Direct naar

Groene stroom

Vandebron verkoopt alleen stroom die 100% groen en 100% in Nederland wordt opgewekt. Door groene stroom te gebruiken, komen er geen CO₂ en andere schadelijke stoffen in de lucht. Dat is beter voor het milieu én voor onze gezondheid. Maar wat is groene stroom eigenlijk? Waar komt het vandaan? En waarom is niet alle groene stroom écht groen? Op deze pagina vertellen we je er alles over.

Overstappen op groene energie

Voordelen van groene stroom

Geen negatieve invloed op milieu, klimaat en luchtkwaliteit

Geen schadelijke stoffen die slecht zijn voor de gezondheid

Onuitputtelijke energiebronnen

Wat is groene stroom?

Grijze stroom wordt opgewekt door fossiele brandstoffen te verbranden. Daarbij komt veel CO₂ vrij, wat schadelijk is voor het milieu. Groene stroom wordt opgewekt met natuurlijke bronnen, zoals zonlicht, wind, water en warmte. Deze energie is onuitputtelijk en brengt de aarde geen schade toe.

Overstappen op groene energie

Welke groene energiebronnen zijn er?

In Nederland wekken we vooral groene energie op met zonnepanelen en windmolens. Maar denk ook aan duurzame bio-energie, waarbij energie wordt gehaald uit verbranding, vergisting en vergassing van organisch afval. Of waterkracht, waarbij met turbines de waterstroming in rivieren wordt omgezet in elektriciteit. Groen gas wordt maar beperkt opgewekt. Er zijn helaas niet voldoende grondstoffen om grijs gas te vervangen.

Waarom 'groene stroom' niet altijd groen is

78% van de Nederlandse huishoudens koopt groene stroom in. Terwijl slechts 26% groen geproduceerd wordt. Huh? Deze kromme rekensom wordt rechtgetrokken door de handel in GvO’s.

In het kort werkt dat zo: een Garantie van Oorsprong is een bewijs dat energie groen opgewekt is. Buitenlandse bedrijven verkopen hun GvO’s aan Nederlandse bedrijven die grijze stroom opwekken. Daarmee verkopen ze hun energie als ‘groen’ terwijl het alles behalve duurzaam is. Dat noemen we ook wel sjoemelstroom.

Vandebron doet niet mee aan dit soort spelletjes. Onze stroom is écht groen! Benieuwd hoe groen de stroom van jouw energieleverancier is? Gebruik de groene stroom checker van Hier om te het te controleren.

100% goeie energie van Vandebron

Vandebron heeft een missie: zo snel mogelijk naar 100% duurzame energie in Nederland. Daarom verkopen we alleen échte groene energie van Nederlandse bodem. Goeie energie noemen we dat! Met de opwek van onze windmolens, zonnepanelen en duurzame bio-energie stoten we precies 0 gram CO₂ uit.

Bekijk ons impactrapport

Onze groene energiebronnen

Waar komt de groene energie vandaan die we bij Vandebron verkopen? Onze groene energie wordt in heel Nederland opgewekt. Aangesloten energieproducenten verkopen direct aan Nederlandse huishoudens. En als klant mag je zelf kiezen van welke energiebron je energie wil afnemen. Zo werken we aan een eerlijke en transparante energiemarkt.

1. Windenergie

2. Zonne-energie

3. Bio-energie

In Nederland wordt groene energie vooral opgewekt met behulp van windmolens. Ook bij Vandebron. Ze staan op zee, in weilanden en op het erf van onze producenten. 64,8% van onze groene energie is windenergie.

Zonnepanelen, je ziet ze overal! Onze producenten wekken groene energie op met enorme velden van aaneengeschakelde zonnepanelen of panelen op grote schuren. 30,3% van onze groene energie is zonne-energie.

Bio-energie wordt opgewekt door biomassa te verbranden, vergissen of vergassen. Daar worden organische materialen voor gebruikt, zoals tuinafval, hout en voedselresten. 4,9% van onze groene energie is bio-energie.

Wat kost groene energie?

De opbouw van je energierekening bestaat uit het energietarief, vaste leverkosten, overheidsheffingen, belasting en kosten voor netbeheer. Het tarief voor groene stroom is iets hoger dan dat van grijze stroom. Maar niet veel. In de praktijk ben je maandelijks slechts enkele euro’s duurder uit. Maar dan ben je wel zeker van 100% groene stroom van Nederlandse bodem. Daarmee draag je eigenhandig bij aan de energietransitie en een schone planeet.

Zelf groene energie opwekken

Met zonnepanelen op je dak wek je zelf groene stroom op. Daarmee bespaar je flink op je energierekening. De gemiddelde levensduur van een zonnepaneel is 25 jaar, terwijl de terugverdientijd veel korter is. Zeker met hoge energieprijzen. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee dus.

Lees meer over zonnepanelen plaatsen

Meld je aan als energiebron

Wek je zelf voldoende groene energie op om hier meerdere huishoudens van te voorzien? Sluit je dan aan als energiebron bij Vandebron. Zo verkoop je jouw energie voor een goede prijs én help je mee de energietransitie te versnellen.

Ik wil energiebron worden

Stap over op groene stroom van Vandebron!

Sinds 2004 is het voor consumenten mogelijk om hun eigen energieleverancier te kiezen. Veel mensen denken dat je, net als bij je zorgleverancier, alleen aan het eind van het jaar kunt overstappen. Maar niets is minder waar. Wil je overstappen van energieleverancier, dan kan dit in principe het hele jaar door.

Lees meer over overstappen

Wat onze klanten zeggen

Al meer dan 200.000 huishoudens hebben de overstap gemaakt naar écht groene energie uit Nederland en dragen via slimme oplossingen bij aan het versnellen van de energietransitie.

Echte groene stroom, goede tarieven en bereikbare klantenservice

'Echte groene stroom, CO2 wordt hier in NL gecompenseerd ipv vage projecten in verre landen, goede tarieven ook voor terugleveren (zonnepanelen). Duidelijke website, duidelijk over tarieven, geen kleine lettertjes. En bereikbare klantenservice, je hebt snel iemand aan de lijn en je wordt goed en vriendelijk geholpen. Ik krijg allerlei goedkopere aanbiedingen maar voor een klein prijsverschil kies ik voor duurzaamheid, kwaliteit en service.' - Ad uit Den Haag

Betrouwbaar en duurzaam

'Ik heb goede ervaringen met Vandebron. Betrouwbare leverancier van duurzame energie. Ook wisselen naar dynamisch contract ging heel soepel.' - Hans uit Delfgauw

Duurzaam

'Vandebron staat garant voor duurzaamheid. Voor mij het belangrijkste gegeven in de strijd tegen klimaatverandering. Het gebruik van schone energie komt op de eerste plaats.' - Geertruida uit Leimuiden