9 februari 2024

Gas of stroom: wat is goedkoper?

Steeds meer mensen zoeken naar manieren om te besparen op hun energierekening. Een vraag die vaak gesteld wordt, is wat nu goedkoper is: gas of stroom. Vooral voor het verwarmen van hun woning. In dit artikel zetten we de cijfers op een rij.

Energieprijs van gas en stroom

Eén kWh stroom is goedkoper dan één kWh gas. Als je op het moment van schrijven een energiecontract afsluit, betaal je € 0,29 per kWh stroom en € 1,34 per m³ gas. Dat is inclusief leveringskosten en belastingen. Nogal een verschil, hè? De huidige tarieven kun je hier berekenen.

Gas en stroom verbruiken in huis

Eigenlijk zeggen deze bedragen natuurlijk niet zoveel. Je verbruikt gas en stroom namelijk voor verschillende doeleinden. Stroom voor elektrische apparaten (zoals de koelkast, televisie en de oplader van je smartphone) en gas om te koken, te verwarmen en voor warm water. 

Tenminste, dat was lange tijd de verdeling. 

Want steeds meer apparaten die voorheen alleen op gas werkten, zijn nu ook elektrisch verkrijgbaar. Met een elektrisch fornuis en een warmtepomp heb je helemaal geen gasaansluiting meer nodig. Zo komt de energietransitie steeds dichterbij!

Gas en stroom vergelijken

Om gas en stroom te kunnen vergelijken, wordt gerekend met 9 kWh warmte voor elke m³ gas (bron). Als we met de eerder genoemde bedragen doorrekenen, komt stroom op een prijs uit van € 2,61 per 9 kWh warmte tegen € 1,34 per 1 m³ gas. Daarmee lijkt stroom bijna twee keer duurder dan gas*. Toch kun je dit niet een-op-een met elkaar vergelijken. Kijk maar.

Rekensom: cv-ketel op gas versus warmtepomp

95% van het jaarlijkse gasverbruik in een woning gaat naar verwarming en warm water. Koken is slechts 5%. Om te bepalen of gas of stroom goedkoper is, kunnen we het kostenplaatje van een cv-ketel op gas vergelijken met elektrische verwarming. 

Elektrische warmtepomp

De duurzaamste vorm van elektrisch verwarmen is met een elektrische warmtepomp. Voor elke kWh die een warmtepomp verbruikt, krijg je 4 tot 5 kWh aan warmte. Dat is vijf keer efficiënter dan een elektrische cv-ketel of elektrische radiator. Infraroodpanelen zijn iets zuiniger, maar ook die verbruiken 3,5 keer meer stroom dan een warmtepomp.

Lees ook: Hoe kan ik mijn huis duurzaam verwarmen?

Verschil prijs per kWh warmte

Elke 2 kWh die een warmtepomp verbruikt, levert dus zo’n 9 kWh aan warmte op. Dat is evenveel als wat 1 m³ gas levert. Wanneer we nu de rekensom maken, komen we op € 0,58 per 9 kWh warmte voor de warmtepomp en € 1,34 per 9 kWh warmte voor een cv-ketel op gas. Dat maakt een warmtepomp op stroom ruim twee keer goedkoper dan gas.

Prijsverschil op jaarbasis

Een gemiddelde woning in Nederland verbruikt 1169 m³ gas per jaar. Verwarming en warm water is daar 95% van en is 1110 m³. Als we dat vermenigvuldigen met de gasprijs komen we op € 1487,- per jaar. 

Twee kWh stroomverbruik van een warmtepomp levert evenveel warmte op als 1 m³ gas. We kunnen dan deze rekensom maken: 2 x 1110 m³ x € 0,29 = € 644,- per jaar. Met een warmtepomp bespaar je dus € 843,- per jaar.

Elektrisch koken versus koken op gas

Is een elektrische kookplaat ook zo efficiënt? Met een gasverbruik van 1169 m³ per jaar, gaat zo’n 59 m³ gas naar koken. Dat kost € 79,- per jaar. Met koken op inductie verbruik je jaarlijks 175 kWh, wat neerkomt op iets minder dan € 51,- per jaar. Ook wat koken betreft, is stroom dus goedkoper dan gas.

