3 maart 2023

Laatste ontwikkelingen rondom de hoge energieprijzen

Door de vreselijke situatie in Oekraïne waren de energieprijzen in heel Europa omhoog geschoten. Waarom was dat zo? En wat zijn de laatste ontwikkelingen?

Laatste update: 4-4-2023

Hoge energieprijzen

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne staat de Europese energiemarkt onder druk. Europa was in deze periode voor ongeveer 40% afhankelijk van gas uit Rusland. Vanwege de sancties kwam de levering hiervan in de knel. Dit heeft gezorgd voor sterk stijgende energieprijzen.

Intussen komt er vrijwel geen Russisch gas meer naar Nederland. Ook in Europa is de import teruggedrongen en ligt het aandeel nu op 10%.

Historische ontwikkeling energieprijzen

Door de ontwikkeling van energieprijzen over lange termijn in een grafiek te bekijken, wordt duidelijk dat er sprake is geweest van historisch hoge bedragen.

Het gaat hier om de kale prijzen voor een variabel contract exclusief overheidsheffingen, netbeheerkosten en vaste leveringskosten.

Actuele ontwikkelingen

Het absolute hoogtepunt vond plaats in augustus vorig jaar. De Europese gasprijs bereikte een record van € 350 per MWh. Dit staat gelijk aan ongeveer € 3,50 per m³.

Dit naar aanleiding van de teruggebrachte levering via Nordstream 1, een belangrijke pijpleiding voor het transport van Russisch gas. Maar ook andere factoren speelden een rol, zoals de extreme droogte in Europa.

Toch zien we dat de prijzen al weer een tijdje dalen. Dit heeft te maken met dat de gasvoorraden in de tussentijd flink zijn aangevuld. Ook het milde weer en energiebesparende gedrag hebben een belangrijke rol gespeeld.

Met het lente- en zomerseizoen in aantocht is de verwachting dat de prijzen verder zullen dalen op de wat kortere termijn. Richting het winterseizoen zal er weer meer druk komen op de energieprijzen.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt het prijsplafond?

Om consumenten tegemoet te komen aan de hogere energiekosten, is er vanaf 1 januari 2023 een prijsplafond voor energie. Tot een jaarlijks verbruik van 1.200 m³ gas betaal je maximaal € 1,45 per m³. Voor elektriciteit ligt de grens op 2.900 kWh met een maximale waarde van € 0,40 per kWh. Lees er alles over in ons artikel over het prijsplafond.

Waarom stijgen de prijzen voor zowel gas als stroom?

Het dalende aanbod van gas heeft geleid tot hoge gasprijzen. Maar waarom stijgen de prijzen van elektriciteit ook? De meeste stroom wordt (helaas) nog altijd opgewekt door de verbranding van fossiele brandstoffen. Gas is één van de belangrijksten. En doordat gas duurder wordt, stijgt de stroomprijs dus ook.

En groene stroom dan?

In Nederland is er maar één markt voor elektriciteit en gas. Alle energieproducenten in ons land leveren, ongeacht de manier van opwek, hun energie aan dit net. Het totale aanbod van de energie op het energienet bepaalt uiteindelijk wat de marktprijs gaat zijn. En omdat we dus maar één markt hebben, is deze prijs voor alle energieproducenten hetzelfde. Wanneer de prijs voor grijze stroom stijgt, stijgt die van groene stroom dus automatisch mee. Lees verder: Waarom stijgt de prijs voor groene stroom mee met de gasprijs?

Wat zijn de gevolgen voor energiecontracten?

In eerste instantie konden wij alleen contracten aanbieden met variabele tarieven. Dit als gevolg van de hoge en onzekere prijsontwikkelingen. Echter kunnen we je met de huidige lagere prijzen gelukkig ook weer vaste contracten aanbieden

Ik heb een vast contract. Wat moet ik doen?

Bij een vast contract staan je tarieven voor een bepaalde periode vast en je bent dus niet afhankelijk van de ontwikkelingen in de markt. Dit geeft je zekerheid tot het einde van je contract. Loopt je contract voorlopig nog niet af? Dan hoef je niets te doen. Weet je niet zeker wanneer je vaste contract afloopt? Je kunt de afloopdatum vinden in je Mijn Vandebron.

Ik heb een variabel contract. Wat moet ik doen?

Als je een variabel contract hebt dan hoef je geen actie te ondernemen. Jouw contract is flexibel en heeft geen vaste einddatum. De tarieven van je variabele contract worden een paar keer per jaar aangepast en zijn gebaseerd op de dan geldende actuele marktprijzen.

Mijn vaste contract loopt binnenkort af. Wat moet ik doen?

Je huidige contract zal automatisch overgaan in een flexibel variabel contract zonder einddatum. De variabele tarieven worden gebaseerd op dan geldende actuele marktprijzen. Voordat je vaste contract afloopt informeren we je over de variabele tarieven. Ook kun je 6 maanden van tevoren een verleng-aanbod zien in Mijn Vandebron.

Lees verder: Wat betekent de onrust op de energiemarkt voor jouw energiecontract?

Tijd voor goeie energie

Nederland, maar ook de rest van Europa, is veel te afhankelijk van gas. Onze fossiele energieverslaving wordt momenteel op pijnlijke wijze blootgelegd. 

Wat Vandebron betreft ligt de oplossing in een omschakeling naar 100% groene wind-, bio- of zonne-energie van Nederlandse bodem. Het is dan ook onze missie om Nederland volledig te voorzien van 100% duurzame energie. Zonder gesjoemel met certificaten en groene energie die achteraf toch niet zo groen blijkt te zijn. Goeie energie voor heel Nederland, daar gaan we voor!

Meer informatie

Deze pagina wordt regelmatig geüpdatet met de laatste ontwikkelingen rondom de energieprijzen. Wil je meer informatie over de huidige energiecrisis? Klik dan door via onderstaande links.

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
ActueelBeleid