22 december 2022
Alles wat je in 2023 moet weten over salderen
Stroom die je opwekt wegstrepen tegen de stroom die je afneemt, noemen we salderen. Lees hier alles wat je in 2023 moet weten over de salderingsregeling.
Wanneer je ervoor kiest om zonnepanelen op je dak te plaatsen, zijn er allerlei dingen waar je rekening mee moet houden. De salderingsregeling, bijvoorbeeld. Het is een onderwerp waar we veel vragen over krijgen. Logisch, want het is een regeling die het voor jou makkelijk maakt om goed bezig te zijn.
Wat is terugleveren?
Salderen begint bij terugleveren. Zonnepanelen vangen zonne-energie op en je omvormer zet dit om in elektriciteit die je direct in huis kunt gebruiken. Wek je op een hete zomerdag meer op dan dat je op dat moment nodig hebt? Dan kun je het overschot terugleveren aan het energienet. Je energieleverancier kan jouw groene energie dan aan andere huishoudens aanbieden.
Lees ook: Hoe werken zonnepanelen?
Wat is salderen?
In Nederland kennen we de salderingsregeling. Door deze regeling zijn energieleveranciers verplicht om de stroom die je teruglevert af te trekken van je totale verbruik. Die rekensom noemen we salderen. Je betaalt alleen het restbedrag. Voor de stroom die je teruglevert krijg je dus hetzelfde bedrag als waarvoor je het afneemt.
Voorbeeld: in een jaar tijd lever je 1000 kWh terug, maar je verbruikt 2000 kWh. Je hoeft dan maar 1000 kWh te betalen.
Voorwaarden van de salderingsregeling
Er zijn wel een paar spelregels om rekening mee te houden.
Binnen de salderingsregeling mag je niet meer terugleveren dan je afneemt. De salderingsgrens noemen we dat. Lever je meer terug dan je verbruikt? Voor alle teruggeleverde stroom boven je salderingsgrens ontvang je een terugleververgoeding. Verderop in dit artikel meer informatie hierover.
Salderen gebeurt per periode, kalenderjaar en/of afrekenperiode.
Je levert energie terug via dezelfde aansluiting als waarmee je het binnenkrijgt.
Salderen mag alleen met een kleinverbruikersaansluiting. Dat is een aansluiting van maximaal 3x80 Ampère. De meeste huishoudens hebben 1x35 of 3x25 Ampère.
Je moet je zonnepaneleninstallatie aanmelden op energieleveren.nl.
Salderingsgrens
Niet alle energie die je teruglevert telt mee bij het salderen. Er is een grens gesteld tot hoeveel je kunt salderen: de salderingsgrens of het salderingsplafond. Hoe hoog dit plafond is, hangt af van je eigen stroomverbruik. De hoeveelheid elektriciteit die je in datzelfde jaar hebt verbruikt is je saldeerplafond.
Voorbeeld: je verbruikt jaarlijks 5000 kWh aan stroom en je levert 6000 kWh terug. Dan zit je 1000 kilowattuur boven je salderingsplafond en krijg je voor die 1000 kWh een terugleververgoeding.
Terugleververgoeding
Wek je meer op dan je jaarlijks verbruikt? Dan ontvang je een terugleververgoeding. De hoogte van de terugleververgoeding per kWh kan per energieleverancier verschillen.
De hoogte van je terugleververgoeding bij Vandebron vind je terug in je contract. Op dit moment ontvang je voor eventuele overgebleven teruglevering na salderen tot 2000 kWh de standaard terugleververgoeding. Lever je meer dan 2000 kWh terug? Dan ontvang je voor de teruglevering daarboven een verlaagde vergoeding. Let op, als je over een deel van een jaar wordt afgerekend, wordt dit evenredig berekend.
Wordt de salderingsregeling afgebouwd?
Er wordt al jaren gesproken over de afbouw van de salderingsregeling. In het oorspronkelijke wetsvoorstel van minister Jetten zou de salderingsregeling vanaf 2023 stapje voor stapje afgebouwd worden.
Door vertraging in de behandeling van het wetsvoorstel, bleek dit niet meer haalbaar. Eerder werd de afbouw daarom met twee jaar uitgesteld, tot 1 januari 2025. En ook die datum staat, door het vallen van het kabinet, nu op losse schroeven.
Afbouw salderingsregeling vanaf 2025
Zo staat het er nu voor: momenteel mag je tot 100% van de stroom die je opwekt wegstrepen tegen je verbruik. Vanaf 2025 wordt dit percentage ieder jaar afgebouwd.
Voor het deel tot aan je saldeerplafond dat je straks niet meer kan salderen, moet een ‘redelijke vergoeding’ worden uitbetaald. In 2020 had Minister Wiebes het over een minimum van 80% van de afnameprijs. Het is nog onduidelijk of dit ook de daadwerkelijke vergoeding is.
Volgens de laatste berichtgeving ziet de afbouw van de salderingsregeling er als volgt uit.
2022: 100%
2023: geen 91%, maar 100%
2024: geen 82%, maar 100%
2025: 64%
2026: 64%
2027: 55%
2028: 46%
2029: 37%
2030: 28%
2031: 0%
Zonder salderingsregeling blijven zonnepanelen een slimme investering
Zijn zonnepanelen nog wel interessant als ik niet meer mag salderen? Jazeker! We noemen de drie belangrijkste redenen:
Wek groene stroom op die je direct in huis gebruikt. Zo bespaar je op energiekosten, ben je minder afhankelijk van je energieleverancier en draag je eigenhandig bij aan de energietransitie.
Je krijgt nog steeds een flinke vergoeding tot aan het salderingsplafond. Zelfs vanaf 2031, wanneer je niet meer mag salderen, krijg je alsnog een mooie prijs voor de opgewekte stroom die je teruglevert. Tot de salderingsgrens zal dit waarschijnlijk 80% worden.
Nieuwe technieken en apparaten zijn volop in ontwikkeling. Een goed voorbeeld is het slim opladen van je elektrisch auto, door voorrang te geven aan de stroom die je zelf opwekt. En ook van de ontwikkeling van de thuisaccu, waarmee je zonne-energie kunt opslaan voor later gebruik, wordt in de komende jaren veel verwacht.
Is je interesse voor zonnepanelen weer aangewakkerd na het lezen van dit artikel? Bekijk hoeveel jij kunt besparen met zonnepanelen via Vandebron!
Tags
KennisbankZonne-energieGerelateerde artikelen
Via ons blog houden we je op de hoogte van alle ins en outs op het gebied van goeie energie.