Duurzame energie

Duurzame, of groene energie is beter voor de planeet. Het is onuitputbaar en de opwekking ervan brengt geen schadelijke stoffen met zich mee. Maar welke duurzame energiebronnen zijn er allemaal? En wat zijn de mogelijkheden in Nederland?

Lees snel verder

Wat is duurzame energie?

Duurzame energie wordt opgewekt uit onuitputbare natuurlijke bronnen. Denk aan de zon en de wind. Dit wordt ook wel groene energie genoemd. Lijnrecht tegenover groen staat grijze energie, die opgewekt wordt door fossiele brandstoffen te verbranden.

Grijze energie is slecht voor het milieu, klimaat en de luchtkwaliteit. Duurzame energie is schoon en veilig. Bij de opwekking vindt geen CO₂-uitstoot plaats en komen er geen andere schadelijke stoffen vrij. Verantwoord en gezond dus!

Lees meer over groene energie

Welke soorten duurzame energie zijn er?

Alle vormen van natuurlijke beweging en warmte zijn om te zetten in energie om thuis te gebruiken. Dit zijn de vijf meest toegepaste duurzame energiebronnen.

Zonne-energie

Bij Vandebron wordt 30,3% van onze duurzame energie opgewekt met zonnepanelen

De zon is een gratis energiebron die onze aarde dagelijks van licht en warmte voorziet. Met zonnepanelen vangen we deze energie op en met omvormers zetten we het om naar bruikbare elektriciteit. Zonne-energie wordt in grootschalige zonneparken opgewekt, maar ook op daken van woonhuizen en bedrijfspanden voor persoonlijk gebruik.

Lees meer over zonne-energie

Uitgelichte zonne-energie producenten

Windenergie

Bij Vandebron wordt 60,8% van onze duurzame energie opgewekt met windmolens

In Nederland klagen we graag over het weer. Het regent te veel en waait te hard. Raar eigenlijk dat we zo dol zijn op fietsen. Toch heeft veel wind ook zo zijn voordelen. Nederland is namelijk uitermate geschikt om windenergie op te wekken.

De wind blaast de rotorbladen van windmolens in het rond. De draaiende beweging die daardoor ontstaat, creëert energie. Deze energie wordt opgevangen en omgezet in elektriciteit. Slim hè?

Lees meer over windenergie

Uitgelichte windenergie producenten

Bio-energie

Bij Vandebron wordt 4,9% van onze duurzame energie opgewekt met biomassa

Bio-energie wordt opgewekt met biomassa. Voorbeelden van biomassa zijn gft-afval, mest, houtresten en oud frituurvet.

Door het organische afval te verbranden komt warmte vrij. De energie van deze warmte wordt opgevangen en omgezet in energie die je thuis gebruikt. Naast verbranden is het ook mogelijk om biomassa te vergisten of vergassen om duurzame energie op te wekken. Vandebron werkt uitsluitend met deze vorm van biomassa. Importeren van omgekapte bomen doen we dus niet.

Lees meer over bio-energie

Uitgelichte bio-energie producenten

Waterkracht

Vandebron wekt geen energie op met waterkracht

Regenwater dat in de bergen neerkomt, stroomt met veel kracht naar beneden. De energie van stromend water wordt in waterkrachtcentrales opgevangen en omgezet in bruikbare elektriciteit.

In landen met veel hoogteverschil is waterkracht een populaire soort duurzame energie. Omdat Nederland een vrij vlak land is, wordt het bij ons minder vaak toegepast. Het is efficiënter om in te zetten op wind- en zonne-energie.

Lees meer over waterkracht

Kernenergie

Vandebron wekt geen energie op met kernreactors

In ons land staat momenteel één kerncentrale. Die levert 4% van de energievraag van Nederland. Kernenergie wordt opgewekt door kernsplijting van de grondstof uranium. Dit is een duurzame techniek waarbij geen CO2-uitstoot plaatsvindt.

Het bouwen van een kernreactor neemt behoorlijk wat tijd in beslag. Bij Vandebron willen we nú resultaat, niet pas over tien jaar. Daarom richten we ons liever op vormen van energie die nu beschikbaar zijn.

