moment in huis nodig hebt. Wat overblijft, lever je terug aan het net. Tot 2027 mag je dit salderen. Dat betekent dat je het mag wegstrepen tegen je verbruik op andere momenten.

Lees ook: Wanneer wekken zonnepanelen de meeste stroom op?

Zo min mogelijk terugleveren

Met je zonnepanelen wek je dus stroom op die je in huis kan verbruiken. Het is verstandig om die stroom vooral zelf te verbruiken en zo min mogelijk terug te leveren aan je energieleverancier. 

En wel hierom:

1. Betaal minder terugleveringskosten

Terugleveren kost geld. Voor elke kWh die je teruglevert, betaal je daarom een vergoeding aan je energieleverancier. Bij Vandebron zijn dat de vaste terugleveringskosten. Door zo min mogelijk terug te leveren, betaal je dus ook minder terugleveringskosten.

2. Terugleveren met een dynamisch contract levert minder op

Heb je een dynamisch energiecontract? Wanneer de zon volop schijnt, is stroom vaak goedkoop. Fijn om op die momenten juist stroom te verbruiken en op andere minder. Maar lever je op die momenten stroom terug? Dan krijg je hier minder voor terug.  Slim om het dus zelf te verbruiken, door bijvoorbeeld je elektrische auto op te laden.

3. Help het net te balanceren

Wanneer er veel zonnestroom wordt teruggeleverd, gaat er veel stroom over het stroomnet. Zo’n overvol stroomnet kan voor problemen zorgen. Door je teveel aan stroom vooral zelf te verbruiken, help je mee om dit probleem te voorkomen.

4. Voorbereid op het einde van salderingsregeling

Vanaf 1 januari 2027 stopt de salderingsregeling. Je mag je verbruik dan niet meer wegstrepen tegen je teruglevering. Tussen 1 januari 2027 en 1 januari 2030 zal de terugleververgoeding minimaal 50% van het kale leveringstarief bedragen. Hoe het er daarna uit gaat zien, is nog onbekend. Door nu al te zorgen dat je minder teruglevert, ben je hier op voorbereid.

Slimme laadpaal en zonnepanelen

Je weet nu hoe een laadpaal werkt en waarom het slim is om zo min mogelijk terug te leveren. Tijd om naar de slimme laadpaal te kijken! Met een slimme laadpaal kun je je auto opladen met jouw overschot aan zonnestroom. Handig toch?

Zo werkt dat:

  • Je sluit je auto standaard aan op de slimme laadpaal wanneer je thuis bent.

  • Zodra je zonnepanelen meer stroom produceren dan je nodig hebt, krijgt de laadpaal een seintje om te starten met laden.

  • Je auto laadt nu op met de hoeveelheid stroom die je anders zou terugleveren.

  • Zodra er minder overschot is, wordt het laden ook minder. Tot het uiteindelijk helemaal stopt.

Op deze manier kan je  je auto altijd opladen met de groene stroom die je zelf hebt opgewekt en die je anders zou terugleveren.

elektrische auto als thuisbatterij

Niet altijd een ‘volle tank’

Veel mensen willen graag altijd een volle batterij hebben. Dat is lastiger wanneer je je auto alleen oplaadt met zonnestroom. Want het opladen stopt weer, wanneer je zonnepanelen niet meer opwekken.

Maar als je vooral korte ritten maakt, is een halfvolle accu vaak al genoeg. En bij veel slimme laadpalen kan je instellen dat je de auto snel nodig hebt. Dan laadt ‘ie gewoon op via je stroomaansluiting. Zo combineer je het beste van twee werelden: kostenbesparing én altijd op tijd een volle batterij.

Plannen = profiteren

Voor het gebruik van een slimme laadpaal is meer planning nodig dan bij een normale laadpaal. Plan wanneer je de auto nodig hebt, welke rit je gaat maken en hoeveel procent batterij je daarvoor nodig hebt. Door slim te plannen, laad je je auto vooral op op momenten dat je teruglevert. Of wanneer de dynamische prijs laag is. 

In de toekomst gaat sturen en plannen van je stroomverbruik alleen maar belangrijker worden. Zeker wanneer de salderingsregeling vanaf 2027 stopt. Met kleine aanpassingen in je gewoontes kun je dan veel besparen.

Domme laadpaal en toch opladen met zonnestroom

Heb je al een laadpaal en wil je niet overstappen naar een slimme laadpaal? Geen probleem, dan zijn er ook trucjes om toch te profiteren. 

Met een energieverbruiksmanager (die je al voor een paar tientjes kunt kopen) krijg je bijvoorbeeld een melding op je telefoon wanneer je zonnepanelen terugleveren. Je kunt dan zelf je laadkabel aansluiten. Iets meer moeite en niet perfect, maar zo heb je alsnog voordeel van je eigen zonnepanelen.

energieverbruiksmanager p1 installeren

Volgende stap: een dynamisch contract

Slimme laadpalen werken ook super samen met een dynamisch energiecontract. Bij zo’n contract kan de stroomprijs elk uur anders zijn. Je kunt dan opladen op de momenten dat de prijs laag is. Vaak is dit tegelijk met de momenten waarop je zonnepanelen veel opwekken. Zo laad je met je eigen groene stroom en geniet je ook van de voordeligste tarieven.

Lees ook: Gratis stroom bij negatieve energieprijzen met een dynamisch contract

Altijd opladen met groene stroom

Vind je het belangrijk dat je auto altijd met 100% groene stroom laadt? Ook wanneer je zonnepanelen zelf niet (genoeg) opwekken? Kies dan voor een energieleverancier die alleen maar groene stroom levert. Zoals Vandebron! Sluit je aan bij 200.000 vandebronners en maak samen het verschil.

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Wat is een zonneboiler? En is het een slimme investering?
Waar moet je in 2025 op letten bij het kopen van zonnepanelen?