energie besparen met je verwarming

17 februari 2023

Energie besparen: 11 tips om zuiniger te verwarmen met radiatoren

Gas is nog steeds prijzig. Veel mensen vragen zich daarom af hoe ze zuiniger kunnen verwarmen. Wij delen onze tips voor woningen met radiatoren.

1. Verwarming één graadje lager

75% van het gasverbruik in een woning gaat op aan verwarming. Een minder hoge temperatuur van de verwarming betekent minder verbruik. Een gemiddelde woning bespaart jaarlijks 120 m³ gas door de thermostaat één graad lager te zetten. Als we rekenen met een gasprijs van € 1,45 komt dit neer op een besparing van 170 euro.

2. Zuinig verwarmen

Naast minder hard stoken, kun je ook je gedrag aanpassen om zuiniger te verwarmen.

  • Verwarm alleen ruimtes waar je daadwerkelijk bent. Een werkkamer in het weekend verwarmen is pure verspilling.

  • Verwarm alleen wanneer je thuis en wakker bent. Een slimme thermostaat helpt je hierbij.

  • Denk vooruit. Zet de thermostaat een uur voordat je vertrekt of gaat slapen al omlaag. Daar merk je niets van.

  • Zet de verwarming nooit helemaal uit, maar verlaag naar maximaal 15 graden. Je cv-ketel verbruikt minder gas om een constante (lage) temperatuur aan te houden.

  • Hou binnendeuren zoveel mogelijk dicht. Zo hou je het oppervlakte klein van de ruimtes die je wél verwarmt. 

  • Zet niet meteen de thermostaat hoger als je het fris vindt. Probeer eerst eens een dikke trui of sloffen aan te doen.

3. Cv-ketel optimaal afstellen

Is je cv-ketel jaren geleden geïnstalleerd? Grote kans dat er weinig rekening gehouden is met duurzaamheid. Gelukkig kun je wel twee snelle aanpassingen maken die veel opleveren.

  • Cv-ketels worden standaard ingesteld op de comfortstand. Terwijl veel modellen ook een eco-stand hebben. De warmtewisselaar wordt in deze stand niet continu warm gehouden. Het duurt ‘s ochtends iets langer voordat je warm water hebt, maar je bespaart wel een hoop energie.

  • De aanvoertemperatuur staat bij de meeste cv-ketels ingesteld op 80 graden. Terwijl 50 graden in de meeste woningen voldoende is voor een fijne temperatuur. Daarmee verbruik je al snel 10% minder. In de handleiding van je ketel lees je hoe je dit doet.

4. Geef radiatoren de ruimte

Als je bank voor de radiator staat, wordt vooral je bank verwarmd. Zonde van de energie. Zorg daarom dat radiatoren vrij de ruimte in kunnen stralen. Als dat vanwege beperkte ruimte niet mogelijk is, zet meubels dan in ieder geval niet direct tegen de radiator aan, maar laat er wat ruimte tussen. Let ook op dat gordijnen niet over radiatoren heen hangen. 

5. Radiatorfolie plakken

Radiatoren stralen warmte alle kanten op. Richting de kamer, maar ook naar de muur. Door speciale radiatorfolie aan de achterkant van je radiatoren te bevestigen, straalt de warmte alleen nog maar richting je kamer. Dat is veel efficiënter en je hebt minder energie nodig. Je bevestigt het met tape of magneetjes. Kan er dus altijd weer af.

6. Luchtlekken dichten

Als warmte in je woning blijft, hoef je minder te stoken. Ga op zoek naar koude luchtstromen en steek er een stokje voor. Plaats tochtstrips bij naden en kieren, tochtwering onder deuren en een brievenbusborstel als je brievenbus in je voordeur zit.

7. Isolerende raamfolie plakken

Hebben je ramen enkel glas? Dan is het slim om raamfolie te plakken. Raamfolie is een plastic folie met lucht ertussen. Je creëert daarmee als het ware dubbelglas. Dat houdt de warmte beter binnen waardoor je radiatoren minder hard hoeven te werken.

8. Cv-leidingen isoleren

Heb je zichtbare verwarmingsbuizen in huis? Die kun je isoleren met buisisolatie. Daarmee zorg je dat de warmte niet verloren gaat wanneer het rondgepompt wordt door je woning. Vooral in koude ruimtes levert dit veel winst op. 

9. Radiatorventilator

Door radiatorventilatoren onder je radiatoren te plaatsen, wordt warme lucht sneller de kamer in geblazen. De ruimte is sneller op temperatuur waardoor je energie bespaart. Je koopt zo’n ventilator al voor 50 euro bij de bouwmarkt. Een goede investering voor kleine woonkamers.

10. Isolerende gordijnen ophangen

Vervang dunne door dikke gordijnen (met isolerend materiaal). Doe ze ‘s avonds dicht om de warmte binnen te houden en gooi ze open wanneer de zon naar binnen schijnt. Zeker wanneer je grote ramen hebt, levert dit veel op.

11. Verwarming ontluchten

Het is aan te raden om je verwarming één keer per jaar te ontluchten. Wanneer er veel lucht in de leidingen zit, heeft de cv-ketel meer energie nodig om warm water naar de radiatoren te vervoeren. Lucht geleidt namelijk niet goed. Daardoor duurt het langer om ruimtes te verwarmen en verbruik je meer energie. 

Met de tips uit dit artikel kun je met een klein budget en weinig moeite winst behalen. Je zult je gasverbruik verlagen en je energierekening verlagen. Wil je het echt goed aanpakken? Kijk dan eens naar professionele isolatie en verwarmen met een warmtepomp. Kost wat meer, bespaart een berg.

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Wat is een 3-fasen aansluiting? En wanneer is het nodig?
Alles wat je in 2025 moet weten over salderen