13 mei 2024

Hoeveel stroom verbruiken je wasmachine, droger en vaatwasser?

Om energie te besparen in huis is het handig om eerst te weten wat je apparaten nu eigenlijk verbruiken. De vaatwasser, wasmachine en droger gebruiken veel stroom, maar zijn ook goed te sturen. Hoeveel stroom verbruiken deze veelvreters nu echt?

Gemiddeld verbruik per apparaat

Wasmachine

Afhankelijk van de grootte van de trommel en het energielabel van je wasmachine verbruikt een gemiddelde wasmachine 1 kWh per wasbeurt. Het gemiddelde gezin draait zo’n 200 wasjes per jaar. De jaarlijkse stroomkosten zijn dan € 60.

Droger

Wanneer je je droger drie keer per week gebruikt, verbruik je zo’n 120 tot 410 kWh per jaar. Nogal een verschil. Dat heeft vooral te maken met het energielabel van je droger en de stand waarop je hem zet. De jaarlijkse stroomkosten zijn daarmee € 36 tot € 123 per jaar. 

Vaatwasser

Het gemiddelde huishouden zet de vaatwasser vijf keer per week aan. Afhankelijk van het energielabel komt dit neer op 150 tot 270 kWh per jaar. De kosten zijn dan € 45 tot € 81 per jaar.

We rekenen met een stroomprijs van 0,30 cent per kWh. Werkelijke energieprijzen kunnen per contract verschillen.

Hoeveel verbruiken mijn apparaten?

Om je een beeld te geven van de stroomkosten, hebben we hierboven de gemiddelden per apparaat en huishouden gedeeld. Maar hoe zit het met je daadwerkelijke verbruik? 

Daar kom je alleen achter door je stroomverbruik per apparaat te meten. Bijvoorbeeld met een elektriciteitsmeter of een slimme stekker. In ons artikel ‘5 manieren om je stroomverbruik in huis te meten’ ontdek je de verschillende opties.

Tips om stroomverbruik te verminderen

Wasmachine

De eenvoudigste manier om minder stroom te verbruiken met je wasmachine, is door te wassen op een lagere temperatuur. Op 30 graden wordt kleding écht net zo schoon als op 40 graden of hoger. Was daarnaast altijd met een volle trommel en gebruik het eco-programma. 

Droger

De beste tip: hang je was gewoon te drogen in de zon! Doe daarnaast aan wasmanagement en draai eerst een was met beddengoed, handdoeken en ander wasgoed dat allemaal de droger in mag. Gooi het daarna in één keer allemaal in de droger en voorkom zo dat je twee halve ladingen draait. Experimenteer daarnaast met de stand. Het doel is om de laagste stand te vinden waarmee je was tóch droog wordt. 

Vaatwasser

Ook voor de vaatwasser geldt: gebruik het eco-programma en zet hem pas aan wanneer hij vol is. Je hoeft echt niet bang te zijn dat je vaatwasser etensresten na een dag niet meer schoon krijgt. Voorspoelen is trouwens ook niet nodig.

Bespaar met een dynamisch contract

Met een dynamisch contract kunnen stroomprijzen elk uur variëren en word je op groene momenten beloond. Wanneer het hard waait of de zon lang schijnt, wordt er veel groene stroom opgewekt en is stroom goedkoop om te verbruiken. Door op die momenten de wasmachine, droger of vaatwasser aan te zetten, was je dus extra voordelig. Door gebruik te maken van slimme stekkers kun je dit proces zelfs grotendeels automatiseren.

Lees ook: 8 tips om je stroomverbruik te sturen en plannen

Is het zinvol om mijn apparaten te vervangen?

Wasdrogers zijn de afgelopen jaren veel zuiniger geworden. Een droger met energielabel A+++ is bijvoorbeeld al veel zuiniger dan eentje met A+, laat staan met energielabel F. Als je een oude droger hebt, kan het daarom interessant zijn om hem te vervangen.

Voor wasmachines en vaatwassers gaat dit niet op. Die waren eigenlijk altijd al relatief energiezuinig, waardoor vervanging alleen verstandig is wanneer ze echt kapot zijn. Repareren kan natuurlijk ook. Dat is waarschijnlijk zelfs milieuvriendelijker.

Verminder je energieverbruik

Op zoek naar manieren om je energieverbruik te verlagen? Lees dan verder in ons artikel tips om thuis energie te besparen. Woon je in een huurwoning? Check dan het artikel energie besparen in je huurwoning. En vergeet ook onze tips om zuiniger te verwarmen niet.

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
Kennisbank