3 mei 2022

10 tips om thuis energie te besparen

Iedereen zoekt naar manieren om energie te besparen in huis. Om duurzamer te leven of voor een lagere energierekening. In dit artikel delen we onze tips.

Woon je in een huurhuis? Lees dan ons artikel '9 tips om energie te besparen in een huurhuis', speciaal voor huurders die geen grote aanpassingen mogen maken.

1. Voorkom onnodig stroomgebruik

Laten we bij de basis beginnen. Om energie te besparen in huis is het belangrijk om alleen elektriciteit te gebruiken die je écht nodig hebt. Dit zijn onze belangrijkste tips.

 • Apparaten die op stand-by staan, verbruiken ook stroom. Denk bijvoorbeeld aan je televisie of je computer. Zet ze daarom helemaal uit als je ze niet gebruikt. 

 • Zet een timer op je stopcontact om een apparaat ‘s nachts altijd uit te zetten. En met een stekkerblok met schakelaar zet je groepen apparaten met één druk helemaal uit.

 • Lunchpauze tijdens het thuiswerken? Gebruik dan geen screensaver, maar zet je monitor even helemaal uit. Die verbruikt namelijk de meeste energie.

 • Haal de stekker uit het stopcontact zodra een apparaat opgeladen is. Een oplader gebruikt namelijk ook energie wanneer er geen apparaat is aangesloten.

 • Laat geen lampen branden in lege kamers. 

 • Vergeet lampen niet uit te zetten wanneer de zon opkomt en het licht genoeg is in huis. 

 • Bij mooi weer kun je je was het beste aan de waslijn drogen. Zelfs de meest energiezuinige wasdroger gebruikt gemiddeld 100 kWh per jaar. 

Lees ook: Deze 15 apparaten gebruiken de meeste stroom in huis

2. Minder warm water gebruiken

Je cv-ketel is verantwoordelijk voor zo’n 75% van je gasverbruik. De ketel warmt water op en pompt het rond door je radiatoren of vloerverwarmingsbuizen. Het opwarmen van warm water voor keuken en badkamer is samen goed voor zo’n 20% van je gasverbruik. Om te koken gebruik je slechts 5% van je gas. Minder warm water gebruiken is daarom de belangrijkste manier om je gasrekening te verlagen.

Dit zijn onze belangrijkste tips:

 • Door de thermostaat één graad lager te zetten, bespaar je gemiddeld 120 m³ gas per jaar. Doe op een koude dag dus liever een dikke trui aan, in plaats van de verwarming hoger te draaien.

 • Douchen kost minder energie dan in bad gaan. Zeker als je maar kort doucht. Om een bad te vullen heb je al snel zo’n 120 liter warm water nodig, terwijl een douche slechts 7 liter per minuut kost. 

 • Met een energiezuinige douchekop verbruik je zo’n 40% minder warm water dan een gewone douchekop.

 • Zichtbare verwarmingsbuizen kun je isoleren met buisisolatie. Daarmee zorg je dat de warmte niet verloren gaat wanneer het rondgepompt wordt. Vooral in koude ruimtes levert dit veel winst op.

 • Kouder water = minder energie. Zet je wasmachine liever op dertig graden in plaats van zestig. Ook op een lagere temperatuur wordt je was schoon. En draai natuurlijk nooit halve wasjes. Lees hier meer wastips.

 • Zet de vaatwasser alleen aan als hij helemaal vol zit. Grote pannen nemen veel ruimte in, dus die kun je beter even met de hand doen.

 • Verwarm geen kamers waar je niet bent.

 • Laat op koude dagen de ramen zoveel mogelijk dicht zodat de warmte niet weg kan.

 • Openstaande binnendeuren zorgen voor extra tocht. Je kunt deurdrangers installeren om deuren automatisch te sluiten.

 • Maak gebruik van de gratis warmte van de zon. Doe op koude dagen je gordijnen open wanneer de zon schijnt.

