22 november 2022

Laatste ontwikkelingen rondom de hoge energieprijzen

Door de vreselijke situatie in Oekraïne zijn de energieprijzen in heel Europa omhoog geschoten. Waarom is dat zo? En wat zijn de laatste ontwikkelingen?

Laatste update: 22-11-2022

Hoge energieprijzen in 2022

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne staat de Europese energiemarkt onder druk. Europa is voor ongeveer 40% afhankelijk van gas uit Rusland. Vanwege de sancties komt de levering hiervan in de knel.

Het absolute hoogtepunt vond plaats in augustus. De Europese gasprijs bereikte een record van € 350 per MWh, dit staat gelijk aan ongeveer € 3,50 per m3.

Dit naar aanleiding van de teruggebrachte levering via Nordstream 1, een belangrijke pijpleiding voor het transport van Russisch gas. Maar ook andere factoren speelden een rol, zoals de extreme droogte in Europa.

Toch zien we dat de prijzen momenteel weer wat zijn gedaald. Dit heeft te maken met dat de gasvoorraden in de tussentijd flink zijn aangevuld. Wat daarnaast invloed heeft zijn de initiatieven vanuit de Europese Commissie om maximale prijzen in te stellen voor Russisch gas.

Hoe de prijs zich in de komende periode ontwikkelt, hangt voor een groot deel af van het winterweer. Met sterk dalende temperaturen kan de vraag en daarmee de gasprijs opnieuw oplopen.

Ontwikkeling van de gemiddelde gasprijs

De gemiddelde gasprijs in de markt voor een variabel contract in 2022. Het gaat hier om de prijzen exclusief overheidsheffingen, netbeheerkosten en vaste leveringskosten.

  • November: € 1,94 m³ (incl. 9% BTW)

  • Oktober: € 2,81 m³ (incl. 9% BTW)

  • September: € 3,39 m³ (incl. 9% BTW)

  • Augustus: € 2,43 m³ (incl. 9% BTW)

Ontwikkeling van de gemiddelde stroomprijs

De gemiddelde stroomprijs in de markt voor een variabel contract in 2022. Het gaat hier om de prijzen exclusief overheidsheffingen, netbeheerkosten en vaste leveringskosten.

  • November: € 0,53 kWh (incl.9% BTW)

  • Oktober: € 0,56 kWh (incl.9% BTW)

  • September: € 0,69 kWh (incl.9% BTW)

  • Augustus: € 0,55 kWh (incl. 9% BTW)

Historische ontwikkeling energieprijzen

Hoe hoog zijn deze prijzen nu echt? Door de ontwikkeling van energieprijzen over lange termijn in een grafiek te bekijken, wordt duidelijk dat we spreken van historisch hoge bedragen.

Het gaat hier wederom om de prijzen exclusief overheidsheffingen, netbeheerkosten en vaste leveringskosten.

Veelgestelde vragen

Waarom stijgen de prijzen voor zowel gas als stroom?

Europa is voor 40% afhankelijk van gas uit Rusland. Nederland voor ongeveer 15%. Het is (op korte termijn) niet mogelijk om dit gas ergens anders vandaan te halen of om alternatieven te gebruiken. Dat zorgt voor afhankelijkheid en onzekerheid, wat de energiekosten laat oplopen.

Maar waarom stijgen de prijzen van elektriciteit ook? De meeste stroom wordt (helaas) nog altijd opgewekt door de verbranding van fossiele brandstoffen. Gas is één van de belangrijksten. En doordat gas duurder wordt, stijgt de stroomprijs dus ook.

En groene stroom dan?

In Nederland is er maar één markt voor elektriciteit en gas. Alle energieproducenten in ons land leveren, ongeacht de manier van opwek, hun energie aan dit net. Het totale aanbod van de energie op het energienet bepaalt uiteindelijk wat de marktprijs gaat zijn. En omdat we dus maar één markt hebben, is deze prijs voor alle energieproducenten hetzelfde. Wanneer de prijs voor grijze stroom stijgt, stijgt die van groene stroom dus automatisch mee. Lees verder: Waarom stijgt de prijs voor groene stroom mee met de gasprijs?

Wat zijn de gevolgen voor energiecontracten?

Nieuwe klanten bieden we bij Vandebron momenteel alleen variabele contracten aan. De tarieven worden gebaseerd op de huidige gemiddelde energieprijs. Als klant heb je elke maand de vrijheid om over te stappen naar een andere aanbieder. 

Om consumenten tegemoet te komen aan de hogere energiekosten, is er al een tijdje sprake van een energieplafond. De overheid heeft de details begin oktober bekend gemaakt: vanaf 1 januari betaal je tot een jaarlijks verbruik van 1.200 m3 gas maximaal € 1,45 per m3. Voor elektriciteit ligt de grens op 2.900 kWh met een maximale waarde van € 0,40 per kWh. Voor de resterende maanden dit jaar (november en december) ontvang je een energiecompensatie van € 380.

Ik heb een vast contract. Wat moet ik doen? Bij een vast contract staan je tarieven voor een bepaalde periode vast en je bent dus niet afhankelijk van de ontwikkelingen in de markt. Dit geeft je zekerheid tot het einde van je contract. Loopt je contract voorlopig nog niet af? Dan hoef je niets te doen. Weet je niet zeker wanneer je vaste contract afloopt? Je kunt de afloopdatum vinden in je Mijn Vandebron.

Ik heb een variabel contract. Wat moet ik doen? Als je een variabel contract hebt dan hoef je geen actie te ondernemen. Jouw contract is flexibel en heeft geen vaste einddatum. De tarieven van je variabele contract worden een paar keer per jaar aangepast en zijn gebaseerd op de dan geldende actuele marktprijzen.

Mijn vaste contract loopt binnenkort af. Wat moet ik doen? Je hoeft geen actie te ondernemen. Jouw huidige contract zal automatisch overgaan in een flexibel variabel contract zonder einddatum. De variabele tarieven worden gebaseerd op dan geldende actuele marktprijzen. Voordat je vaste contract afloopt informeren we je over de variabele tarieven. 

Lees verder: Wat betekent de onrust op de energiemarkt voor je energiecontract?

Hoe gaan energieprijzen de komende tijd ontwikkelen?

De spanning met Rusland zorgt voor aanhoudende onzekerheid op de gasmarkt. Wat buiten kijf staat is dat de we als EU zo snel mogelijk af willen van afhankelijkheid van Russisch gas. Hoelang dit gaat duren en voor hoelang we nog te maken hebben met hoge energieprijzen is lastig te voorspellen.

Uiteraard houden we je graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Wil je een seintje zodra de prijzen gaan dalen en de markt stabieler wordt? Laat dan hier je gegevens achter.

Tijd voor goeie energie

Nederland, maar ook de rest van Europa, is veel te afhankelijk van gas. Onze fossiele energieverslaving wordt momenteel op pijnlijke wijze blootgelegd. 

Wat Vandebron betreft ligt de oplossing in een omschakeling naar 100% groene wind-, bio- of zonne-energie van Nederlandse bodem. Het is dan ook onze missie om Nederland volledig te voorzien van 100% duurzame energie. Zonder gesjoemel met certificaten en groene energie die achteraf toch niet zo groen blijkt te zijn. Goeie energie voor heel Nederland, daar gaan we voor!

Meer informatie

Deze pagina wordt regelmatig geüpdatet met de laatste ontwikkelingen rondom de energieprijzen. Wil je meer informatie over de huidige energiecrisis? Klik dan door via onderstaande links.

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft zes zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
ActueelBeleid