Meer over kernenergie

Is duurzaam gasverbruik ook mogelijk?

Gas dat we in huis gebruiken is voornamelijk grijs. Groen gas is maar beperkt beschikbaar. Met de miljoenen huizen die op het Nederlandse gasnet zijn aangesloten, zal het nog wel even duren voordat we compleet gasloos zijn. Helaas.

Maar dat betekent niet dat we niets doen. Veel energiebedrijven ‘compenseren’ hun gasverbruik. Ze zorgen ervoor dat er op een andere plek in de wereld minder CO₂ wordt uitgestoten. Daarmee wordt het gebruik in theorie CO₂-neutraal.

Bij Vandebron doen we dat anders. We doneren het totale bedrag van de gascompensatievergoeding van onze klanten aan lokale duurzame projecten. Op die manier maken we écht impact en komen we een stap dichter bij onze missie. Lees meer over ons donatiebeleid.

Duurzame energie is maar ietsje duurder

Duurzame energie is iets duurder om op te wekken dan grijze energie. Maar niet veel. Op je energierekening ben je maandelijks slechts enkele euro’s duurder uit. Maar dan ben je wel zeker van 100% duurzame energie van Nederlandse bodem. Daarmee draag je bij aan de energietransitie en een schone planeet.

Bekijk onze tarieven

Zelf duurzame energie opwekken met zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf duurzame energie op. Daarmee bespaar je flink op je energierekening. De gemiddelde levensduur van een zonnepaneel is 25 jaar, terwijl de terugverdientijd veel korter is. Zeker met hoge energieprijzen. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee dus.

Lees meer over zonnepanelen plaatsen

Meld je aan als energiebron en verdien

Wek je zelf meer duurzame energie op dan je verbruikt? Sluit je aan als energiebron bij Vandebron. Zo verkoop je jouw energie voor een goede prijs aan andere huishoudens én help je mee de energietransitie te versnellen.

Ik wil energiebron worden

Stap over op duurzame energie van Vandebron!

Sinds 2004 is het voor consumenten mogelijk om hun eigen energieleverancier te kiezen. Veel mensen denken dat je, net als bij je zorgleverancier, alleen aan het eind van het jaar kunt overstappen. Maar niets is minder waar. In principe kun je het hele jaar door overstappen van energieleverancier.

Lees meer over overstappen

Duurzaam energieplatform
met een missie

Vandebron werkt toe naar een volledig duurzaam energienet, door alleen stroom aan te bieden die écht groen is en lokaal is opgewekt. Als klant kies je zelf van welke bron je energie afneemt: zo weet je precies waar je goeie energie vandaan komt, en waar je geld naartoe gaat.

klantenscore

voor overstapproces

%
beveelt ons aan

Wat onze klanten zeggen

Al meer dan 200.000 huishoudens hebben de overstap gemaakt naar écht groene energie uit Nederland en dragen via slimme oplossingen bij aan het versnellen van de energietransitie.

Echte groene stroom, goede tarieven en bereikbare klantenservice

'Echte groene stroom, CO2 wordt hier in NL gecompenseerd ipv vage projecten in verre landen, goede tarieven ook voor terugleveren (zonnepanelen). Duidelijke website, duidelijk over tarieven, geen kleine lettertjes. En bereikbare klantenservice, je hebt snel iemand aan de lijn en je wordt goed en vriendelijk geholpen. Ik krijg allerlei goedkopere aanbiedingen maar voor een klein prijsverschil kies ik voor duurzaamheid, kwaliteit en service.' - Ad uit Den Haag

Betrouwbaar en duurzaam

'Ik heb goede ervaringen met Vandebron. Betrouwbare leverancier van duurzame energie. Ook wisselen naar dynamisch contract ging heel soepel.' - Hans uit Delfgauw

Duurzaam

'Vandebron staat garant voor duurzaamheid. Voor mij het belangrijkste gegeven in de strijd tegen klimaatverandering. Het gebruik van schone energie komt op de eerste plaats.' - Geertruida uit Leimuiden