Lees ook: 11 tips om zuiniger te verwarmen met radiatoren

3. Energiezuinige apparaten

Apparaten die veel energie gebruiken, zijn in Europa verplicht om een energielabel te tonen. Denk bijvoorbeeld aan een koelkast, vriezer, oven, vaatwasser of wasdroger. 

Is één van jouw apparaten aan vervanging toe? Let dan op het energielabel wanneer je een nieuwe koopt. Energielabel A+++ is het zuinigst. Ook is op het label te zien hoeveel kWh het apparaat per jaar verbruikt. Zo kun je gemakkelijk vergelijken en het zuinigste product vinden.

4. Gebruik alleen LED lampen

LED lampen installeren is een slimme investering om snel veel energie te besparen. Ze gaan zo’n 25 keer langer mee dan conventionele lampen en ze verbruiken tot wel 90% minder energie. De aanschafprijs per stuk ligt wat hoger, maar een snelle rekensom leert dat je dit binnen no-time terugverdient. Zeker als je de aanbiedingen bij je lokale bouwmarkt in de gaten houdt.

5. Gebruik een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat bestuur je op afstand via een app. Handig om bijvoorbeeld de verwarming alvast aan te zetten wanneer je bijna thuis bent. Of om hem juist uit te zetten wanneer je de deur uit gaat. De gemiddelde aanschafprijs is € 200.

Maar een slimme thermostaat heeft ook handige energiebesparende snufjes. Je kunt hem bijvoorbeeld zo programmeren dat de verwarming automatisch uitgaat op het tijdstip dat je naar bed gaat. Zo vergeet je hem nooit meer uit te zetten en voorkom je onnodig energiegebruik.

De nieuwste generatie slimme thermostaten leren vanzelf je gewoontes, waardoor programmeren niet eens meer nodig is. En door ‘open raam-detectie’ hebben ze plotselinge veranderingen in temperatuur door, waarna ze tijdelijk de verwarming uitzetten. Ook dat bespaart veel energie.

6. Installeer een energieverbruiksmanager

Naast een slimme thermostaat is er nog meer handige technologie om energie te besparen. Een energieverbruiksmanager is een apparaatje dat je tussen je meter hangt. In de bijbehorende app kun je precies zien hoeveel stroom en gas je (op dit moment) verbruikt, hoeveel je zonnepanelen opwekken en hoeveel je teruglevert. 

Met deze inzichten kun je apparaten opsporen die veel energie gebruiken en sluipverbruik in kaart brengen. Ook kun je het beste moment vinden om wat meer stroom te gebruiken, namelijk wanneer je zonnepanelen veel opwekken. Zo kun je gericht aanpassingen maken in huis en slim omgaan met energie.

Voor een energieverbruiksmanager betaal je gemiddeld € 100. Op de website van Milieucentraal vind je een overzicht van de verschillende aanbieders.

7. Doe-het-zelf isolatie

Eerder in dit artikel vertelden we al dat het verwarmen van je huis goed is voor 75% van je gasverbruik. Minder verwarmen is één manier om de gasrekening te verlagen, een andere is om te zorgen dat de warmte binnenblijft. Dat doe je door je huis te isoleren.

Simpele en goedkope energiebesparende maatregelen om zelf je huis beter te isoleren:

 • Zeker in oudere huizen sluiten deuren en ramen niet altijd perfect aan. Voel je een luchtstroom langs je deuren en ramen? Plaats dan tochtstrips voor naden en kieren. 

 • Heb je een brievenbus in je voordeur? Installeer een brievenbusborstel om minder warmte kwijt te raken.

 • De warmte van je verwarming gaat alle kanten op. Plaats reflecterende folie achter je radiatoren. Zo geven ze warmte af richting je woning en niet naar je muren. 

 • Let op dat je je meubels niet tegen je radiatoren plaatst en dat je gordijnen niet over je radiatoren laat vallen. Je wil de hele ruimte verwarmen, niet alleen je meubels en gordijnen.

 • Vervang dunne door dikke gordijnen (met isolerend materiaal). Doe ze ‘s avonds dicht om de warmte binnen te houden en gooi ze open wanneer de zon naar binnen schijnt.

