15 maart 2024

Kun je een warmtepomp plaatsen in een bestaande woning?

Het korte antwoord is: ja, dat kan! Maar er zijn wel een paar voorwaarden waar je woning aan moet voldoen. In dit artikel vertellen we je alles over het vervangen van een cv-ketel door een warmtepomp in een bestaande woning.

In het kort

 • Een warmtepomp installeren in bestaande bouw is meestal mogelijk.

 • Goede isolatie en voldoende binnen- en buitenruimte zijn vereist.

 • Vloerverwarming wordt aanraden. In sommige woningen kunnen extra grote radiatoren voldoende zijn.

 • Een ervaren installateur kan je adviseren over het type warmtepomp, het vermogen en het aanvragen van subsidies.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is de duurzaamste manier om je huis elektrisch te verwarmen. Er zijn verschillende varianten. De lucht/water-warmtepomp is veruit de populairste en bestaat uit een binnen- en buitenunit. Je kunt er water mee verwarmen voor verwarming en om warm te douchen.

De buitenunit haalt energie uit de buitenlucht en gebruikt dit om water te verwarmen. Hier lees je hoe dat werkt. Dat water wordt vervolgens via de binnenunit door de woning gepompt, net als bij een cv-ketel. Het maakt daarbij niet uit of het buiten koud of warm is. Slim hè?

Duurzamer én goedkoper dan een cv-ketel

Een cv-ketel werkt op aardgas. Dat is een fossiele brandstof en dus totaal niet duurzaam. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en dat is groen op te wekken. Dat is veel duurzamer. Extra fijn: met een warmtepomp verwarm je je huis ruim twee keer goedkoper! Een gemiddeld gezin bespaart wel € 843,- per jaar aan energiekosten.

Voorwaarden voor het gebruik van een warmtepomp

Denk je erover om van het gas af te gaan en over te stappen naar een warmtepomp? Er zijn een aantal voorwaarden waar je woning aan moet voldoen.

1. Goede isolatie

Een warmtepomp kan in een slecht geïsoleerd huis niet opboksen tegen de kou die binnenkomt. Dat heeft te maken met de lage aanvoertemperatuur. Die is bij de meeste warmtepompen tussen de 25 en 40°C. 

Een cv-ketel verwarmt het water dat rondgepompt wordt naar je radiatoren met een veel hogere temperatuur. Tussen de 60 en 90°C. Radiatoren kunnen dan ook flink heet aanvoelen en je voelt vloerverwarming duidelijk als je er op sokken overheen loopt.

2. Vloerverwarming

Door de lage aanvoertemperatuur werkt een warmtepomp het beste bij grote oppervlakten. Vloerverwarming is daarom het meest geschikt. Door de lage temperatuur geven normale radiatoren niet voldoende warmte af om een ruimte te verwarmen. Soms kunnen extra grote radiatoren wel voldoende zijn.

3. Voldoende buitenruimte

De buitenunit van de populaire lucht/water-warmtepomp haalt de energie uit de lucht. Die is ongeveer 100 x 50 x 75 cm. Meestal wordt deze in de tuin geplaatst, maar op de garage of aan de buitenwand kan ook. Omdat de buitenunit zo’n 45 dB aan geluid kan produceren, mag deze niet te dicht bij andere woningen staan. In een appartement kan dit lastig zijn.

4. Voldoende binnenruimte

De installatie van de warmtepomp heeft wat meer ruimte nodig dan een cv-ketel. Daar moet je wel plaats voor hebben. Dit heeft vooral te maken met de warmwaterboiler. Daarin wordt zo’n 150 tot 300 liter warm water opgeslagen en heeft de grootte van een Amerikaanse koelkast. Oude cv-ketels hebben soms een kleine boiler, maar moderne varianten gebruiken een ‘doorstroom-techniek’ zonder voorraad.

Warmtepomp plaatsen in een bestaande woning

In nieuwbouwwoningen wordt tegenwoordig standaard een warmtepomp geplaatst. Maar in een bestaande woning kan het ook. Er komt alleen wellicht wat meer bij kijken.

Voldoet je huis niet aan de voorwaarden of kun/wil je de investeringen niet maken? Dan is een hybride warmtepomp een betere keuze. Die werkt samen met je cv-ketel en bespaart tot wel 75% op gas.

Ons advies is om je te laten adviseren door een ervaren installateur. Die kan advies geven over:

 • Het type warmtepomp dat het meest geschikt is

 • Het vermogen van de warmtepomp

 • Het kostenplaatje en de terugverdientijd

 • De subsidies waarvan je gebruik kunt maken

Besparing en terugverdientijd

Hoelang duurt het voordat je een warmtepomp hebt terugverdiend? Dat ligt aan de investeringen die je moet maken. Hoe meer je moet investeren, hoe langer de terugverdientijd. Logisch.

Bij een woning die al prima geïsoleerd is en al vloerverwarming heeft, kan de terugverdientijd er bijvoorbeeld zo uit zien:

 • Aanschaf en installatie warmtepomp: € 12.000

 • Subsidie: 15% van € 12.000 = € 1.800

 • Besparing per jaar: € 843 (gaskosten) + € 250 (gasaansluiting) = € 1093

 • Terugverdientijd: (12.000 - 1800)  / 1093 = 9,3 jaar

Vergeet niet: wanneer je de investering eenmaal terugverdiend hebt, blijf je jaarlijks besparen. En met zonnepanelen erbij, waarmee je zelf groene stroom opwekt, wordt de rekensom nog veel interessanter. Bovendien wordt gas in de toekomst waarschijnlijk alleen maar duurder. Kijk daarom verder dan alleen naar de terugverdientijd.

Goed bezig!

Aan het verdiepen in de aanschaf van een warmtepomp? Goed bezig! Door geen gas meer in huis te verbruiken, bespaar je op energiekosten en draag je je steentje bij aan een beter milieu. Voor de extra stroom die nodig is, kies je natuurlijk voor je favoriete groene energieleverancier!

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
KennisbankTech