27 mei 2022

Laatste ontwikkelingen rondom de hoge energieprijzen

Door de vreselijke situatie in Oekraïne zijn de energieprijzen in heel Europa omhoog geschoten. Waarom is dat zo? En wat zijn de laatste ontwikkelingen?

Laatste update: 13-06-2022

Hoge energieprijzen in 2022

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne staat de Europese energiemarkt onder druk. Europa is voor ongeveer 40% afhankelijk van gas uit Rusland. Vanwege de sancties komt de levering hiervan in de knel. Daarnaast heerst er de angst dat Rusland de export van gas helemaal stopt.

Deze onzekerheid zorgde ervoor dat de energieprijzen omhoog schoten nadat de oorlog begon. De top lijkt achter ons te liggen, al zijn de prijzen alsnog hoog te noemen.

Ontwikkeling van de gemiddelde gasprijs

De gemiddelde gasprijs in de markt voor een variabel contract in 2022.

 • Juni: € 1,38 m³

 • Mei: € 1,31 m³

 • April: € 1,52 m³

 • Maart: € 1,69 m³

 • Februari: € 1,17 m³

 • Januari: € 1,26 m³

Ontwikkeling van de gemiddelde stroomprijs

De gemiddelde stroomprijs in de markt voor een variabel contract in 2022.

 • Juni: € 0,37 kWh

 • Mei: € 0,36 kWh

 • April: € 0,41 kWh

 • Maart: € 0,44 kWh

 • Februari: € 0,28 kWh

 • Januari: € 0,34 kWh

Historische ontwikkeling energieprijzen

Hoe hoog zijn deze prijzen nu echt? Door de ontwikkeling van energieprijzen over lange termijn in een grafiek te bekijken, wordt duidelijk dat we spreken van historisch hoge bedragen.

Waarom stijgen de prijzen voor zowel gas als stroom?

Europa is voor 40% afhankelijk van gas uit Rusland. Nederland voor ongeveer 15%. Het is (op korte termijn) niet mogelijk om dit gas ergens anders vandaan te halen of om alternatieven te gebruiken. Dat zorgt voor afhankelijkheid en onzekerheid, wat de energiekosten laat oplopen.

Maar waarom stijgen de prijzen van elektriciteit ook? De meeste stroom wordt (helaas) nog altijd opgewekt door de verbranding van fossiele brandstoffen. Gas is één van de belangrijksten. En doordat gas duurder wordt, stijgt de stroomprijs dus ook.

Wat zijn de gevolgen voor energiecontracten?

Nieuwe klanten bieden we bij Vandebron momenteel alleen variabele contracten aan. De tarieven worden gebaseerd op de huidige gemiddelde energieprijs. Als klant heb je elke maand de vrijheid om over te stappen naar een andere aanbieder. 

Lees verder: Wat betekent de onrust op de energiemarkt voor je energiecontract?

Hoe gaan energieprijzen de komende tijd ontwikkelen?

Momenteel weet niemand hoe de situatie in Oekraïne zich zal ontwikkelen. Het is dan ook onmogelijk om te zeggen of de prijsstijging van energie de komende maanden en jaren verder op zal lopen. 

Wel houden we je natuurlijk graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Wil je een seintje zodra de prijzen gaan dalen en de markt stabieler wordt? Laat dan hier je gegevens achter.

Tijd voor goeie energie

Nederland, maar ook de rest van Europa, is veel te afhankelijk van gas. Onze fossiele energieverslaving wordt momenteel op pijnlijke wijze blootgelegd. 

Wat Vandebron betreft ligt de oplossing in een omschakeling naar 100% groene wind-, bio- of zonne-energie van Nederlandse bodem. Het is dan ook onze missie om een volledig duurzaam energienet te maken. Zonder gesjoemel met certificaten en groene energie die achteraf toch niet zo groen blijkt te zijn. Goeie energie voor heel Nederland, daar gaan we voor!

Meer informatie

Deze pagina wordt regelmatig geüpdatet met de laatste ontwikkelingen rondom de energieprijzen. Wil je meer informatie over de huidige energiecrisis? Klik dan door via onderstaande links.

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is tekstschrijver en deelt graag de laatste ins en outs over de energiemarkt met je.

Deel dit artikel
Tags
ActueelBeleid