 • Vergeet niet om ventilatieroosters open te zetten. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar niets is minder waar. Zo komt schone, droge buitenlucht naar binnen. Dit is gezonder én het warmt sneller op.

8. Professionele isolatie

Heb je wat geld op je spaarrekening en wil je werk maken van het isoleren van je woning? Slimme investering! Volgens berekeningen van Milieucentraal verbruikt een slecht geïsoleerde woning namelijk vier keer meer energie dan een goed geïsoleerde woning. Door te besparen op je energiekosten, verdien je de investering vanzelf terug.

Er zijn verschillende mogelijkheden.

 • Vloerisolatie: Bij een vloerisolatie wordt de kruipruimte onder de begane grond van je huis geïsoleerd. Heb je een huis van ná 1985? Dan is de kruipruimte tijdens de bouw al geïsoleerd. Klik hier voor meer informatie en kosten.

 • Dakisolatie: Dit is het toevoegen van isolatiemateriaal aan de binnen- of buitenkant van het dak of aan de zoldervloer. Huizen die na 1980 gebouwd zijn, zijn standaard voorzien van dakisolatie. Klik hier voor meer informatie en kosten.

 • Spouwmuurisolatie: Een spouwmuur bestaat uit een buitenmuur en een binnenmuur met ruimte ertussen: de spouw. Het vullen van deze ruimte met isolatiemateriaal noemen we spouwmuurisolatie. Klik hier voor meer informatie en kosten.

 • Raamisolatie: In oude huizen zit vaak enkel glas in de ramen. Dit laat veel lucht door. Door enkel glas te vervangen door dubbel glas, triple glas of HR++ glas wordt warmte veel beter binnen gehouden en blijft de kou buiten. Klik hier voor meer informatie en kosten.

Tip: Voer onze isolatiecheck uit en ontdek direct welke soorten isolatie in jouw woning mogelijk zijn en hoeveel je hiermee bespaart.

Lees ook: Maak gebruik van deze subsidies om je huis te isoleren

9. Warmtepomp

Een warmtepomp verwarmt je woning met elektriciteit en is daarmee een gasloos alternatief voor de traditionele Cv-installatie. Het haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater. Daar warmt het een waterreservoir mee op, wat vervolgens rondgepompt wordt door je vloerverwarming of radiatoren.

Een hybride warmtepomp koop je voor € 4.500 tot € 6.000 inclusief installatie. Milieucentraal laat zien dat je met een warmtepomp tot € 810 per jaar kunt besparen, waardoor je de investering al binnen een paar jaar terugverdient.

Voordat je een warmtepomp installeert, moet je huis eerst goed geïsoleerd zijn. De maximale temperatuur is namelijk wat lager dan bij een cv-installatie, waardoor slecht geïsoleerde huizen niet voldoende verwarmd worden.

Daarnaast is het aan te raden om eerst vloerverwarming te leggen, als je dat niet al hebt. Door de relatief lage temperatuur van het water wordt de warmte efficiënter verspreidt.

Lees ook: Kun je een warmtepomp plaatsen in een bestaande woning?

10. Zonnepanelen installeren

Met zonnepanelen wek je zelf groene energie op die je direct in huis gebruikt. Je hoeft dus minder energie af te nemen bij je energieleverancier, waardoor je bespaart op je energierekening. De gemiddelde aanschafprijs is zo’n €600 per paneel inclusief installatie.

Zonnepanelen zetten de zonne-energie om in stroom. De zonnecellen in een zonnepaneel vangen gelijkstroom op, waarna de omvormer dit omzet naar gelijkstroom die je direct kan gebruiken in huis. Wek je meer op dan je op dat moment gebruikt? Dan kun je terugleveren naar je energiemaatschappij en ontvang je een vergoeding. Dat noemen we salderen.

Benieuwd of jouw woning geschikt is voor zonnepanelen? Gebruik onze online tool en bekijk direct wat de investeringskosten en terugverdientijd zijn in jouw situatie.

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
KennisbankActueelGroenDoenImpact