Snel naar

In 6 stappen van het gas af

Nederland heeft voor 2050 een duidelijk doel: iedereen van het gas af. Door zelf al eerder stappen te zetten om van het gas af te gaan, kun je het klimaat helpen en besparen op je energierekening. In zes blogs leggen we je uit hoe je van het gas af komt, te beginnen bij het kostenplaatje en eindigend bij het laten afsluiten van je gasaansluiting. Lees de blogs en kijk hoe jij je gasverbruik drastisch kan verminderen!

Stap 1: Het kostenplaatje

Een van de grootste hindernissen naar een gasvrij leven is het kostenplaatje. Het vraagt om kleine en grote investeringen. Gelukkig helpt de overheid je met allerlei subsidies en verdien je je investering vaak na een aantal jaar weer terug. We hebben alle kosten en subsidies voor je op een rij gezet:

  • Welke kosten komen er bij kijken om van het gas af te gaan?
  • Hoe snel is je investering eigenlijk terugverdiend?
  • Zijn er subsidies die je kunt aanvragen?
Naar het kostenplaatje

Stap 2: Isoleren

Voordat je van het gas af kunt, moet je huis goed geïsoleerd zijn. Dat is direct goed voor je energierekening. Op de lange termijn is dat nodig, omdat een warmtepomp die je als vervanging voor je cv aanschaft, anders niet goed je huis kan verwarmen. Hoe dat precies zit, hoeveel je kunt besparen en wat er allemaal nodig is om je huis te isoleren, lees je in ons blog:

Alles over isoleren

Stap 3: Elektrisch koken

Wil je van het gas af? Dan zul je je gasfornuis moeten inruilen voor een elektrische kookplaat. Elektrisch koken is helemaal van nu en brengt meerdere voordelen met zich mee. Het is sneller, veiliger, energiezuinig en de kookplaat is gemakkelijk schoon te maken. Maar welk type elektrische kookplaat is de beste keus voor jou?

Lees het in het blog

Stap 4: Energie opwekken

Wanneer je van het gas af gaat en elektrische alternatieven installeert, dan gaat je stroomverbruik fors omhoog. Bij een gemiddelde gasloze woning stijgt het stroomverbruik naar 5.430 kWh per jaar. Gelukkig is een warmtepomp in een goed geïsoleerd huis een stuk efficiënter in het verwarmen. En hoe mooi zou het zijn als je die stroom op je eigen dak opwekt?

Lees hoe in onze blog

Stap 5: Warmtepomp

Je verwarming en het warme water zijn samen goed voor 95% van jouw gasverbruik in huis. Er zijn veel alternatieven te bedenken voor dit gasverbruik, maar de warmtepomp is de duurzaamste van al deze opties. Wij vertellen je alles over de soorten warmtepompen, de voorwaarden voor het kunnen installeren en het financiële plaatje, zoals de kostenbesparing en mogelijke subsidies waar je gebruik van kunt maken.

Alles over warmtepompen

Stap 6: Gas afsluiten

In 2050 moet elke woning in Nederland van het gas af zijn. Daarom maken nu al veel mensen de overstap naar een gasloze woning. In onze vorige blogs heb je gelezen hoe je gasloos kunt gaan wonen. De allerlaatste stap voor een gasloze woning is je gasaansluiting laten verwijderen. Wil jij weten hoe je dit doet?

Je leest het in het blog

Duurzaam energieplatform
met een missie

Vandebron werkt toe naar een volledig duurzaam energienet, door alleen stroom aan te bieden die écht groen is en lokaal is opgewekt. Als klant kies je zelf van welke bron je energie afneemt: zo weet je precies waar je goeie energie vandaan komt, en waar je geld naartoe gaat.

8,6
klantenscore

7,5
voor overstapproces

90%
beveelt ons aan