Windenergie

Het grootste gedeelte van duurzaam opgewekte energie in Nederland wordt door windmolens geproduceerd. Ze staan op zee, in weilanden en op het erf van onze producenten en zetten de frisse Hollandse winterwind of een warme zomerbries om in windenergie, waarmee jij thuis je ventilator weer kunt laten draaien. Maar wat is windenergie? Hoe werkt het? En is het eigenlijk duurzaam? Op deze pagina lees je alles over windenergie en waarom wij het goeie energie noemen.

Direct naar het onderwerp

Wat is windenergie?

Windenergie is een vorm van duurzame energie waarbij energie uit wind wordt opgewekt met behulp van windmolens, ook wel windturbines genoemd. Als lucht zich van het hogedrukgebied naar het lagedrukgebied verplaatst, ontstaat er wind. In Nederland waait het veel en vaak, waardoor windturbines in ons land zeer efficiënt kunnen werken. Windturbines zijn over het algemeen tussen de 120 en 180 meter hoog, hebben meestal drie wieken en een gemiddeld vermogen van 3 megawatt. Hiermee leveren ze stroom voor ongeveer 2.000 huishoudens. Windturbines staan in Nederland vaak in een weiland of op een dijk, maar ook op zee zie je ze steeds vaker.

De geschiedenis van windenergie

Windenergie zoals we het nu kennen, heeft een lange geschiedenis. Vroeger werden oude molens ingezet voor bijvoorbeeld het malen van graan en meel, maar ook om land droog te leggen. De molen verving zo het werk dat daarvoor altijd door mens en dier werd gedaan - een groot voordeel. Het nadeel was echter dat men door het gebruik van windenergie afhankelijk werd van de natuur. Geen wind betekende tenslotte geen draaiende molens. Toen de stoommachine werd uitgevonden, die niet weersafhankelijk was, werd de windmolen steeds minder gebruikt.

Lees meer over de geschiedenis van windenergie

Hoe werkt windenergie?

Windenergie wordt opgewekt wanneer wind tegen de rotorbladen van een windmolen waait. De bladen brengen de rotor in beweging, waardoor de generator energie produceert. Dit gebeurt in het bovenste gedeelte van de molen, de gondel. De gondel is draaibaar, waardoor een windmolen altijd met de neus in de wind kan staan. De energie die door de dynamo in de gondel wordt opgewekt, wordt vervolgens via de toren naar het stroomnet vervoerd. Het stroomnet distribueert vervolgens de groene stroom naar verschillende huishoudens. Hoge molens vangen veel wind: hoe hoger de molen, hoe meer wind hij vangt en hoe meer energie er geproduceerd wordt. Een windturbine start met draaien bij windkracht 2. Bij windkracht 10 wordt de windmolen stilgezet, in verband met veiligheid. Eén Nederlandse windmolen kan gemiddeld 2.000 huishoudens van energie voorzien.

Stap over op windenergie

Hoe krijg ik stroom als de wind niet waait?

Ook als de wind niet waait, krijg je gewoon stroom uit je stopcontact. Daar hoef je je geen zorgen om te maken. Alle energie die wordt opgewekt maar niet meteen wordt gebruikt, wordt op het energienet gezet. Iedereen die in Nederland op het energienet is aangesloten, krijgt dezelfde energie uit het stopcontact. Het energienet kun je zien als een grote ton die wordt gevuld door alle energiebronnen in Nederland, zoals windmolens, zonneparken en kolencentrales. De ton is dus gevuld met een mix van grijze en groene energie. Die mix komt ook uit jouw stopcontact. Ook als je een groene-stroomcontract hebt; er ligt immers geen kabel tussen de windmolen en jouw huis.

Het verschil merk je niet - je apparaten en opladers zijn kleurenblind. Nu vraag je je misschien af waarom je dan toch voor groene stroom zou moeten kiezen. Dat zit zo: je hebt misschien geen invloed op uit de energieton komt, maar wel op wat erin wordt gestopt. Als je een groene-stroomcontract afsluit, wordt er namens jou duurzaam opgewekte stroom in de ton gestopt. Zo heb je met jouw energiekeuze invloed op de energiemix, want je zorgt ervoor dat er meer groene stroom op het net wordt gezet. En hoe meer mensen kiezen voor groene energie, hoe groener de mix uit je stopcontact zal zijn. Alle kleine beetjes helpen!

Hoe wordt windenergie opgeslagen?

Alle windenergie die wordt opgewekt, wordt direct op het energienet gezet. Hoe harder het waait, hoe meer energie er wordt geproduceerd. Als het niet of weinig waait, wordt er dus minder energie opgewekt. De opwek van windenergie blijft afhankelijk van de natuur. Gelukkig wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de opslag van duurzame energie en worden er grote stappen gemaakt in de zoektocht naar andere oplossingen voor het balanceren van het energienet.

Hoe duurzaam is windenergie?

Windenergie wordt opgewekt uit wind. De wind waait vaak en de wind raakt nooit op: dat maakt windenergie een duurzame en heel ‘schone’ vorm van energie: de CO2-uitstoot van windenergie is maar liefst 50 keer lager dan die van grijze stroom! Natuurlijk kost het energie om een windturbine te bouwen, te verplaatsen en te onderhouden, maar na drie tot zes maanden draaien heeft een windturbine zichzelf al ‘terugverdiend’.

Wat zijn de voordelen van windenergie?

Schoon

De energie die nodig is om een windmolen te maken en installeren, wekt de windmolen binnen een paar maanden zelf weer op.

Duurzaam

Een gemiddelde windmolen gaat lang mee: zo’n 20 jaar. Bovendien is windenergie niet afhankelijk van de variabele prijs van grondstoffen.

Goedkoop

Wind is gratis én onbeperkt. In Nederland waait het veel en hard: uitstekende omstandigheden voor windenergie dus. Mooi meegenomen!

De toekomst van windenergie?

Doordat we de komende jaren flink moeten investeren in duurzame vormen van energie, zullen er ook meer windmolens worden gebouwd, zowel op land als op zee. Bovendien gaat de ontwikkeling van windmolens hard: ze worden steeds groter en kunnen met meer vermogen nog meer duurzame energie opwekken. Als we de energie kunnen opslaan, komen we steeds dichter bij de missie van Vandebron: zo snel mogelijk naar 100% duurzame energie in Nederland.

Lees meer over de toekomst van windenergie

Windenergie voor thuis

Natuurlijk kan niet iedereen een windmolen in de tuins of op het dak plaatsen. Wil je wel graag windenergie van Nederlandse bodem? Dat kan! Bij Vandebron kies je je eigen energiebron. Een windmolenpark in de polder bijvoorbeeld, of een windmolen in de Flevolandse polder.