Alles wat je nu moet weten over salderen

De salderingsregeling moet het voor jou gemakkelijk maken om goed bezig te zijn. Maar wat is salderen eigenlijk?

Wanneer je ervoor kiest om zonnepanelen op je dak te plaatsen, zijn er allerlei dingen waar je ineens rekening mee moet houden. De salderingsregeling, bijvoorbeeld. Het is een onderwerp waar we veel vragen over krijgen. Logisch, want het is een regeling die het voor jou gemakkelijk zou moeten maken om goed bezig te zijn. Daarom zetten we voor je op een rijtje wat je nu moet weten over salderen

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Wat is salderen?

Het is eigenlijk best eenvoudig. Salderen is de aftreksom van de energie die je hebt gebruikt en de energie die je hebt opgewekt. In Nederland wordt wat je jaarlijks opwekt verrekend met wat je jaarlijks verbruikt. Wij zijn één van de weinige landen waar één-op-één wordt gesaldeerd: de waarde van een kilowattuur die je van het net haalt is evenveel waard als een kilowattuur die je teruglevert aan het net. Je zou het kunnen vergelijken met de bakker die zijn brood verkoopt voor hetzelfde geld als de ingrediënten hem gekost hebben. Eigenlijk een heel sympathieke regeling dus.

Je eigen zonnepanelen? Klik hier!

Er zijn slechts enkele landen die werken met zo’n systeem. De rest hanteert een invoedtarief. Daar is het een groot verschil tussen wat je voor je geleverde energie betaalt en wat je voor je teruggeleverde energie ontvangt. Daarom is het in Nederland als particulier zo aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen. Door de één-op-één-verrekening, kun je door het salderen in gemiddeld zeven jaar je investering terugverdienen.  

Betekenen salderen en terugleveren hetzelfde?

Nee, helemaal niet. De twee zijn wel aan elkaar verbonden. Niet alle energie die je teruglevert telt namelijk mee in het salderen. Er is een grens gesteld tot hoeveel je kunt salderen: de salderingsgrens of het salderingsplafond. Dat is voor iedereen anders en hangt af van je eigen energieverbruik. De hoeveelheid energie die jij in datzelfde jaar hebt verbruikt is je saldeerplafond. Stel, je verbruikt jaarlijks 5000 kilowattuur aan stroom en je levert 6000 kilowattuur terug, dan zit je 1000 kilowattuur boven je salderingsplafond en krijg je een terugleververgoeding. Die vergoeding wordt bepaald door de energieleverancier waarbij je aangesloten bent. Over het algemeen ligt de teruglever­vergoeding tussen de 3 en 11 cent per kilowattuur. Bij Vandebron is de vergoeding gelijk aan het levertarief van dat moment. Hoe meer energie je zelf opwekt, hoe beter dit is voor het milieu én voor je portemonnee, dus!

Wat is de rekensom?

Laten we dat bepalen aan de hand van een klein voorbeeld waarbij we uitgaan van het gemiddelde Nederlandse huishouden. In het vorige blog over zonne-energie hadden we het erover dat je 12 zonnepanelen nodig hebt. Je investeert dan zo’n 4500 euro, inclusief de plaatsingskosten en de omvormer die je nodig hebt voor het opwekken van zonne-energie. Als je je jaarverbruik opwekt met je eigen zonnepanelen, verdien je het bedrag dat je eigenlijk uit zou geven aan je energieleverancier. Als je normaal gesproken 600 euro per jaar uitgeeft, betekent dat dat je je zonnepanelen in zeven jaar terug hebt verdiend. Dus: zonnepanelen + installatiekosten + omvormer, gedeeld door je jaarlijkse elektriciteitskosten = je terugverdientijd.  

Salderen na 2020

Onlangs was in het nieuws dat de salderingsregeling zoals hij nu is aanblijft tot 2020. Na 2020 wordt hij versoberd. Er is kritiek vanuit veel mensen, die sceptisch staan tegenover het veranderen van de salderingsregeling. Maar om het positief te houden: de regeling wordt versoberd, maar je blijft nog wel profiteren. Het één-op-één-aspect verdwijnt wel. Wat er nog meer gaat veranderen aan de regeling is nog onzeker, maar in een volgend blog vertellen we je meer over de mogelijke vervangende oplossingen. Houd dit platform dus goed in de gaten.

Geschreven door Jacqueline de Vent Escalante

Jacqueline de Vent Escalante, voormalig copywriter bij Vandebron

Deel dit artikel