De salderingsregeling stopt in 2027, wat verandert er?

Heb je zonnepanelen of denk je erover na om ze op je dak te laten leggen? Dan heb je vast gehoord van de salderingsregeling. En dat die stopt op 1 januari 2027. We snappen dat je hier misschien vragen over hebt: wat doet de overheid, wat doen wij, en wat kun je zelf doen? Op deze pagina houden we je op de hoogte, zodat je ook ná salderen van de zon blijft profiteren.

Wat is salderen?

In deze video legt vandebronner Rolf kort uit wat salderen is en wanneer je te maken krijgt met een terugleververgoeding.

Let op, aan het einde van de video zeggen we dat de overheid de salderingsregeling vanaf 2025 wil afbouwen. Dat klopt niet meer: het huidige kabinet heeft besloten dat de salderingsregeling in 2027 in één keer stopt.

Waarom stopt de salderingsregeling?

De overheid heeft de salderingsregeling in 2004 bedacht om zonnepanelen aantrekkelijker te maken. En dat heeft gewerkt, want nu liggen er zonnepanelen op meer dan drie miljoen daken in Nederland! Dat is geweldig, maar we gebruiken de stroom van onze zonnepanelen meestal nog niet op het moment dat ze die opwekken. Daardoor leveren we op zonnige momenten zoveel stroom terug dat het stroomnet te vol raakt - en dat zorgt voor problemen. Omdat zonnepanelen veel goedkoper zijn geworden en er steeds meer groene stroom is, gaat de overheid stoppen met de salderingsregeling.

Wat verandert er vanaf 1 januari 2027?

Vanaf 2027 stopt de salderingsregeling helemaal. Dit betekent dat:

  • Je de stroom die je afneemt en teruglevert niet meer tegen elkaar mag wegstrepen. Alle stroom die je afneemt, moet je betalen. Hiervoor betaal je het leveringstarief dat in je contract staat. Of, als je een dynamisch energiecontract hebt, de actuele marktprijs.
  • Je een vergoeding krijgt voor stroom die je teruglevert. Voor de stroom die je teruglevert aan het net, krijg je straks een terugleververgoeding. Tussen 2027 en 2030 moet deze vergoeding minimaal 50% van het kale leveringstarief zijn. Dat is het tarief dat je betaalt per kWh stroom, zonder belastingen. Hoe hoog de terugleververgoeding precies wordt, is dus afhankelijk van het leveringstarief en kan per energieleverancier verschillen.
  • Je meer uit je zonnepanelen haalt door je eigen zonnestroom meteen te gebruiken. Door je stroomverbruik slim te plannen en je apparaten aan te zetten als je zonnepanelen stroom opwekken, profiteer je optimaal van je (gratis) zonnestroom en ben je goedkoper uit. Dus zie je de zon op je panelen staan? Zet juist dan je wasmachine aan!

Wat betekent dit voor jou?

We snappen dat je graag wil weten wat er (financieel) voor je verandert door het einde van de salderingsregeling. Maar heel eerlijk, dat we weten we zelf ook nog niet. De salderingsregeling stopt straks namelijk door een nieuwe wet: de Energiewet. Die wet geldt nog niet en de overheid moet nog veel details uitwerken. Maar die regels kunnen veel invloed hebben. Op de terugleververgoeding, de vaste terugleveringskosten, én op hoe energiecontracten eruit gaan zien. Daarom weten we nu nog niet precies wat dit voor jou (en voor ons) gaat betekenen. Natuurlijk houden we je zo goed mogelijk op de hoogte. Zodra we meer weten, lees je dat hier.

Profiteer maximaal van je eigen zonnestroom

Eén ding is zeker: vanaf 2027 wordt het nog belangrijker om de stroom die je opwekt meteen zelf te gebruiken. Zo haal je het meeste uit je zonnepanelen en bespaar je op je energierekening. Zet dus de wasmachine aan als de zon op je dak schijnt en laad ook dan je apparaten op. Als je hier nu al mee begint, help je het stroomnet ontlasten én ben je alvast helemaal klaar voor 2027.

Wat doet Vandebron?

Zonnepanelen moeten ook na 2026 een aantrekkelijke manier blijven om je energierekening te verlagen, vinden we. En hoewel we nog wachten op meer duidelijkheid vanuit de overheid, zitten we zelf natuurlijk niet stil. Zo zijn we samen met een groep vandebronners een pilot aan het doen om te kijken of solar curtailment je kan helpen om meer controle te geven over je zonnestroom - en starten we later dit jaar een nieuwe pilot met thuisbatterijen. Ook onderzoeken we andere manieren om je te helpen je stroomverbruik beter te sturen.

Meer lezen?

Meer lezen over zonnepanelen en de salderingsregeling? We houden de ontwikkelingen goed in de gaten en schrijven er regelmatig over in ons blog:

Lees meer

Blijf op de hoogte

Zodra er meer bekend is, vullen we deze pagina natuurlijk aan. Ook zijn we benieuwd hoe jij het liefst op de hoogte blijft van alles wat er speelt rondom de salderingsregeling. Wil je hier een paar korte vragen over beantwoorden? Dit kost je maar een paar minuten.

Ja, ik geef mijn mening