22 december 2023

Slimme innovatie: zonne-energie opslaan in warm water

Bij Vandebron zijn we gek op slimme gadgets om duurzamer te leven en energie te besparen. Ken je de wateraccu al? Die gebruikt overtollige zonne-energie om je boiler te verwarmen. Zo bespaar je energie en ontlast je tegelijkertijd het stroomnet. Win-win!

Wat is een wateraccu?

Met een thuisaccu zijn de meeste mensen inmiddels wel bekend. Dat is een grote batterij waarin je elektriciteit opslaat voor later verbruik. Handig als je bijvoorbeeld meer zonnestroom opwekt dan je overdag nodig hebt of om maximaal van groene momenten te profiteren met een dynamisch contract.

Bij een wateraccu wordt je elektrische boiler als batterij gebruikt. De overtollige energie wordt niet als elektriciteit, maar als warm water in je boiler opgeslagen. Dat kun je vervolgens gebruiken om te douchen of je woning mee te verwarmen.

Nederlandse wateraccu

De Nederlandse vader-dochter start-up Solyx Energy brengt zo’n wateraccu als eerste bedrijf in Nederland op de markt. Het slimme systeem maakt gebruik van de zonnepanelen die je al hebt liggen en je bestaande elektrische boiler. 

De wateraccu breidt het systeem verder uit met twee onderdelen:

  1. Sensor in de meterkast - Geeft een signaal zodra er zonne-energie wordt teruggeleverd en hoeveel.

  2. Solar iBoost - Apparaat dat aangesloten wordt op je elektrische boiler. Ontvangt het signaal van de sensor en verwarmt de boiler met exact evenveel stroom als dat er op dit moment wordt teruggeleverd.

Is dat niet hetzelfde als een zonneboiler?

Nee, een zonneboiler is een onafhankelijk systeem met eigen zonnecollectoren. Een wateraccu gebruikt je bestaande boiler en de zonnepanelen die je al op het dak hebt liggen. Veel eenvoudiger dus!

Voordelen van een wateraccu

  • Goedkoper dan een lithium thuisbatterij. Aanschaf- en installatiekosten zijn ongeveer 1500 euro.

  • Maak maximaal gebruik van je eigen zonnestroom. Lekker duurzaam. En ook nog eens goed voor je portemonnee wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd.

  • Minder teruglevering. Zo help je het overvolle stroomnet ontlasten.

  • Aanvulling op je huidige systeem. Je hoeft geen apparaten te vervangen.

Interessante aankoop?

Op het gebied van duurzaamheid is een wateraccu een mooie toevoeging. Je maakt optimaal gebruik van je eigen zonnestroom en levert minder terug. Bovendien word je zo weer een stukje onafhankelijker van je energieleverancier.

Maar door de salderingsregeling kun je in Nederland het net gebruiken als één grote gratis batterij. Dat maakt de wateraccu op dit moment financieel nog niet zo interessant.

Ben jij een andere interessante innovatie tegengekomen om thuis te verduurzamen? Laat het ons dan weten. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe slimme technieken.

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
KennisbankZonne-energieTech