Isolatiemateriaal aanbrengen

23 maart 2022

Alles wat je moet weten over dakisolatie

We hoeven je vast niet meer uit te leggen dat woningisolatie een goede investering is. Je verlaagt je energierekening en CO₂-uitstoot en je verhoogt je woningwaarde. Er zijn verschillende mogelijkheden om je huis te isoleren, waaronder dakisolatie.

Zo’n 20% van alle woningen in Nederland heeft nog geen dakisolatie. Van de overige 80% heeft het gros een dunne isolatielaag met een matige isolatiewaarde. Onwijs zonde, want wist je dat via je dak vaak de meeste warmte verloren gaat? Een slecht geïsoleerd huis verliest zo’n 30% van de warmte via het dak. Met goede dak- of zolderisolatie is dus een grote energiewinst te behalen!

Verschil dak- en zolderisolatie

Zowel met dak- als met zolderisolatie zorg je ervoor dat de warmte niet zo snel meer je huis verlaat. Bij dakisolatie hangt de isolatiemethode af van of je een schuin of plat dak hebt, maar in beide gevallen wordt er isolatiemateriaal aan de binnenkant van het dak geplaatst. Hierdoor worden niet alleen de gaten en kieren gedicht, maar zorgt het isolatiemateriaal er ook voor dat de warmte niet meer door het dunne dakmateriaal het huis kan verlaten.

Zolderisolatie gaat warmteverlies en geluidsoverlast tegen. Bij zolderisolatie wordt een losse laag isolatiemateriaal op de zoldervloer gespoten. Dit houdt de warmte vast en tocht van buiten tegen. Deze isolatiemaatregel is voordeliger dan dakisolatie, maar kan alleen als je de zolder kunt afsluiten met een deur of luik en als de ruimte niet wordt gebruikt. Na zolderisolatie is de ruimte vaak niet meer toegankelijk. Wil je je zolderruimte isoleren en wel blijven gebruiken? Dan kun je eventueel kiezen voor de timberframe-methode. Hierbij worden gaten in de vloer geboord waarin het isolatiemateriaal wordt gespoten. Vervolgens worden de gaten weer afgedekt. Houd er wel rekening mee dat deze methode meer tijd en geld kost en een lagere isolatiewaarde heeft.

Welk isolatiemateriaal kies je?

Je kunt je dak isoleren met verschillende isolatiematerialen, afhankelijk van je woning en wensen. Denk bijvoorbeeld aan EPS-parels, isolatieplaten of glaswol. Voor de zoldervloer wordt vaak inblaaswol gebruikt. Een isolatie-expert kan je het beste advies geven voor jouw persoonlijke situatie.

Kosten dakisolatie

De uiteindelijke kosten voor dakisolatie zijn afhankelijk van verschillende factoren: laat je een schuin dak isoleren, een plat dak of ga je voor zolderisolatie? Ook hangt het af van het isolatiemateriaal en natuurlijk de oppervlakte. Om je toch een idee te geven van de kosten en besparing van dakisolatie, vind je in de tabel een voorbeeld. Hier is uitgegaan van geen isolatie naar volledige isolatie van een hoekwoning. Voor het berekenen van de besparingen zijn de energieprijzen gebruikt die het Planbureau voor de Leefomgeving in 2030 verwacht.

Tabel besparingen dakisolatie

In dit overzicht is ook een eenmalige subsidie meegenomen. Via de overheid kun je subsidie voor isolatie aanvragen als je twee of meer isolatiemaatregelen treft of isolatie combineert met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet. Meer informatie over deze subsidie vind je hier.

Is je dak geïsoleerd?

De kans is groot dat je dak nog niet (voldoende) is geïsoleerd. Een eerste check hiervoor is het bouwjaar van je huis. Over het algemeen geldt daarvoor het volgende:

  • Is je huis gebouwd voor 1975: vaak geen dakisolatie aanwezig

  • Is je huis gebouwd tussen 1975 en 1992: vaak matige isolatie aanwezig

  • Is je huis gebouwd na 1992: vaak redelijk tot goede isolatie aanwezig.

Natuurlijk kan het zijn dat vorige bewoners al isolatie hebben aangebracht. Om dit te controleren kun je zelf achter schotten of onder dakpannen kijken of er isolatiemateriaal aanwezig is en hoe dik dat is. Is er geen isolatiemateriaal aanwezig, twijfel je over de kwaliteit van het materiaal of is het niet mogelijk om dit te checken? Dan kun je ook een afspraak inplannen met een isolatie-adviseur.

Voordelen dakisolatie

Met dakisolatie voorkom je niet alleen dat er veel energie verloren gaat, het is ook aangenamer wonen. Op warme dagen blijft je huis koeler en op koude dagen blijft de warmte binnen. Ook is het een goede investering voor je portemonnee. Je verlaagt je stookkosten en verhoogt je woningwaarde. Laat je je dak professioneel isoleren, dan is dit vaak al binnen twee dagen voltooid en kun je al direct verschil merken. Benieuwd of je huis geschikt is voor (dak)isolatie? Doe onze gratis isolatiecheck en zie het direct! 

Wil je meer weten over andere isolatiemogelijkheden? Lees ook onze andere blogs:

Alles wat je moet weten over spouwmuurisolatie

Alles wat je moet weten over vloerisolatie

Margo van Gils

Geschreven door Margo van Gils

Margo is brand marketeer bij Vandebron en enthousiasmeert anderen graag over de energietransitie.

Wat betekent de onrust op de energiemarkt voor jouw energiecontract?
Alles wat je in 2025 moet weten over salderen