5 januari 2023

Elektrische auto opladen met zonnepanelen: 5 manieren

Je kunt je auto openbaar opladen of met je eigen laadpaal. Maar hoe kun je je elektrische auto ook opladen met je zonnepanelen? We leggen het uit.

Zonnepanelen, huis en auto

Zonnepanelen zijn aangesloten op een omvormer en die is weer aangesloten op de meterkast. Van daaruit wordt de stroom verdeeld over je woning en je laadpaal. 

Wek je meer stroom op dan je op dat moment verbruikt? Dan kun je het overschot terugleveren aan het net. Je verbruik mag je wegstrepen tegen je teruglevering. Dat noemen we salderen. Heb je meer stroom nodig dan je zonnepanelen opwekken? Dan levert je energieleverancier het restant. Zo zit je nooit zonder stroom.

In theorie zou je de zonnepanelen ook direct op je laadpaal kunnen aansluiten. Maar dat is niet efficiënt. Wanneer je auto vol of niet aangesloten is, maar je panelen wél energie opwekken, gaat de zonne-energie namelijk verloren. 

Lees verder: Hoe werken zonnepanelen?

Elektrische auto opladen met zonnepanelen

Je wil je zonnepanelen graag maximaal benutten en zoveel mogelijk stroom naar je auto laten gaan. Dit zijn de mogelijkheden om het te doen.

1. Gebruik de salderingsregeling

In Nederland hebben we de salderingsregeling. Tot aan de hoogte van je jaarverbruik krijg je hetzelfde tarief voor de stroom die je teruglevert aan het net. Je mag je verbruik en teruglevering dus tegen elkaar wegstrepen op je energierekening. Lever je meer terug dan dat je in een jaar verbruikt? Dan krijg je een terugleververgoeding

Door deze regeling is het niet nodig om je overschot aan zonne-energie zelf op te slaan met een thuisaccu. Salderen is het voordeligst.

Voor nu dan. Want vanaf 2025 wordt de salderingsregeling afgebouwd. Je mag je verbruik dan niet meer volledig wegstrepen tegen je teruglevering, maar elk jaar een beetje minder. Tot aan de salderingsgrens moet over het overige deel een ‘redelijke vergoeding’ worden uitbetaald. In 2020 had Minister Wiebes het over een minimum van 80% van de afnameprijs. Het is nog onduidelijk of dit ook de daadwerkelijke vergoeding wordt.

2. Zonnestroomverdeler

Vanaf 2025 levert teruglevering tot aan de salderingsgrens dus steeds minder op. Om toch voordelig te laden, zullen we nieuwe technieken moeten gebruiken. Een slimme laadpaal die zonnestroom voorrang geeft op stroom via je energieleverancier bijvoorbeeld. 

Om dit mogelijk te maken moet je een apparaatje plaatsen bij de hoofdaansluiting. De Sunny Home Manager van SMA of de SolarEdge EV bijvoorbeeld. Hiermee wordt de beschikbare zonne-energie verdeeld en kun je de laadpaal dus voorrang geven.

Het is dan wel belangrijk om je auto eigenlijk altijd aan de laadkabel te hangen wanneer je thuis bent. Gedurende de dag kan hij dan steeds een beetje opladen met zonnestroom die over is.

3. Thuisbatterij

Zonnestroom moet je direct in huis gebruiken of terugleveren. Maar met een thuisaccu kun je het ook opslaan voor later gebruik. Als je meer opwekt dan je verbruikt, kun je het opslaan en op een later moment gebruiken om de accu van je auto op te laden.

Thuisbatterijen zijn nu nog niet echt populair. De prijs is hoog, de levensduur kort en de opslagcapaciteit is beperkt. De techniek zal eerst stappen moeten maken voordat het een efficiënte oplossing wordt om zonnestroom in op te slaan. Dat heeft natuurlijk ook met de salderingsregeling te maken. Zolang die er is, haal je de investering er simpelweg niet uit. En wanneer er meer vraag is naar thuisaccu’s, zal ook innovatie toenemen.

4. Bidirectionele laadpaal

Met een bidirectionele laadpaal kan stroom zowel van als naar de elektrische auto gaan. Als je auto dit ook kan natuurlijk. Op die manier kun je je elektrische auto als thuisbatterij gebruiken. Dat is wél interessant: je hoeft dan geen aanvullend systeem te kopen en gebruikt alleen de voordelen.

Op momenten dat de zon stevig schijnt laad je de accu vol. ‘s Nachts wordt er geen zonne-energie opgewekt en laat je de accu weer leeglopen om in huis te gebruiken. Voor je vaatwasser en wasdroger bijvoorbeeld. De volgende dag laad je hem weer op. 

Deze techniek vraagt natuurlijk wel om een goede planning. Als je ver moet rijden en een volle accu nodig hebt, moet je wel op een ‘volle tank’ hebben op het moment dat je de auto nodig hebt. 

5. Openbaar opladen met zonne-energie

Wil je onderweg ook graag opladen met zonne-energie? Doe je goed! In Nederland zijn verschillende snellaadstations te vinden waar je letterlijk onder een dak van zonnepanelen je auto oplaadt. 

Een laadpas waarmee je gegarandeerd oplaadt met groene energie bestaat helaas niet. De stroom komt van het net en maakt geen onderscheid tussen groene of grijze stroom.

Wanneer kan ik het beste opladen?

Als de zon schijnt! Dan wekken je zonnepanelen namelijk energie op. Volle zon is niet eens nodig, ook als het bewolkt is werken ze. Al is het in mindere mate. Je hoeft ook niet te wachten tot je accu helemaal leeg is. Hang gewoon de auto aan de lader wanneer je er tijd voor hebt.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Nederlanders rijden gemiddeld 20.000 kilometer per jaar, wat neerkomt op zo’n 3.800 kWh stroom per jaar. Met onderstaande formule rekenen we uit hoeveel zonnepanelen daarvoor nodig zijn.

Verbruik / (Wp zonnepaneel x 0,85) = aantal zonnepanelen

Het aantal Wp van een zonnepaneel wordt in een testomgeving onder ideale omstandigheden bepaald. Die 0,85 is een correctie voor een realistisch rendement op een Nederlands dak.

Laten we voor de rekensom uitgaan van panelen met een vermogen van 400 Wp.

3800 / (400 x 0,85) = 11,18 = 12 zonnepanelen.

Elektrische auto mét zonnepanelen

Wist je dat er ook een auto bestaat met ingebouwde zonnepanelen in het dak? De Lightyear 0 laadt automatisch op en kan 70 kilometer per dag opladen. Ook al staat de techniek nog in de kinderschoenen, is het toch veelbelovend. Wij volgen de ontwikkelingen in ieder geval op de voet!

Op naar 100% groen met Vandebron

Zoals je ziet, zijn er verschillende manieren waarop je je elektrische auto kunt opladen met zonnepanelen. Maar zolang de salderingsregeling geldt, is dat de makkelijkste en voordeligste manier. Bij Vandebron houden we de ontwikkelingen in de gaten en informeren we onze klanten over betere alternatieven zodra er meer duidelijk is over de afbouw van de salderingsregeling.

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
Zonne-energieElektrisch rijdenKennisbankSlim ladenTech