23 februari 2024

Hoe hoog is de energiebelasting in 2024?

Bovenop de prijs voor stroom en gas komt nog een flink deel belasting. Maar je krijgt ook een deel terug. In dit artikel leggen we uit hoe energiebelasting werkt en hoeveel je in 2024 betaalt.

Wat is de energiebelasting?

De stroom- en gasprijs die je betaalt aan je energieleverancier bestaat uit drie onderdelen: de prijs, energiebelasting en btw. De energiebelasting is een vast bedrag dat je aan de overheid betaalt per kWh stroom en m³ gas die je verbruikt. 

Maar je krijgt ook een korting. De Vermindering energiebelasting is een vast bedrag wat je elk jaar van je energiekosten mag aftrekken. In 2024 is dit € 631,39. Op je jaarrekening wordt dit van je energiekosten afgetrokken.

Lees ook: Hoe wordt mijn energierekening opgebouwd?

Waarom betalen we energiebelasting?

Op de meeste producten en diensten betaal je alleen btw. Maar bij energie dus ook energiebelasting. Door de heffing per kWh stroom en m³ wil de overheid stimuleren om zuiniger met energie om te gaan. Hoe minder je verbruikt, hoe minder energiebelasting je betaalt.

Energiebelasting in 2024

De hoogte van de energiebelasting wijzigt elk jaar. In 2024 zijn dit de bedragen.

  • Stroom: € 0,13165 per kWh stroom die je verbruikt

  • Gas: € 0,70544 per m³ gas die je verbruikt

  • Vermindering: € 631,39 per jaar

Meer belasting op gas, minder op stroom

Vergeleken met vorig jaar is de energiebelasting op stroom lager geworden en op gas juist hoger. In 2023 betaalde je namelijk nog € 0,15245 per kWh en € 0,59266 per m³. Door deze verandering wil de overheid stimuleren dat meer huishoudens van het gas af gaan.

Weinig verbruiken = geld terugkrijgen

Door de Vermindering energiebelasting krijg je een vast bedrag per jaar terug. Je krijgt dit omdat de overheid een deel van het energieverbruik als basisbehoefte ziet. Door weinig energie te verbruiken, is het mogelijk dat je zelfs geld toe krijgt. Kijk maar:

Stel, je verbruikt in een jaar tijd 2000 kWh stroom en 500 m³ gas. Je betaalt dan 0,13165 x 2000 plus 0,70544 x 500 is € 616,02. Maar je mag er € 631,39 vanaf trekken, waardoor je dus € 15,37 terugkrijgt.

Naast energiebelasting betaal je ook nog btw

Op stroom en gas zit een btw-tarief van 21%, net als op de meeste producten en diensten. Deze 21% wordt niet alleen toegevoegd aan je energiekosten, maar óók aan de energiebelasting die je betaalt. Je betaalt dus btw over je energiebelasting.

Energiebelasting, energieprijs en netbeheerkosten

Wist je dat je energiekosten voor het grootste deel bestaan uit energiebelasting en netbeheerkosten? 

Als je op het moment van schrijven een nieuw energiecontract afsluit bij Vandebron, betaal je € 0,14 per kWh en € 0,53 per m³ (incl. regiotoeslag en CO₂-compensatie) voor de levering van energie. Voor stroom betaal je dus ongeveer evenveel aan energiebelasting en voor gas ruim 17 cent meer per energie-eenheid. En daar komt nog 21% btw bovenop.

Daarnaast betaal je ook netbeheerkosten voor onderhoud en beheer van het energienet. 

Hoe betaal je energiebelasting?

Energiebelasting betaal je aan je energieleverancier. Het is opgenomen in je energiekosten en wordt verrekend met de vermindering tijdens je jaarrekening. Je energieleverancier draagt dit af aan de overheid.

Je energiebelasting verlagen

Wil jij ook wel wat minder energiebelasting betalen? Snappen we. Je doet het door zuiniger met energie om te gaan. Lees in onderstaande artikelen hoe je dat doet.

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
KennisbankBeleidActueel