Wanneer is stroom duurder / goedkoper gedurende de dag?

5 maart 2025

Wanneer is stroom duurder of goedkoper door de dag heen?

Ben je benieuwd wanneer de stroomprijzen goedkoper of juist duurder zijn in je dynamische contract? In dit artikel lees je waarom de prijzen door de dag heen veranderen. En wanneer het voordeligste moment is om stroom te verbruiken.

Dynamische stroomprijzen

Bij een dynamisch energiecontract kunnen de stroomtarieven elk uur anders zijn. Dat betekent dat je ’s ochtends misschien een andere prijs betaalt dan ’s avonds. Als je je wasmachine, vaatwasser of laadpaal op de juiste momenten gebruikt, kun je dus flink besparen. 

Wanneer duur en wanneer voordelig?

Maar wanneer zijn die goedkope en dure momenten? Dat kan per dag en per seizoen verschillen. Over het algemeen geldt:

  • Duurder: op piekmomenten (wanneer veel mensen tegelijk stroom gebruiken) en wanneer er weinig groene stroom beschikbaar is (weinig wind en zon).

  • Voordeliger: op rustige momenten (’s nachts of wanneer de meeste mensen niet thuis zijn) en wanneer er veel groene stroom wordt opgewekt (bijvoorbeeld bij veel zon of wind).

Voordelige momenten

Nachtelijke uren

In de late avond en nacht (tussen 21.00 en 7.00) is de vraag naar stroom vaak laag. De meeste mensen slapen en bedrijven zijn dicht, waardoor er minder stroomverbruik is. Dat maakt de prijs vaak lager.

Weekend

In het weekend zijn de meeste bedrijven gesloten. Hierdoor daalt de vraag naar stroom. Huishoudens verdelen hun stroomverbruik over de hele dag, waardoor er minder piekmomenten ontstaan. Samen zorgt dit voor lagere tarieven. Op zondag zijn er nog meer bedrijven gesloten. Daarom is dat meestal de voordeligste dag.

Veel opwekking door groene bronnen

Op dagen dat de zon lekker lang schijnt of de wind hard waait, wordt er meer groene stroom opgewekt. Het aanbod neemt toe, waardoor de stroomprijs daalt. Soms zelfs zoveel dat stroom helemaal gratis is.

Feestdagen

Op feestdagen liggen veel bedrijven en fabrieken stil. De vraag naar stroom is dan lager. En je weet inmiddels wat dat betekent: voordeligere tarieven.

Duurdere momenten

Vroege ochtend en begin avond

Tussen 07.00 en 09.00 uur staan de meeste mensen op. En tussen 17.00 en 20.00 uur komen ze thuis van hun werk. Ze verbruiken op die momenten meer stroom dan de rest van de dag. Om te koken, verwarmen, douchen, enzovoort. Er is veel vraag naar stroom, waardoor de prijs stijgt.

Werkdagen tijdens kantooruren

Tijdens kantooruren draaien bedrijven op volle toeren en huishoudens verbruiken ook. De totale vraag is groot, waardoor de prijs vaak hoger is.

Weinig groene stroom

Bij windstille en bewolkte dagen wordt er maar weinig groene stroom opgewekt. Kolencentrales moeten dan bijspringen om voldoende stroom op te wekken. Hierdoor stijgt de prijs.

Inzicht met de Groene stroom-voorspeller

Als vandebronner krijg je inzicht in de momenten waarop er veel groene stroom wordt opgewekt en de stroomprijzen dus laag zijn. Met een dynamisch contract vind je de groenste momenten in de marktprijs grafiek in de Vandebron Thuis App.

marktprijs grafiek voor stroom

Tips om te profiteren van lage stroomprijzen

Door je stroomverbruik te plannen en sturen, kun je profiteren van voordelige stroomtarieven. De twee belangrijkste aanpassingen die je kunt maken, zijn:

  • Plan je was en afwas: zet je wasmachine en vaatwasser aan tijdens de goedkope uren. Gebruik hiervoor de timerfunctie van je apparaat of hou zelf de tijd in de gaten.

  • Laad je elektrische auto op het juiste moment op: bijvoorbeeld ‘s nachts of wanneer het hard waait of de zon lekker schijnt.

100% groene stroom in huis

Met een dynamisch contract van Vandebron verlaag je je energierekening door op het juiste moment stroom te verbruiken. Ook geniet je altijd van 100% groene stroom. Zo draag je bij aan een duurzame toekomst én bespaar je op je energiekosten. Win-win!

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Wat is aardgas en waarom moeten we er vanaf?
Alles wat je in 2025 moet weten over salderen