16 januari 2020

De 10 handigste apps om duurzamer te leven

We verzamelden tien leuke apps die je leven met simpele tips en trucs beetje bij beetje groener maken.

Want vaak wíllen we wel duurzamer leven - dat je op ons blog bent terechtgekomen, zegt genoeg ;) - maar weten we even niet hoe. Daar helpen we je bij. Verandering begint bij jezelf: het is niet voor niets een cliché. 

gemiddelde leestijd: 4 minuten

1. Beat the microbead

In veel verzorgingsproducten zitten microbeads: minuscule korreltjes plastic die zó klein zijn dat je ze vaak met het blote oog niet kunt zien. De microbeads komen via het riool in het water terecht. Vissen en zelfs mosselen en plankton nemen de plastic deeltjes op. Dat is schadelijk voor de vissen, maar ook voor ons: de microbeads komen op die manier namelijk ook in ons voedselsysteem terecht. Met de app Beat the microbead kun je checken in welke producten microbeads zitten en welke producten wél veilig zijn om te kopen.

2. The Questionmark

Deze app checkt welke impact supermarktproducten hebben op het milieu, je gezondheid en dierenwelzijn. Scan de streepjescode van een product met de app en je weet binnen no-time of je het met een gerust hart in je mandje kunt leggen. Op de website hebben ze lijsten met de meest en minst verantwoorde merken per product of categorie. Handig!

3. De groente- en fruitkalender

We zijn er inmiddels aan gewend dat we in Nederland het hele jaar door aardbeien, ananassen en avocado’s kunnen kopen, terwijl we dondersgoed weten dat die het best gedijen bij mooi weer. Waar komen die eigenlijk vandaan in de winter, en hoe duurzaam is dat eigenlijk? De groente- en fruitkalender vertelt het je, plus wat de beste alternatieven zijn.

4. Huisje, boompje, beter

Klimaatverandering kan zorgen voor hevige regenval of lange, droge periodes. Stedelijke gebieden zijn hier niet op ingericht. Het vergroenen van je tuin (en huis) kan helpen met het voorkomen van wateroverlast en is goed voor vogels, vlinders en insecten. De app Huisje, boompje, beter geeft praktische tips over het vergroenen en verduurzamen van jouw huis en tuin. Want ‘als we met z’n allen helpen om steden te vergroenen, zorgen we voor een klimaatbestendige, gezonde en levende stad.’ Amen!

5. EerlijkWinkelen

Waar vind je kleding, schoenen, cadeaus en alle andere dingen die je nodig hebt die gemaakt zijn onder goede omstandigheden voor mens en milieu? Waar drink je tussen het winkelen door een kopje verantwoorde koffie en eet je een lekker biobroodje? EerlijkWinkelen wijst je de weg.

6. Go Green

Wil je je huis en leefomgeving vergroenen maar weet je niet goed hoe of waar te beginnen? Go Green helpt je, met 52 simpele tips in verschillende categorieën - zoals afval of biodiversiteit - die je kunt toepassen in je huis, je tuin of op kantoor.

7. Love food, hate waste

We gooien in Nederland gemiddeld 135 kilo eten per persoon per jaar weg. Ja, laat dat maar eens even bezinken. De Love Food, Hate Waste app helpt je precieze porties te meten zodat je nooit meer eten over hebt. En gebeurt dat toch een keer, dan zijn er recepten en tips voor wat je met de restjes kunt doen.

8. Goede Viswijzer

De VISwijzer beoordeelt vissen, schaal- en schelpdieren die in Nederland te koop zijn op duurzaamheid. De vissen kunnen vier verschillende kleuren krijgen, die aangeven of de vis een keurmerk heeft of bijvoorbeeld overbevist wordt. Niet alleen voor in de supermarkt, ook handig voor als je uit eten gaat!

9. Afvalscheidingswijzer

Wist je dat gebruikt keukenpapier bij het GFT afval mag? En dat glazen flessen natuurlijk in de glasbak moeten, maar een gebroken drinkglas gewoon bij het restafval hoort? Om eerlijk te zijn: wij ook niet. Maar de afvalscheidingswijzer helpt. 

10. Think Dirty

Wat zit er allemaal in cosmetica en schoonmaakmiddelen? Met de Think Dirty app scan je producten, weet je meteen wat erin zit én wat goede alternatieven zijn, mocht je lievelingscrème niet zo best uit de test komen. Nog meer tips?

15 tips om duurzamer te wassen

Zo bespaar je nog meer energie!

Geschreven door Claire van de Graaff

Claire is voormalig copywriter en eindredacteur bij Vandebron en houdt naast van schrijven enorm van koken. En eten.

Deel dit artikel
Tags
ImpactGroenDoen