8 september 2022

Daltarief stroom: Wanneer gaat 't in en hoeveel bespaar je?

Heb je een energiecontract met dubbeltarief? Dan betaal je tijdens het daltarief minder voor stroom. Soms is dat goedkoper dan altijd hetzelfde tarief.

Laatste update: 30-12-2022

Enkeltarief en dubbeltarief

Heb je een slimme meter in je meterkast? Dan mag je zelf beslissen of je stroomgebruik tegen dubbel- of enkeltarief wordt afgerekend. Als je een normale meter hebt, met één telwerk, geldt er standaard een enkeltarief.

  • Enkeltarief: Je betaalt 24/7 hetzelfde tarief voor stroom. 

  • Dubbeltarief: Je betaalt op sommige momenten een hoger tarief en op anderen juist minder. We maken dan onderscheid tussen een ‘normaal tarief’ en een ‘daltarief’.

Hoeveel je per tarief betaalt, is afhankelijk van de tarieven in je contract. Maar over het algemeen geldt deze verdeling: wanneer het normaaltarief 100% is, betaal je in daltarief 90% en in normaaltarief 110%.

Wanneer gaat het daltarief voor stroom in?

Het daltarief betaal je in de zogenoemde daluren: ’s nachts, in het weekend en tijdens feestdagen. Het daltarief geldt op werkdagen tussen 23.00 tot 7.00 uur. Met uitzondering van Noord-Brabant en Limburg, daar gaat het om 21.00 uur al in.

Is een dubbeltarief altijd voordeliger?

Nee. Wat voor jou voordeliger is, hangt af van je stroomverbruik. En dan vooral wannéér je stroom verbruikt. Ben je overdag weinig thuis en laat je ‘s nachts je wasmachine en vaatwasser draaien? Grote kans dat een dubbeltarief dan voordeliger is. 

Bij Vandebron is het enkeltarief voordeliger wanneer meer dan 45% van je totale verbruik in het normaaltarief plaatsvindt.

Lees ook: Wanneer is stroom goedkoop om te gebruiken? En waarom?

Zijn zonnepanelen van invloed?

Zonnepanelen wekken overdag energie op. Vooral tijdens het normaaltarief dus. Die stroom kun je direct in huis gebruiken, waardoor je verbruik met normaaltarief omlaag gaat. ‘s Nachts gebruik je dan elektriciteit van het energienet. Dat maakt het voordeliger om voor een dubbeltarief te kiezen.

Als klant van Vandebron pak je nog een leuk extraatje mee. Wij salderen namelijk eerst het normaaltarief en daarna pas het daltarief. Zelfs als je tijdens daluren teruglevert.

Heeft gasverbruik ook een daltarief?

Voor gas bestaat er alleen een enkeltarief. Het heeft dus geen zin om extra vroeg op te staan zodat je tijdens de daluren kunt douchen. 😉

Waar kan ik mijn verbruik inzien?

Je verbruik zie je terug op je maandelijkse specificatie en op je energierekening. Ter controle kun je de standen in de meterkast checken. Bij een analoge meter is het bovenste telwerk meestal het daltarief. Een slimme meter heeft maar één display. Druk op een knop om de verschillende standen te bekijken.

Lees verder: Hoe lees ik mijn meterstanden af?

Overstappen naar een ander tarief

Heb je een dubbeltarief en is het voor jou voordeliger om over te stappen naar een enkeltarief? Klanten van Vandebron regelen dit met een paar klikken via Mijn Vandebron

Wil je juist overstappen van een enkeltarief naar een dubbeltarief? Dat kan ook. Tenminste, als je een slimme meter hebt. Sinds 1 juli 2021 is dat namelijk een voorwaarde. Dat hebben de Nederlandse netbeheerders zo besloten.

Wanneer je verhuist, je energiecontract meeneemt en in je nieuwe woning alleen een enkeltariefmeter hebt, wordt dit automatisch voor je aangepast. Wil je toch graag dubbeltarief, dan zul je je netbeheerder om een slimme meter moeten vragen. Als je wacht tot je aan de beurt bent, is dat gratis. Liever nu al? Dan kost het zo'n € 70, afhankelijk van je netbeheerder.

Haal het meeste uit je daluren

Bij een dubbeltarief betaal je minder voor stroomverbruik tijdens daluren. Gebruik deze tips om je elektriciteitsrekening zo laag mogelijk te houden:

  • Zoek op hoeveel stroom je het afgelopen jaar verbruikte tijdens het daltarief en het normaaltarief. En de daarbij horende tarieven. Zoek het enkeltarief op van je leverancier en vermenigvuldig dit met je totale verbruik. Is het goedkoper om over te stappen?

  • Gebruik apparaten die veel stroom verbruiken vooral ‘s nachts en in het weekend. Zoals de wasmachine en wasdroger.

  • Gebruik je je vaatwasser elke dag? Zet hem dan pas aan wanneer het daltarief van start gaat.

  • Maak gebruik van startuitstel en timers om apparaten als een wasmachine en vaatwasser pas tijdens het daltarief aan te zetten.

  • Spoor sluipverbruik op en los het op.

Zit je na het lezen van dit artikel nog met onbeantwoorde vragen over het enkel- en dubbeltarief? Kijk eens tussen deze vragen op onze klantenservice-pagina of stuur een bericht.

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
Kennisbank