subsidie en isolatie

20 januari 2023

Je huis beter isoleren? Maak in 2025 gebruik van deze 3 subsidies

De overheid stimuleert duurzaam wonen. Voor isolatie zijn verschillende subsidies en regelingen beschikbaar. Wij zetten ze voor je op een rij!

Voordelen van isoleren

Isoleren betekent je huis lekker warm inpakken. Je brengt isolatiemateriaal aan in je vloer, muren en dak en vervangt het glas. Warmte kan dan minder makkelijk naar buiten ontsnappen, waardoor je veel minder energie nodig hebt om je huis te verwarmen. 

Dat bespaart kosten. Met de hoge energieprijzen van dit moment verdien je de investering binnen no-time terug.

Een ander voordeel is dat het klimaat in huis aangenamer wordt. Als je een ruimte eenmaal op temperatuur hebt, duurt het lang voordat het weer afkoelt. Zo’n constante temperatuur is fijner wonen.

Subsidie en regelingen voor isolatie

De overheid stimuleert duurzaam wonen. In 2025 kun je voor betere isolatie van deze subsidies en regelingen gebruikmaken.

1. ISDE voor woningeigenaren

ISDE staat voor Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. Particulieren kunnen van deze subsidie gebruikmaken om een deel van hun kosten voor isolatie te financieren. 

In 2022 moest je minstens twee isolatiemaatregelen nemen om recht te hebben op deze subsidie. Maar de regels zijn sinds 2023 wat versoepeld.

  • Bij één isolatiemaatregel krijg je tot 15% van je kosten gesubsidieerd. Bijvoorbeeld als je alleen het dak laat isoleren.

  • Bij twee of meer isolatiemaatregelen krijg je tot 30% van de totale kosten gesubsidieerd. Bijvoorbeeld als je het dak laat isoleren en dubbelglas neemt.

De exacte subsidiebedragen vind je in deze tabel. Meer informatie over ISDE in het algemeen lees je hier en een stappenplan voor het aanvragen van ISDE staat hier omschreven.

2. SVVE voor appartementen

SVVE staat voor Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars. Deze subsidie lijkt op de ISDE, maar is voor VvE’s, woonverenigingen en wooncoöperaties. Bij een appartement moet je bij isolatie eerst afspraken maken met je VvE. Om gezamenlijke isolatie makkelijk te maken, is deze losse subsidie bedacht.

Net als bij de ISDE krijg je bij de SVVE tot 15% subsidie op de eerste isolatiemaatregel en tot 30% op de tweede. Meer informatie en exacte subsidiebedragen vind je hier.

3. Energiebespaarlening

Ondanks de ISDE of SVVE toch niet genoeg geld op je spaarrekening om de isolatie te laten uitvoeren? Via het Warmtefonds kun je een lening afsluiten voor investeringen in duurzaamheid tegen gunstige voorwaarden. Het Warmtefonds opereert in opdracht van de overheid.

Op jaarbasis betaal je gemiddeld 2,9% rente. Huishoudens met een verzamelinkomen tot € 48.625 betalen sinds kort zelfs helemaal geen rente. Ook mag je altijd kosteloos extra aflossen.

Welke soorten isolatie zijn er?

Er zijn verschillende soorten isolatie waar je subsidie voor kunt aanvragen.

  • Spouwmuurisolatie - De buitenmuur van je woning noemen we een spouwmuur. Die bestaat uit twee delen: een binnen- en buitenmuur. De ruimte tussen deze twee muren wordt de spouw genoemd en kun je opvullen met isolatiemateriaal.

  • Gevelisolatie - Aan de binnenzijde wordt een voorzetwand geplaatst met isolatie erachter. Hierdoor nemen de afmetingen van de binnenruimte af. Voor deze optie wordt meestal gekozen als de spouwmuur niet geïsoleerd kan worden.

  • Dakisolatie - Isolatiemateriaal wordt aan de binnenkant van het dak geplaatst.

  • Vloerisolatie - Onder je vloer wordt isolatiemateriaal toegevoegd. Bij voorkeur tegen het plafond van de kruipruimte.

  • Bodemisolatie - De bodem van de kruipruimte wordt geïsoleerd. De ruimte erboven blijft daardoor warmer en droger. 

  • Zoldervloerisolatie - De ruimte tussen het plafond en de zoldervloer wordt opgevuld met isolatie. Dit is goedkoper dan dakisolatie en verkleint het te verwarmen volume van de woning.

  • HR++ glas of triple-glas - Oude huizen hebben vaak enkelglas. Dat laat veel kou door. Lange tijd was dubbelglas de beste methode om glas te isoleren, maar tegenwoordig is er ook triple-glas en HR++ glas.

Houd rekening met ventilatie

Door naden en kieren hebben slecht geïsoleerde woningen vaak een ‘natuurlijk ventilatiesysteem’. Wanneer je de woning gaat inpakken, verdwijnt dit. Binnenlucht kan de woning niet uit en blijft circuleren. Zo blijven vervuilende stoffen en vocht binnen. Dat is slecht voor de woning én voor jou als bewoner.

Wanneer je flink gaat isoleren, moet er daarom ook een ventilatieplan komen. Denk aan luchtroosters of mechanische ventilatie. Of gewoon regelmatig even de ramen openzetten.

Tips bij het laten isoleren van je woning

  • Begin bij het dak. Via het dak gaat de meeste warmte verloren. En de meeste daken in Nederland zijn niet al te best geïsoleerd. Het is dan daarom slim om het dak als eerste aan te pakken.

  • Overleg met buren en vorige bewoners. Vorige bewoners kunnen je snel vertellen wat er allemaal gedaan is aan de woning. En van buren hoor je over de mogelijkheden, ervaringen en valkuilen. Vooral als woningen soortgelijk zijn natuurlijk.

  • Isoleer samen met de buren. De meeste woningen delen in ieder geval één muur met de buren. Door samen te isoleren, deel je de kosten. En bij een appartement moet je het sowieso via de VvE spelen.

  • Kies het juiste moment. In de lente en zomer is er minder vraag naar isolatie. Maar wanneer het buiten koud is, wordt het bij de meeste mensen actueel. Midden in de zomer zijn de wachttijden daarom korter.

  • Kies een onafhankelijke en betrouwbare installateur. Een partij die meerdere merken en producten aanbiedt, kan je van onafhankelijk advies voorzien. Vraag naar garantie, certificering en voorbeelden en bekijk beoordelingen.

  • Laat een vakman de situatie beoordelen. Isoleren is maatwerk. Een echte specialist zal daarom altijd bij je thuis langskomen om de situatie te beoordelen en je van advies op maat te voorzien. 

Isoleren met Vandebron

Bij Vandebron stimuleren we onze klanten elke dag om energie te besparen. Ook bij isolatie helpen we je graag. Om je te voorzien van het beste advies, komt onze servicepartner Nederland Isoleert bij je langs voor een persoonlijk gesprek. Benieuwd of je huis geschikt is voor (dak)isolatie? Doe onze gratis isolatiecheck en zie het direct! 

Meer over isolatie

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Gemiddeld gasverbruik in een Nederlandse woning
Alles wat je in 2025 moet weten over salderen