Snel naar

In 6 stappen van het gas af

Nederland heeft voor 2050 een duidelijk doel: iedereen van het gas af. Door zelf al eerder stappen te zetten om van het gas af te gaan, help je het klimaat én bespaar je op je energierekening. Want gas is veel duurder dan stroom. In deze blogreeks leggen we je haarfijn uit hoe ook jij thuis van het gas af komt.

Stap 1: Het kostenplaatje

De grootste drempel voor een gasvrij leven is het kostenplaatje. Logisch natuurlijk, want het vraagt om kleine en grote investeringen. Gelukkig helpt de overheid je in 2025 met allerlei subsidies. En je verdient de investering vanzelf terug door lagere energiekosten. In dit artikel vind je het kostenplaatje voor een gemiddelde woning in Nederland.

Naar het kostenplaatje

Stap 2: Isoleren

Voordat je van het gas af gaat, is het slim om je huis goed te isoleren. De elektrische warmtepomp, die je in de volgende stap tegenkomt, kan je huis anders niet goed verwarmen. En je bespaart ook direct op je energiekosten. Hoe dat zit, hoeveel je kunt besparen en wat er allemaal nodig is om je huis te isoleren, lees je hier.

Alles over isoleren

Stap 3: Warmtepomp

Verwarming en warm water zijn samen goed voor 95% van jouw gasverbruik in huis. Er zijn veel elektrische alternatieven, maar de warmtepomp is veruit de duurzaamste van allemaal. In deze volgende stap vertellen we je er alles over: welk type het meest geschikt is voor je woning, hoeveel je bespaart en hoe anders het is dan een cv-ketel.

Lees het in het blog

Stap 4: Elektrisch koken

Wil je van het gas af? Dan moet je je gasfornuis inruilen voor een elektrische kookplaat. Elektrisch koken is helemaal van nu en heeft meerdere voordelen. Het is sneller, veiliger, energiezuinig en de kookplaat is makkelijk schoon te maken. Welk type elektrische kookplaat is de beste keus voor jou?

Lees hoe in onze blog

Stap 5: Opwekken en opslaan

Wanneer je van het gas af gaat en elektrische alternatieven installeert, gaat je stroomverbruik flink omhoog. Zo heeft een elektrische warmtepomp bijvoorbeeld gemiddeld 3.200 kWh stroom per jaar nodig. Daarom is het slim om (een deel hiervan) zelf op te wekken met zonnepanelen en op te slaan in een thuisbatterij.

Alles over warmtepompen

Stap 6: Gas afsluiten

In een gasloos huis heb je geen gasaansluiting meer nodig. De allerlaatste stap naar een gasloze woning is daarom je gasaansluiting laten verwijderen. Wil jij weten hoe je dit doet en wat het kost? Check het hier.

Je leest het in het blog

Duurzaam energieplatform
met een missie

Vandebron werkt toe naar een volledig duurzaam energienet, door alleen stroom aan te bieden die écht groen is en lokaal is opgewekt. Als klant kies je zelf van welke bron je energie afneemt: zo weet je precies waar je goeie energie vandaan komt, en waar je geld naartoe gaat.

klantenscore

voor overstapproces

%
beveelt ons aan