Kosten bij het overstappen naar gasloos

Als je naar deze berekeningen kijkt, ben je eigenlijk een dief van je eigen portemonnee als je niet overstapt naar gasloze alternatieven. 

Maar zo simpel is het natuurlijk niet. Er komen namelijk best wat investeringen kijken bij het overstappen van gas naar elektrisch.

  • Isolatie: Alleen goed geïsoleerde woningen kunnen verwarmd worden met een warmtepomp. Lees ons artikel ‘Waarom gasloos wonen en isolatie hand in hand gaan’ voor meer informatie.

  • Vloerverwarming: Een warmtepomp werkt met een lage temperatuur verwarming. Daar zijn verwarmingselementen met grote oppervlakten voor nodig. Vloerverwarming is het meest voor de hand liggend.

  • Aanschaf apparaten: Naast de mogelijke investering in isolatie en vloerverwarming zul je ook de gasloze alternatieven zelf aan moeten schaffen. Een elektrische kookplaat kopen en installeren kost zo’n € 1500,- en voor een warmtepomp ben je rond de € 12.000,- kwijt.

Subsidies en besparingen

Gelukkig zijn er volop subsidies waar je gebruik van kunt maken. Met de ISDE-subsidie kun je tot wel 30% van je investeringskosten terugkrijgen. Dat maakt de stap een stuk makkelijker om te maken. In ons artikel ‘Van het gas af? Overzicht van kosten en subsidies’ lees je er meer over.

En nog een voordeeltje: wanneer je geen gasaansluiting meer nodig hebt, kun je deze gratis laten afsluiten. Een gasaansluiting kost € 250,- per jaar en die hoef jij dan niet meer te betalen. Dikke winst, elk jaar weer!

Terugverdientijd berekenen

Hoelang duurt het voordat je de investering in gasloze alternatieven hebt terugverdiend? Dat ligt aan de investeringen die je moet maken. Hoe meer je moet investeren, hoe langer de terugverdientijd. 

Bij een woning die al prima geïsoleerd is en al vloerverwarming heeft, kan de terugverdientijd er bijvoorbeeld zo uit zien:

  • Aanschaf en installatie warmtepomp: € 12.000,-

  • Subsidie: 15% van € 12.000,- = € 1.800,-

  • Besparing per jaar: € 843,- (gaskosten) + € 250,- (gasaansluiting) = € 1093,-

  • Terugverdientijd: (12.000 - 1800)  / 1093 = 9,3 jaar

Vergeet niet: wanneer je de investering eenmaal terugverdiend hebt, blijf je jaarlijks besparen! En met zonnepanelen erbij, waarmee je zelf groene stroom opwekt, wordt de rekensom nóg veel interessanter. Kijk daarom verder dan alleen naar de terugverdientijd.

Gas wordt alleen maar duurder

Naar verwachting zal de prijs voor gas de komende jaren alleen maar verder uitlopen op die van stroom. In 2024 is de energiebelasting op gas al flink verhoogd en op elektriciteit juist verlaagd. Bovendien gaat Brussel een nieuw Europees emissiehandelssysteem oprichten, waardoor voor gas een aanvullende CO₂-prijs betaald moet worden. Daardoor gaat de terugverdientijd nog verder achteruit en is elektrificatie eigenlijk een no-brainer!

Conclusie

Gas is duurder dan stroom. Op welke manier je er ook naar kijkt. En het is nog verschrikkelijk slecht voor het milieu ook. Wat ons betreft reden genoeg om zo snel mogelijk over te stappen. Als je de mogelijkheid en de middelen hebt dan natuurlijk. Weg met dat gas!

En voor de stroom die je nodig hebt, kies je natuurlijk voor je favoriete groene energieleverancier!

* Disclaimer: aan de bedragen en besparingen zoals genoemd in dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Deze bedragen en besparingen betreffen voorbeelden, gebaseerd op schattingen en gemiddelden en zijn opgenomen ter illustratie. Laat je dus altijd goed informeren om een goed beeld te krijgen op jouw persoonlijke besparingen (en de investeringen die daarvoor nodig zijn). 

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
InspiratiebronnenKennisbank