28 oktober 2021

Alles wat je moet weten over vloerisolatie

We hoeven je vast niet meer uit te leggen dat woningisolatie een goede investering is. Je verlaagt je energierekening en CO₂-uitstoot en je verhoogt je woningwaarde. Er zijn verschillende mogelijkheden om je huis te isoleren, waaronder vloerisolatie.

In dit blog lees je alles over vloer- en bodemisolatie.

Vloerisolatie of bodemisolatie, wat is het verschil?

Er zijn twee manieren om je vloer te isoleren. Vloerisolatie en bodemisolatie. Kies je voor vloerisolatie, dan wordt isolatiemateriaal tegen de benedenvloer geplaatst. Dit kan tegen de bovenkant van de vloer worden gedaan, maar ook tegen onderkant van de vloer (het plafond in de kruipruimte). De kruipruimte dient hiervoor minimaal 50 centimeter hoog te zijn (of 45 centimeter bij een houten vloer). Kies je voor bodemisolatie, dan wordt de kruipruimte onder je vloer geïsoleerd. Voor bodemisolatie moet de kruipruimte minimaal 35 centimeter hoog zijn. 

Warme voeten met vloerisolatie

Het isoleren van je vloer of bodem zorgt voor meer wooncomfort en je energieverbruik gaat omlaag. Kies je specifiek voor vloerisolatie, dan blijft de warmte ook nog eens beter binnen. Daarmee is vloerisolatie duurzamer dan bodemisolatie. Bij vloerisolatie hoef je niet bang te zijn voor hout- of betonrot. Mocht de kruipruimte vochtig zijn, dan kan het eventuele vocht dat neerslaat via kleine ventilatieopeningen worden afgevoerd. Is je kruipruimte heel erg vochtig? Overweeg dan zeker ook bodemisolatie. In een vochtige ruimte werkt deze isolatiemethode beter.

Het juiste isolatiemateriaal

Het isolatiemateriaal is afhankelijk van het soort isolatie dat je kiest. Vloerisolatie kan met behulp van thermische isolatiefolie, luchtkussens, glaswol en PUR-schuim. Deze materialen zorgen voor de beste warmteterugkaatsing en het minste warmteverlies. Ga je voor bodemisolatie dan wordt de bodem van de kruipruimte afgedekt met een laag EPS HR++-parels. De parels zorgen ervoor dat vocht vanaf de bodem wordt tegengehouden en de lucht kruipruimte droger wordt. In de meeste gevallen geldt: hoe dikker het isolatiemateriaal wordt aangebracht, hoe hoger de isolatiewaarde. 

Heb je een betonvloer, dan kan deze op verschillende manieren worden geïsoleerd. Moet de betonvloer nog worden gestort? In dat geval kun je prima eerst de isolatie aanbrengen en vervolgens het beton. EPS is hier een goed isolatiemateriaal voor. Ligt er al een betonvloer in je woning en heb je geen kruipruimte? Dan kan bijvoorbeeld PIR bovenop de vloer worden bevestigd. Beschikt je woning wel over een kruipruimte? Dan kun je de vloer ook isoleren via de onderkant.

Bij een houten vloer kun je het beste kiezen voor glaswol, mineraalwol of isolatieplaten. Naast dat dit geluiddempende materialen zijn, ademen ze beter waardoor de houten vloer beter ventileert. 

Kosten vloer- en bodemisolatie

De kosten van het isoleren van je vloer zijn onder andere afhankelijk van de methode die kiest. Doorgaans is de prijs voor bodemisolatie goedkoper dan vloerisolatie. Bij bodemisolatie ligt de prijs gemiddeld tussen € 29,- en € 48,- per m². Bij vloerisolatie ligt deze prijs gemiddeld tussen de € 41,- en € 53,- per m². Ook zit er verschil in het materiaal waarmee je isoleert. Glaswol is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan PUR-schuim, maar heeft wel weer een dikkere laag nodig. Isolatiefolie, PUR en luchtkussens zitten wat betreft prijs en isolatiewaarde allemaal bij elkaar in de buurt.

Daarnaast zijn de kosten afhankelijk van het type woning en het aantal vierkante meter dat je wil gaan isoleren. Kies je voor twee of meer isolatiemaatregelen in huis? Dan kun je subsidie aanvragen bij de overheid waarmee je tot 20% van de kosten kunt terugkrijgen. De terugverdientijd van vloerisolatie ligt gemiddeld rond 7 jaar. De jaren daarna blijf je natuurlijk besparen op je energierekening, dus tel maar uit die winst! 

Is vloerisolatie iets voor jou?

Of je huis geschikt is voor vloer- of bodemisolatie hangt van een aantal dingen af. Ten eerste het bouwjaar van je huis. Over het algemeen geldt: hoe ouder je huis, hoe slechter deze is geïsoleerd. Is je huis na 1985 gebouwd? Dan is de kans groot dat er goede isolatie aanwezig is. Heb je vloerverwarming of krijg je dit binnenkort, zorg dan voor goede vloerisolatie om warmteverlies tegen te gaan. Onze servicepartner Nederland Isoleert kijkt graag met je mee welke isolatiemogelijkheden passen bij jouw situatie. Via onze isolatiechecker kun je eenvoudig een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen voor verschillende isolatiemogelijkheden.

Wil je meer weten over andere isolatiemogelijkheden? Lees ook onze andere blogs:

Alles wat je moet weten over spouwmuurisolatie

Alles wat je moet weten over dakisolatie

Geschreven door Margo van Gils

Margo is brand marketeer bij Vandebron en enthousiasmeert anderen graag over de energietransitie.

Deel dit artikel
Tags
GroenDoenKennisbank