21 juli 2023

Hoe werkt salderen en terugleveren bij een dynamisch contract?

Salderen en terugleveren werkt bij een dynamisch contract net even anders dan bij een variabel of vast contract. In dit artikel leggen we het verschil uit.

Over salderen en terugleveren

In Nederland kennen we de salderingsregeling. In het kort houdt deze regeling in dat je het aantal stroom dat je teruglevert mag aftrekken van je afname bij een energieleverancier. Zolang je meer afneemt dan je verbruikt, krijg je dus in feite hetzelfde bedrag voor de stroom die je teruglevert als dat je ervoor betaalt. 

Lever je meer terug dan je verbruikt? Dan ontvang je over het deel boven je saldeerplafond een terugleververgoeding. Die vergoeding is een stuk lager. Tenminste, bij een vast en variabel contract dan.

Salderen met een dynamisch contract

Bij een dynamisch contract kan de stroomprijs ieder uur verschillen. Als klant betaal je altijd de marktprijs: de prijs die stroom op dat moment waard is om in te kopen. Daarbij betaal je een lagere prijs wanneer het aanbod groot en/of de vraag laag is. Dat is meestal op groene momenten wanneer de wind flink waait of de zon lang schijnt.

Door dit dynamische prijsmodel werkt salderen ook net even anders. Je ontvangt de prijs die op het moment van teruglevering geldt. Je vergoeding kan dus het ene uur hoger zijn dan het andere.

Dynamisch salderen bij Vandebron

Energieleveranciers mogen alleen op jaarbasis salderen, maar voor dynamische contracten werkt het anders. Vandebron saldeert de energiebelasting per jaar, maar betaalt per uur dezelfde prijs (inclusief inkoopvergoeding) voor levering en teruglevering. Je krijgt dus altijd hetzelfde bedrag voor een kWh stroom als dat je op dat moment betaald zou hebben.

Goed om te weten: bij een dynamisch contract betaal je de marktprijs voor stroom, plus een inkoopvergoeding. Die inkoopvergoeding krijg je er bij ons in het geval van salderen dus bij. Op die manier is de prijs voor levering en teruglevering altijd gelijk aan elkaar. 

Rekenvoorbeeld voor salderen met een dynamisch contract:

 • Marktprijs voor één kWh stroom in een specifiek uur: € 0,30

 • Inkoopvergoeding Vandebron: € 0,02188.

 • Levering in een specifiek uur: 1 kWh

 • Teruglevering in een specifiek uur: 1 kWh

 • Kosten levering: € 0,30 + € 0,02188 = € 0,32188 

 • Vergoeding teruglevering: € 0,30 + € 0,02188 = € 0,32188 

Dynamische terugleververgoeding bij Vandebron

Tot aan het totale aantal stroom dat je in een jaar afneemt, mag je salderen. Maar lever je meer terug dan je verbruikt, dan ontvang je bij een vast of variabel contract over het overige deel een terugleververgoeding. Die is een stuk lager dan wat je voor stroom betaalt.

Maar bij een dynamisch contract werkt ook dit anders. Je ontvangt dan gewoon de marktprijs, maar zonder de inkoopvergoeding. Je krijgt dus net wat minder dan bij salderen.

Rekenvoorbeeld van de terugleververgoeding met een dynamisch contract:

 • Marktprijs voor één kWh stroom in een specifiek uur: € 0,30

 • Inkoopvergoeding: € 0,02188.

 • Levering in een specifiek uur: 1 kWh

 • Teruglevering in een specifiek uur: 1 kWh

 • Kosten levering: € 0,30 + € 0,02188 = € 0,32188 

 • Terugleververgoeding: € 0,30 = € 0,30  

Correctie bij meer teruglevering

Dat je meer hebt teruggeleverd dan verbruikt, wordt pas bij de jaarafrekening duidelijk. Maar elke maand ontvang je al een vergoeding voor de teruglevering. Daarbij wordt gerekend met de prijs voor salderen. Omdat er een klein verschil bestaat tussen de saldeerprijs en de terugleververgoeding, corrigeren we dit in de jaarafrekening.

Is een dynamisch contract voor mij interessant?

Zoals je ziet, werkt salderen en terugleveren anders bij een dynamisch contract dan bij een vast of variabel contract. Afhankelijk van het aantal zonnepanelen en je stroomverbruik levert de ene contractvorm je meer op dan de andere. 

Je zult zelf moeten bepalen wat voor jou voordeliger is, maar we geven je toch graag wat sturing.

 • Je levert weinig terug - Je gebruikt je zonnestroom dus vooral zelf en neemt daardoor minder af bij een energieleverancier. Een dynamisch energiecontract is dan voordelig, omdat de prijs voor stroom over het algemeen lager is dan bij andere contracten.

 • Je levert ongeveer evenveel terug als je verbruikt - Je saldeert (bijna) alles. In dat geval is een ander contract voordeliger. Het tarief voor teruglevering is namelijk meestal lager dan je gemiddelde verbruikskosten.

 • Je levert meer terug dan je verbruikt - Bij meer teruglevering dan verbruik ontvang je bij andere contracten een terugleververgoeding. Dat is meestal een fractie van de inkoopprijs. Bij een dynamisch contract ontvang je het tarief dat op dit moment geldt. Waarschijnlijk is dat hoger. Voor deze groep is het dynamische contract dus wél weer interessant.

Dynamisch energiecontract van Vandebron

Bij Vandebron kun je binnenkort een dynamisch energiecontract afsluiten. Hiermee worden klanten gestimuleerd en beloond om op de groenste én goedkoopste momenten energie te verbruiken. Wij geloven dat dit een belangrijke stap is om de energietransitie te versnellen.

Wil jij een dynamisch energiecontract van Vandebron? Dan kun je nu overstappen! Klanten van Vandebron kunnen contact opnemen met de klantenservice en niet-klanten van Vandebron kunnen nu online een dynamisch contract afsluiten

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
KennisbankZonne-energie