Vandebron

3 augustus 2021

Alles wat je moet weten over spouwmuurisolatie

We hoeven je vast niet meer uit te leggen dat woningisolatie een goede investering is. Je verlaagt je energierekening en CO₂-uitstoot en je verhoogt je woningwaarde. Er zijn verschillende mogelijkheden om je huis te isoleren, waaronder spouwmuurisolatie.

Maar wat is spouwmuurisolatie eigenlijk? In deze blog lees je er alles over.

Om te beginnen: wat is een spouwmuur? 

Een spouwmuur is de buitenmuur van je woning die uit twee delen bestaat: een binnenmuur en buitenmuur. De ruimte tussen deze twee muren wordt de spouw genoemd. De spouwmuur is in de jaren 30 toegevoegd aan woningen om ervoor te zorgen dat er geen vochtproblemen in huis ontstaan. De buitenste muur vangt alle regen op en de spouw zorgt ervoor dat het water weer kan verdampen via kleine ventilatiegaten in de buitenmuur.

Spouwmuur isoleren

De spouw werkt optimaal tegen vochtproblemen, maar tegelijkertijd geeft de binnenmuur door een spouw kou af in de winter en warmte in de zomer. Om de temperatuur in huis aangenamer te maken, is spouwmuurisolatie een goede oplossing. Hierbij wordt de spouw gevuld met isolatiemateriaal, waardoor de warmte van binnenuit niet verloren gaat en beter verdeeld wordt. In de zomer blijft het huis ook lekker koel. Bovendien is het materiaal op zo’n manier ontwikkeld dat het vocht nog steeds kan verdampen. 

Geen gedoe

Een groot voordeel van spouwmuurisolatie is dat de isolatie vanaf de buitenkant van het huis in de spouw kan worden gespoten. Hierdoor heb je er weinig last van en levert het geen rommel op. Bovendien is de isolatie vaak binnen één dag gedaan en kun je al direct verschil merken! 

Welk isolatiemateriaal kies je?

Het meest bekende isolatiemateriaal voor een spouwmuur zijn EPS-parels, glaswol en PUR-schuim. Deze materialen zijn zowel geluiddempend als thermisch waardoor de temperatuur in huis aangenaam blijft. PUR-schuim is ideaal voor minder brede spouwmuren, omdat er een minder dikke isolatielaag nodig is. Wel is PUR-schuim een stuk duurder dan EPS-parels en glaswol. De isolatiewaarde van EPS-parels en glaswol is iets lager, maar dat kun je weer compenseren met een dikkere isolatielaag. Ook zijn EPS-parels en glaswol beter voor het milieu. Deze zijn namelijk gemaakt van gerecyclede materialen. 

Kosten spouwmuurisolatie

De uiteindelijke kosten van spouwmuurisolatie zijn afhankelijk van verschillende factoren. Wat voor huis is het, hoe groot is de spouw, met welk materiaal wil je gaan isoleren en moet je bijvoorbeeld nog steigerwerk huren. Gemiddeld kost het isoleren van een spouwmuur van een bestaande woning tussen de € 800,- en € 3.100,- (bron: Nederland Isoleert). Kies je voor twee of meer isolatiemaatregelen? Dan kun je subsidie aanvragen bij de overheid waarmee je tot 20% van de kosten kunt terugkrijgen. De terugverdientijd van spouwmuurisolatie is ook nog eens erg voordelig: gemiddeld zo’n 3,5 jaar. En de jaren daarna blijf je besparen op je energierekening. Dus tel maar uit die winst!  

Spouwmuurisolatie, iets voor mij?

Om daar achter te komen, is een eerste check het bouwjaar van je huis. Is je woning vóór 1930 gebouwd, dan is de kans groot dat er geen spouwmuur aanwezig is. Heb je een huis van na 1980? Dan is je spouwmuur standaard voorzien van isolatie. Is je huis gebouwd tussen 1930 en 1980, dan is de kans groot dat je spouwmuur nog niet geïsoleerd is. In dat geval is spouwmuurisolatie zeker het overwegen waard. Het kan natuurlijk zijn dat eerdere bewoners oud isolatiemateriaal hebben laten aanbrengen in de spouwmuur, of dat deze is gevuld met bouwpuin. Voordat een spouwmuur goed geïsoleerd kan worden, dient dit allemaal eerst verwijderd te worden. Onze servicepartner Nederland Isoleert kijkt graag met je mee voor de mogelijkheden die passen bij jouw situatie. Via onze isolatiechecker kun je eenvoudig een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen voor verschillende isolatiemogelijkheden.

Wil je meer weten over andere isolatiemogelijkheden? Lees ook onze andere blogs:

Alles wat je moet weten over vloerisolatie

Alles wat je moet weten over dakisolatie

Margo van Gils

Geschreven door Margo van Gils

Margo is brand marketeer bij Vandebron en enthousiasmeert anderen graag over de energietransitie.

ACM start onderzoek naar misleidende duurzaamheidsclaims
Verwarming aan, maar toch koud in huis: hoe kan dat?