16 juli 2017

Je meterstanden doorgeven

...hoe doe je dat eigenlijk? En waar moet je kijken? We leggen het je uit, stap voor stap, voor eens en voor altijd.

Waarom moet ik mijn meterstanden doorgeven? We gebruiken je meterstanden om je energienota te maken. Het termijnbedrag dat je maandelijks betaalt, is namelijk gebaseerd op een schatting van je energieverbruik. Aan het einde van je contractjaar berekenen we of die schatting klopte. Dat doen we aan de hand van je meterstanden. Je meter houdt namelijk bij hoeveel je daadwerkelijk hebt verbruikt. Als je meer of minder hebt verbruikt dan we hadden ingeschat, kan het zijn dat je moet bijbetalen of dat je juist geld terugkrijgt.

Hoe lees ik mijn meterstanden af? We begrijpen dat je soms niet meer weet waar je moet kijken, met al die meters en cijfers. Daarom leggen we hieronder uit wat voor meters er zijn, waar je naar moet kijken en wat je moet doorgeven. Voor de duidelijkheid: we hebben het hier over je energiemeter. Handig om te weten: je gasmeter én je watermeter geven allebei je verbruik in kubieke meter (m3) weer, waardoor het soms lastig is om ze uit elkaar te houden. Onthoud dan dit: je gasmeter is altijd vierkant en van metaal, en je watermeter is veel kleiner en altijd rond.

  • Analoge meter met één telwerk Een telwerk is een set van cijferwieltjes op je meter. Heeft jouw meter maar één telwerk, dan heb je maar één tarief en hoef je dus maar één meterstand door te geven. Zit de stand tussen twee cijfers in? Kies dan een van die twee cijfers. Sommige meters laten ook een cijfer achter de komma zien; die hoef je niet door te geven.

  • Analoge meter met twee telwerkenMeters met twee telwerken meten je verbruik in het daltarief en je verbruik in het normaaltarief apart. Heb je zo’n dubbele meter, dan moet je allebei de meterstanden doorgeven. Zit de stand tussen twee cijfers in? Kies dan een van die twee cijfers. Sommige meters laten ook een cijfer achter de komma zien; die hoef je niet door te geven.

  • Digitale meter Heeft jouw meter een digitaal schermpje? Dan heb je een digitale meter. Kun je op jouw digitale meter niet alle standen tegelijk zien, dan zijn er twee opties: of de standen worden automatisch na elkaar vertoond, of je moet op een knop drukken om de andere standen te af te lezen.

Hoe moet ik mijn meterstanden doorgeven? Je kunt je meterstanden het gemakkelijkst doorgeven via Mijn Vandebron. Het is ook mogelijk je meterstanden door te geven per e-mail of telefoon, maar dit duurt vaak langer. De standen zijn verwerkt wanneer je daarvan een bevestiging ontvangt.

Wanneer moet ik mijn meterstanden doorgeven? In principe hoef je slechts één keer per jaar je meterstanden door te geven, maar er zijn een paar uitzonderingen. Dit zijn de momenten waarop je je meterstanden aan ons moet doorgeven:

  1. Als je van een andere leverancier overstapt naar Vandebron Een paar dagen vóór je overstap krijg je van ons een e-mail. Via de groene knop in deze mail kun je je meterstanden aan ons doorgeven. Wij geven ze dan door aan je netbeheerder, die ze weer doorgeeft aan je oude energieleverancier. Zo zorgen we ervoor dat de beginstand bij Vandebron gelijk is aan de eindstand bij je oude leverancier en betaal je nooit te veel. 

  2. Aan het einde van je contractjaar Als je een jaar klant bij ons bent, vragen we je opnieuw om je meterstanden door te geven zodat we je energienota kunnen opmaken. En het jaar daarop weer. En daarna weer. Je snapt het.

  3. Als je gaat verhuizen Ga je verhuizen en neem je je contract mee naar je nieuwe adres? Dan vragen we je ook om je meterstanden door te geven.

Wat is het verschil tussen enkeltarief en dubbeltarief? Bij enkeltarief geldt één tarief. Tegen dat tarief wordt al je energieverbruik afgerekend. Bij het dubbeltarief geldt een normaaltarief en een daltarief. Het daltarief betaal je in de zogenoemde daluren: ’s nachts, in het weekend en tijdens feestdagen. Het normaaltarief betaal je op werkdagen van 07.00 tot 23.00 uur (met uitzondering van Noord-Brabant en Limburg; daar geldt het normaaltarief van 07.00 tot 21.00 uur). 

Deze verschillende tarieven gelden alleen voor elektriciteit; gas wordt altijd tegen één tarief afgerekend. Het enkeltarief is alleen voordelig wanneer je meer dan 45% van je totale verbruik in het normaaltarief verbruikt. Dit geldt voor de meeste mensen.

Wil je graag op enkeltarief afrekenen? Dat kun je zelf regelen via Mijn Vandebron. 

Wat betekent ‘meterstand normaal’ en ‘meterstand dal’? Zoals we hierboven hebben uitgelegd, heb je twee verschillende tarieven voor energie. Je kunt ook twee verschillende meters hebben: een enkele meter of een dubbele meter. Met een enkele meter heb je slechts één tarief. Heb je een dubbele meter, dan moet je twee meterstanden invullen: de meterstand van het normaaltarief en de meterstand van het daltarief.

Wat is een slimme meter? Een slimme meter is een digitale energiemeter* die ervoor zorgt dat je netbeheerder én je energieleverancier je meterstanden op afstand kunnen uitlezen, als je daarvoor toestemming geeft. Een slimme meter houdt ook bij hoeveel energie je teruglevert. Handig als je zelf zonnepanelen hebt, bijvoorbeeld! Met een slimme meter kun je bij Vandebron zelfs ieder kwartier je standen laten uitlezen. Zo heb je meer inzicht in je verbruik en hoef je nooit meer zelf je meterstanden door te geven. Vind je het niet fijn als je meterstanden automatisch worden afgelezen? Geen probleem. Geef dit dan wel zelf aan. *Let op: een slimme meter is altijd digitaal, maar niet elke digitale meter is een slimme meter!

Wat gebeurt er als ik mijn meterstanden niet doorgeef? Dan worden je meterstanden berekend op basis van je standaard jaarverbruik (SJV).

Staat jouw vraag over (het doorgeven van) je meterstanden hier niet tussen? Kijk eens tussen deze vragen over meterstanden bij onze klantenservice.

Geschreven door Claire van de Graaff

Claire is voormalig copywriter en eindredacteur bij Vandebron en houdt naast van schrijven enorm van koken. En eten.

Deel dit artikel
Tags
KennisbankVandebron