energiecontract loopt af

23 februari 2024

Energiecontract loopt bijna af: wat moet ik doen?

Een vast energiecontract sluit je af voor een bepaald aantal jaren. Tijdens deze periode staan je energietarieven vast. Maar wat gebeurt er wanneer die periode voorbij is en je energiecontract afloopt?

Kan mijn energiecontract aflopen?

Dat ligt aan je contractvorm. In Nederland kun je kiezen tussen drie soorten energiecontracten: vast, variabel en dynamisch. Alleen vaste contracten kunnen aflopen. Die sluit je namelijk voor een bepaalde tijd af. Ook is dit de enige contractvorm die een opzegvergoeding in rekening brengt wanneer je voortijdig overstapt. 

Een variabel of dynamisch contract sluit je af voor onbepaalde tijd. Daardoor kun je altijd kosteloos overstappen en betaal je nooit een boete.

Vier opties wanneer je energiecontract afloopt

Komt de einddatum van je energiecontract in zicht? Dan kun je vier dingen doen.

1. Je doet niets

Energieleveranciers mogen een vast energiecontract niet stilzwijgend verlengen. Een vast contract dat afloopt, wordt automatisch overgezet naar een variabel energiecontract voor onbepaalde tijd. Dat is wettelijk zo geregeld. Vanuit deze contractvorm kun je vervolgens maandelijks overstappen.

2. Je verlengt je contract

De meeste energieleveranciers sturen hun klanten een verlengaanbod wanneer een contract bijna afloopt. Dit betekent niet dat je dezelfde energietarieven betaalt als je voorgaande contract. De huidige tarieven voor het afsluiten van een nieuw contract worden als basis genomen, waarbij je meestal korting krijgt omdat je al klant was.

3. Je stapt over naar een andere contractvorm

Je hoeft natuurlijk niet in te gaan op het verlengaanbod van je energieleverancier. Je bent vrij om je vaste contract niet te verlengen en bijvoorbeeld zelf te kiezen voor een variabel energiecontract of een dynamisch energiecontract.

4. Je stapt over van energieleverancier

Je kunt er ook voor kiezen om aan het eind van je contract over te stappen naar een andere aanbieder. Bijvoorbeeld naar Vandebron. Omdat je bij ons een voordeliger aanbod krijgt of omdat we alleen échte duurzame energie (lees: geen sjoemelstroom) leveren van Nederlandse bodem.

Welke optie is voor mij de beste?

Loopt je energiecontract binnenkort af? Dan is nu een goed moment om eens te onderzoeken of een andere contractvorm wellicht beter bij je past.

1. Ik wil maximale zekerheid

Kies dan voor een vast energiecontract. Je tarieven staan voor een lange periode vast, waardoor je precies weet wat je elke maand aan energie betaalt. Ga in op het verlengaanbod van je huidige energieleverancier of stap over naar een nieuwe leverancier. Vandebron biedt een 1-jarig energiecontract en een 3-jarig energiecontract aan.

Lees ook: Alles over het overstappen van energieleverancier

2. Ik wil meebewegen met de markt

Kies dan voor een variabel of dynamisch energiecontract. Wanneer de marktprijzen stijgen of dalen, bewegen je energietarieven mee. Bij een variabel contract wijzigen de tarieven per periode en bij een dynamisch contract per dag en zelfs per uur.

Lees ook: Ontwikkeling van de energieprijzen

3. Ik kan mijn energieverbruik sturen

Dan is een dynamisch contract interessant. Je kunt dan voordelige momenten uitkiezen om energie te verbruiken. Bijvoorbeeld voor mensen met een elektrische auto met een privélaadpaal.

Lees ook: 8 tips om je stroomverbruik te sturen en plannen

4. Ik heb zonnepanelen en lever veel terug

Dan ben je het voordeligst uit bij een vast of variabel contract. Zolang de salderingsregeling loopt tenminste. Tot aan je saldeerplafond krijg je namelijk hetzelfde bedrag terug als wat je voor stroom betaalt. Bij een dynamisch energiecontract krijg je de marktprijs, die op groene momenten vaak laag is.

Lees ook: Is een dynamisch energiecontract en zonnepanelen een goede combinatie?

Wat moet ik zelf regelen?

  • Als je niets doet, word je automatisch overgezet naar een variabel energiecontract bij je huidige energieleverancier. 

  • Als je liever overstapt naar een andere contractvorm raden we aan om contact op te nemen met de klantenservice van je energieleverancier. Je energieleverancier regelt de overstap voor je.

  • Overstappen naar een andere aanbieder doe je via de website van de leverancier van je voorkeur of via een vergelijkwebsite zoals Independer. Je nieuwe energieleverancier regelt de overstap voor je.

Belangrijk bij aflopende energiecontracten

Hou zelf de einddatum in de gaten

De meeste energieleveranciers sturen hun klanten een verlengaanbod. Per mail, post of telefoon. Maar het kan ook zo zijn dat ze niets laten horen. Of dat je het verlengaanbod gemist hebt, omdat de mail in je spambox terechtkomt. Zelf in de gaten houden dus!

Je nieuwe energieleverancier regelt de overstap

Stap je over naar een andere energieleverancier? Je nieuwe leverancier regelt de overstap voor je. Daar hoef je zelf niets voor te doen.

Check de bevestiging

Online overstappen is zo geregeld. Maar er gaat wel eens wat mis. Doordat je zelf een foutje maakt of omdat de technologie hapert. Check daarom altijd of je wel een bevestiging in je mailbox ontvangt van je overstap en neem contact op met je nieuwe energieleverancier als dat niet het geval is.

Voortijdig overstappen = overstapboete

Stap je over van energieleverancier voordat je huidige contract afloopt? Dan betaal je een overstapboete. Je energieleverancier heeft immers energie voor je ingekocht, waar je geen gebruik van maakt. Dat willen ze gecompenseerd zien.

Altijd 14 dagen bedenktijd

Bij het aangaan van een nieuw energiecontract, hoort een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Deze periode gaat in zodra je de bevestiging voor je nieuwe contract binnen hebt. Neem contact op met je nieuwe energieleverancier en je contract wordt kosteloos geannuleerd. Bij een spoedaanvraag kun je de bedenktijd ook overslaan. 

Zo groen is groen

Onder groene stroom verstaan we groene stroom die opgewekt wordt met groene energiebronnen. Jij toch ook? Helaas denken niet alle energieleveranciers er zo over. Check daarom voor je overstapt de Groene Stroom Checker van Hier en voorkom dat je sjoemelstroom in huis haalt.

Loopt je energiecontract bijna af?

Stap dan over naar groene energie van Vandebron en versnel samen met ons de energietransitie! Bij Vandebron kies je zelf je wind-, bio- of zonne-energiebron. Zo weet je precies waar je energie vandaan komt en waar je geld naartoe gaat. Al 200.000 huishoudens sloten zich bij ons aan. Jij ook?

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Hoe wordt de variabele energieprijs berekend?
Veelgestelde vragen over de jaarafrekening van je energieverbruik