nul-op-de-meter-woning

7 juni 2024

In 3 stappen je bestaande woning nul-op-de-meter maken

Je bestaande woning nul-op-de-meter maken? Eigenlijk heel simpel: ga van het gas af, bespaar zoveel mogelijk energie en wek de rest op met zonnepanelen. In dit artikel leggen we uit waar je rekening mee moet houden en hoeveel je bespaart.

Wat is een nul-op-de-meter-woning?

Een nul-op-meter-woning is een woning die over een heel verbruiksjaar evenveel stroom opwekt als verbruikt. Dit wordt ook wel een energieneutrale woning genoemd. 

Voorbeeld: van 1 januari tot en met 31 december verbruik je 4000 kWh stroom in huis en wekken je zonnepanelen 4000 kWh stroom op. Over die periode lever je evenveel stroom terug als dat je opneemt bij je energieleverancier. Door de salderingsregeling mag je de teruggeleverde zonnestroom en je verbruik tegen elkaar wegstrepen en kom je netto op nul uit.

Wat is een nul-op-de-meter-woning niet?

Nul-op-de-meter betekent niet dat je helemaal onafhankelijk bent van een energieleverancier. Je neemt wel stroom af, maar levert evenveel terug. Wanneer je woning helemaal geen energieaansluiting nodig heeft, spreken we van een zelfvoorzienend huis.

Stappenplan nul-op-de-meter-woning maken

Nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig vaak nul-op-de-meter gebouwd. Maar een bestaande woning kun je ook nul-op-de-meter maken. Kijk maar.

Stap 1: Van het gas af

Een nul-op-de-meter woning heeft geen gasaansluiting. Gas kun je namelijk niet zelf opwekken, stroom wel. De eerste stap is daarom om van het gas af te gaan. Dat doe je door je gasfornuis te vervangen door een elektrisch kookstel en de cv-ketel door een gasloos alternatief zoals een warmtepomp. Fijn om te weten: verwarmen met stroom is veel goedkoper dan gas!

Een gemiddeld huishouden verbruikt 2.760 kWh stroom en 1.190 m³ gas per jaar. Bij een gasloze woning is het stroomverbruik uiteraard hoger. Gemiddeld stijgt het naar 5.430 kWh per jaar. 

Stap 2: Energie besparen

Voordat je aan de slag gaat met energie opwekken, is het goed om eerst energie te besparen. Energie die je niet nodig hebt, hoef je namelijk ook niet op te wekken.

Daar zijn verschillende manieren voor:

  1. Isoleren: goede isolatie levert de meeste winst op. Je hebt dan minder energie nodig om je huis te verwarmen. Denk aan spouwmuurisolatie, je vloeren en dak isoleren en glas vervangen.

  2. Energieslurpers vervangen: heb je nog een oude wasmachine of droger? Deze apparaten gebruiken veel stroom. Nieuwe modellen zijn de afgelopen jaren veel zuiniger geworden. Het kan de moeite waard zijn om ze te vervangen.

  3. Gedrag rond energieverbruik aanpassen: door bewuster met energie om te gaan, kun je veel besparen. Gebruik bijvoorbeeld eco-standen op apparaten, laat je was buiten drogen, zet de vaatwasser pas aan als deze vol is en laat geen lampen aan in kamers waar niemand is. Hier lees je meer tips.

Stap 3: Zelf energie opwekken

Op het dak van je woning kun je zelf groene energie opwekken. De bekendste manier is met zonnepanelen, al is een kleine windmolen ook een optie.

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om nul-op-de-meter te worden, zijn drie zaken van belang.

  • Jaarverbruik: hoeveel stroom je jaarlijks in je woning verbruikt.

  • Wp van een zonnepaneel: het vermogen van een zonnepaneel wordt aangegeven in Wattpiek (Wp). Bij moderne zonnepanelen is dat bijvoorbeeld 400 Wp. Onder ideale weersomstandigheden levert dit type paneel gemiddeld 400 kWh stroom per jaar op.

  • Correctie: in Nederland zijn de weersomstandigheden voor zonnepanelen niet perfect. Door het aantal Wp van een paneel met 0,85 te vermenigvuldigen kom je op een reëler vermogen uit.

Wanneer je deze drie gegevens combineert in onderstaande formule, bepaal je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om nul-op-de-meter te worden.

Jaarverbruik / (Wp van je zonnepaneel x 0,85) = aantal zonnepanelen

Voorbeeld: 5430 kWh / (350 x 0,85) = 15,97

Met een jaarverbruik van 5430 kWh en zonnepanelen met een vermogen van 350 Wp heb je dus 16 zonnepanelen nodig om je woning 0-op-de-meter te maken.

Jaarlijkse besparing 0-op-de-meter-woning

In een nul-op-meter-woning heb je, zolang de salderingsregeling niet afgebouwd wordt, in feite geen energiekosten. Een gemiddelde tussenwoning met een huishouden van 4 personen heeft, volgens berekeningen van Nibud, op het moment van schrijven een maandelijkse energierekening van € 249,50.

Een nul-op-de-meter-woning bespaart dus gemiddeld € 2994 per jaar. De terugverdientijd is natuurlijk afhankelijk van de investeringskosten. Zodra je de investering terugverdiend hebt, geniet je elk jaar van ‘gratis’ energie!

Nul-op-de-meter en toch kosten

Steeds meer energieleveranciers vragen een vergoeding voor de teruglevering van energie. Bij Vandebron betaal je bijvoorbeeld vaste terugleveringskosten. Terugleveren aan het net kost nu eenmaal geld en we vinden het wel zo eerlijk om de kosten bij de juiste mensen te verhalen. 

Voor de meeste mensen gaat het om een paar tientjes per maand. Door stroom op het juiste moment te verbruiken, namelijk wanneer je het opwekt, voorkom je deze kosten.

Wat als je meer teruglevert dan verbruikt?

In een goed jaar kan het voorkomen dat je zonnepanelen meer opwekken dan je nodig hebt. Bijvoorbeeld bij een zomer met veel zon, of een zachte winter waardoor je minder energie nodig hebt voor verwarming. Over het deel dat je meer teruglevert dan je verbruikt in een jaar, ontvang je een terugleververgoeding

Vergrotende trap: volledig zelfvoorzienend worden

Een zelfvoorzienend huis is de volgende stap. Je wekt dan alle benodigde energie zelf op en neemt geen energie af van een energieleverancier. Dit is lastiger dan je zou denken: in de winter wek je namelijk heel weinig zonnestroom op, terwijl je juist veel meer energie nodig hebt. Om de winter door te komen heb je dan wel erg veel thuisbatterijen nodig.

Haal groene energie in huis

Interesse om je woning nul-op-de-meter te maken? Goed bezig! Voor de energie die je nog wél afneemt, kies je natuurlijk voor groene energie. Kies voor Vandebron en versnel samen met ons de energietransitie! Bij ons kies je zelf je wind-, bio- of zonne-energiebron. Zo weet je precies waar je energie vandaan komt en waar je geld naartoe gaat. Al 200.000 huishoudens sloten zich bij ons aan. Jij ook?

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Je overschot aan zonne-energie opslaan voor de winter: kan dat?
Veelgestelde vragen over de jaarafrekening van je energieverbruik