3 mei 2022

10 tips om thuis energie te besparen

Iedereen zoekt naar manieren om energie te besparen in huis. Om duurzamer te leven of voor een lagere energierekening. In dit artikel delen we onze tips.

Woon je in een huurhuis? Lees dan ons artikel '9 tips om energie te besparen in een huurhuis', speciaal voor huurders die geen grote aanpassingen mogen maken.

1. Voorkom onnodig stroomgebruik

Laten we bij de basis beginnen. Om energie te besparen in huis is het belangrijk om alleen elektriciteit te gebruiken die je écht nodig hebt. Dit zijn onze belangrijkste tips.

  • Apparaten die op stand-by staan, verbruiken ook stroom. Denk bijvoorbeeld aan je televisie of je computer. Zet ze daarom helemaal uit als je ze niet gebruikt. 

  • Zet een timer op je stopcontact om een apparaat ‘s nachts altijd uit te zetten. En met een stekkerblok met schakelaar zet je groepen apparaten met één druk helemaal uit.

  • Lunchpauze tijdens het thuiswerken? Gebruik dan geen screensaver, maar zet je monitor even helemaal uit. Die verbruikt namelijk de meeste energie.

  • Haal de stekker uit het stopcontact zodra een apparaat opgeladen is. Een oplader gebruikt namelijk ook energie wanneer er geen apparaat is aangesloten.

  • Laat geen lampen branden in lege kamers. 

  • Vergeet lampen niet uit te zetten wanneer de zon opkomt en het licht genoeg is in huis. 

  • Bij mooi weer kun je je was het beste aan de waslijn drogen. Zelfs de meest energiezuinige wasdroger gebruikt gemiddeld 100 kWh per jaar. 

Lees ook: Deze 15 apparaten gebruiken de meeste stroom in huis

2. Minder warm water gebruiken

Je cv-ketel is verantwoordelijk voor zo’n 75% van je gasverbruik. De ketel warmt water op en pompt het rond door je radiatoren of vloerverwarmingsbuizen. Het opwarmen van warm water voor keuken en badkamer is samen goed voor zo’n 20% van je gasverbruik. Om te koken gebruik je slechts 5% van je gas. Minder warm water gebruiken is daarom de belangrijkste manier om je gasrekening te verlagen.

Dit zijn onze belangrijkste tips:

  • Door de thermostaat één graad lager te zetten, bespaar je gemiddeld 120 m³ gas per jaar. Doe op een koude dag dus liever een dikke trui aan, in plaats van de verwarming hoger te draaien.

  • Douchen kost minder energie dan in bad gaan. Zeker als je maar kort doucht. Om een bad te vullen heb je al snel zo’n 120 liter warm water nodig, terwijl een douche slechts 7 liter per minuut kost. 

  • Met een energiezuinige douchekop verbruik je zo’n 40% minder warm water dan een gewone douchekop.

  • Zichtbare verwarmingsbuizen kun je isoleren met buisisolatie. Daarmee zorg je dat de warmte niet verloren gaat wanneer het rondgepompt wordt. Vooral in koude ruimtes levert dit veel winst op.

  • Kouder water = minder energie. Zet je wasmachine liever op dertig graden in plaats van zestig. Ook op een lagere temperatuur wordt je was schoon. En draai natuurlijk nooit halve wasjes. Lees hier meer wastips.

  • Zet de vaatwasser alleen aan als hij helemaal vol zit. Grote pannen nemen veel ruimte in, dus die kun je beter even met de hand doen.

  • Verwarm geen kamers waar je niet bent.

  • Laat op koude dagen de ramen zoveel mogelijk dicht zodat de warmte niet weg kan.

  • Openstaande binnendeuren zorgen voor extra tocht. Je kunt deurdrangers installeren om deuren automatisch te sluiten.

  • Maak gebruik van de gratis warmte van de zon. Doe op koude dagen je gordijnen open wanneer de zon schijnt.

Lees ook: 11 tips om zuiniger te verwarmen met radiatoren

3. Energiezuinige apparaten

Apparaten die veel energie gebruiken, zijn in Europa verplicht om een energielabel te tonen. Denk bijvoorbeeld aan een koelkast, vriezer, oven, vaatwasser of wasdroger. 

Is één van jouw apparaten aan vervanging toe? Let dan op het energielabel wanneer je een nieuwe koopt. Energielabel A+++ is het zuinigst. Ook is op het label te zien hoeveel kWh het apparaat per jaar verbruikt. Zo kun je gemakkelijk vergelijken en het zuinigste product vinden.

4. Gebruik alleen LED lampen

LED lampen installeren is een slimme investering om snel veel energie te besparen. Ze gaan zo’n 25 keer langer mee dan conventionele lampen en ze verbruiken tot wel 90% minder energie. De aanschafprijs per stuk ligt wat hoger, maar een snelle rekensom leert dat je dit binnen no-time terugverdient. Zeker als je de aanbiedingen bij je lokale bouwmarkt in de gaten houdt.

5. Gebruik een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat bestuur je op afstand via een app. Handig om bijvoorbeeld de verwarming alvast aan te zetten wanneer je bijna thuis bent. Of om hem juist uit te zetten wanneer je de deur uit gaat. De gemiddelde aanschafprijs is € 200.

Maar een slimme thermostaat heeft ook handige energiebesparende snufjes. Je kunt hem bijvoorbeeld zo programmeren dat de verwarming automatisch uitgaat op het tijdstip dat je naar bed gaat. Zo vergeet je hem nooit meer uit te zetten en voorkom je onnodig energiegebruik.

De nieuwste generatie slimme thermostaten leren vanzelf je gewoontes, waardoor programmeren niet eens meer nodig is. En door ‘open raam-detectie’ hebben ze plotselinge veranderingen in temperatuur door, waarna ze tijdelijk de verwarming uitzetten. Ook dat bespaart veel energie.

6. Installeer een energieverbruiksmana