te veel zonnepanelen

12 juni 2024

Kun je te veel zonnepanelen op je dak hebben?

Je hebt zonnepanelen gekocht om goed bezig te zijn. Nu blijkt alleen dat je veel meer opwekt dan je had berekend. Kun je te veel zonne-energie opwekken? En hoe los je het op?

Wanneer heb je te veel zonnepanelen?

Je hebt te veel zonnepanelen wanneer je gedurende een heel jaar meer opwekt dan je verbruikt. Maar wees niet bang: wat je te veel hebt, lever je terug aan het net, zodat anderen van jouw groene stroom gebruik kunnen maken. Meer groene stroom is natuurlijk goed, maar financieel gezien is het minder gunstig. Lees verder en we leggen uit waarom.

Wat als je op een dag meer opwekt dan je verbruikt?

Dat is niet erg. Door de salderingsregeling mag je de stroom die je teruglevert aan het net wegstrepen tegen je verbruik. Als je op een zonnige zomerdag dus meer opwekt dan je nodig hebt, streep je dit gewoon weg tegen je verbruik op een donkere winterdag.

Tenminste, als je niet meer teruglevert dan je verbruikt in een jaar. Je mag namelijk alleen salderen tot aan je saldeerplafond. Je plafond staat gelijk aan je jaarverbruik.

Voorbeeld: Als je in een jaar 3000 kWh verbruikt en 2000 kWh teruglevert, hoef je dus maar 1000 kWh af te rekenen.

Update: Vanaf 2027 zal de salderingsregeling definitief verdwijnen.

Terugleververgoeding voor overschot

Lever je meer terug dan dat je verbruikt in een jaar? Voor het overschot krijg je een terugleververgoeding. Het teruglevertarief kan per energieleverancier verschillen, maar is over het algemeen per kWh een stuk lager dan wat je ervoor betaalt. Om die reden adviseren wij om niet meer zonnepanelen te installeren dan je nodig hebt.

Voorbeeld: Je verbruikt 3000 kWh en levert 4000 kWh terug. Dan saldeer je tot 3000 kWh en krijg je voor de overige 1000 kWh een terugleververgoeding.

Hoe zit het bij een dynamisch energiecontract?

Bij een dynamisch energiecontract werkt salderen net even anders. Je streept je teruglevering niet weg tegen je verbruik, maar ontvangt de prijs die op het moment van teruglevering geldt. Je vergoeding kan dus het ene uur hoger zijn dan het andere.

Omdat stroom meestal voordelig is (en heel soms zelfs negatief!) op de momenten dat er veel zonne-energie wordt opgewekt, is een dynamisch contract financieel gezien niet ideaal wanneer je veel teruglevert.

Lees verder: Hoe werkt salderen en terugleveren bij een dynamisch contract?

Kan Nederland te veel zonne-energie opwekken?

Nederland is sinds 2024 wereldkampioen zonnepanelen. We hebben de meeste zonnepanelen per inwoner. Dat is echt iets om trots op te zijn! Maar al die zonnestroom die opgewekt en teruggeleverd wordt, brengt ook uitdagingen met zich mee.

Ons elektriciteitsnet is bijvoorbeeld niet ingericht op zoveel transport, waardoor spanningsproblemen en overbelasting kunnen ontstaan. Een deel van het overschot wordt geëxporteerd, maar niet alles. Dat kunnen de grenskabels nog niet aan. Slimme innovaties zoals curtailment, Slim Laden en grootschalige energieopslag zijn daarom nodig om het elektriciteitsnet draaiende te houden. Vandebron zet zich hier voor in.

Lees ook: Wat zijn de grote uitdagingen van de energietransitie?

Oplossingen voor te veel zonne-energie thuis

Wek je gedurende een jaar meer op dan je verbruikt? Omdat je terugleververgoeding een stuk lager is, is het slim om je teveel aan zonnestroom zoveel mogelijk zelf te verbruiken. Dat kan op verschillende manieren.

1) Van het gas af

Ga zoveel mogelijk van het gas af en stap over op elektrische apparaten. Vervang bijvoorbeeld je gasfornuis door een elektrisch fornuis, installeer een warmtepomp en kijk of een elektrische boiler voor jou interessant is. Of pak het wat laagdrempeliger aan en koop elektrische radiatoren of infraroodpanelen voor ruimtes waar alleen bijverwarming nodig is.

Lees ook: Hoe kan ik mijn huis elektrisch verwarmen?

2) Laadpaal installeren

Heb je een elektrische auto? Dan is een eigen laadpaal wel zo makkelijk. Wanneer je beiden hebt en je zonnepanelen nog steeds meer opwekken dan je verbruikt, kun je overwegen om je laadpaal openbaar te maken. Daar mag je maximaal 1 euro per kWh voor vragen en levert dus een stuk meer op dan je terugleververgoeding.

3) Buurtbatterij

Een buurtbatterij is een grote batterij waar een hele wijk op aangesloten is. Huishoudens laden de batterij op met zonnestroom die ze te veel hebben. Anderen kunnen daar weer gebruik van maken. Op die manier kunnen wijken (grotendeels) energie-onafhankelijk worden. Op dit moment vinden er enkele initiatieven voor buurtbatterijen plaats.

En de thuisbatterij dan?

Door de salderingsregeling fungeert het stroomnet als één grote batterij waar je gebruik van kunt maken. Als je te veel zonnepanelen hebt, is een thuisaccu daarom (zolang de regeling loopt) een overbodige luxe. Tenminste, bij een vast en variabel energiecontract. In combinatie met een dynamisch energiecontract kan een thuisbatterij wel interessant zijn.

Eigen zonnestroom maximaal benutten

Ondanks de salderingsregeling loont het toch om je eigen zonnestroom zoveel mogelijk zelf te verbruiken. Veel energieleveranciers rekenen tegenwoordig kosten voor het terugleveren van zonne-energie. Zo heeft Vandebron de vaste terugleveringskosten. Hoe meer je teruglevert, hoe hoger de kosten. Om je teruglevering te verlagen, moet je vooral stroom verbruiken op de momenten dat je het opwekt.

Lees verder: 8 tips om je stroomverbruik te sturen en plannen

Groene stroom van Vandebron

Zelfs als je te veel zonnepanelen op je dak hebt, heb je een energieleverancier nodig. In de winter wek je namelijk veel minder op dan in de zomer. Je wilt natuurlijk wel dat ook die stroom groen is, toch? Kies daarom voor groene stroom van Vandebron en help mee om zo snel mogelijk naar 100% duurzame energie in Nederland te gaan.

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

In 3 stappen je bestaande woning nul-op-de-meter maken
Alles wat je in 2025 moet weten over salderen