22 december 2023

Hoe kan ik mijn huis duurzaam verwarmen?

Het liefst gebruik je zo min mogelijk aardgas in huis. Het is duur, vervuilend en het houdt onze gasverslaving in stand. Maar je wilt het natuurlijk wel lekker warm hebben. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook manieren om je huis duurzaam te verwarmen.

Hoe werkt verwarming in huis?

Iets minder dan 90% van de woningen in Nederland wordt verwarmd met een cv-ketel. De cv-ketel verwarmt water en pompt dit via een buizensysteem rond door de woning, naar de radiatoren (of vloerverwarming). Door een radiator open te draaien, wordt de ruimte verwarmd. 

Het verwarmen in de cv-ketel gebeurt door de verbranding van gas. Daarbij komt 1,78 kg CO₂ per m³ gas vrij. Totaal niet duurzaam dus!

Hoe kan ik duurzaam verwarmen?

De eerste stap naar duurzaam verwarmen is overstappen naar elektrische verwarming. Zoals je hieronder kunt lezen, kan dat op verschillende manieren. Door groene stroom te gebruiken kun je je huis vervolgens duurzaam verwarmen. Laat zonnepanelen installeren om je eigen groene stroom op te wekken en sluit je aan bij een groene energieleverancier.

Manieren om je huis elektrisch te verwarmen

1. Elektrische warmtepomp

Een volledig elektrische warmtepomp is de duurzaamste manier van verwarmen. Voor elke kWh die een warmtepomp verbruikt, krijg je wel 4 tot 5 kWh aan warmte. Dat is wel vijf keer efficiënter dan een elektrische cv-ketel of cv-ketel op gas.

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. De lucht/water warmtepomp is veruit de populairste. De buitenunit haalt energie uit de buitenlucht en gebruikt dit om water te verwarmen. Dat water wordt vervolgens door de woning gepompt, net als bij een cv-ketel. 

Ook verwarmt de waterpomp een waterreservoir, waarmee je kunt douchen. Het is daarom echt een totaaloplossing en niet alleen een duurzame manier van verwarmen.

Door de lage aanvoertemperatuur werkt een warmtepomp het best bij grote oppervlakten: met vloerverwarming dus. Als je toevallig extra grote radiatoren hebt hangen, kan dat ook voldoende zijn. Daarnaast is goede isolatie belangrijk. 

Lees ook: Kun je een warmtepomp plaatsen in een bestaande woning?

2. Elektrische cv-ketel

Een elektrische cv-ketel werkt hetzelfde als een normale cv-ketel. Alleen verwarmt hij niet met gas, maar met elektriciteit. De installatie is een stuk minder ingrijpend dan een warmtepomp en de aanschafprijs is lager. Vanaf € 1.100 heb je er al één.

Helaas is een elektrische ketel wel veel minder efficiënt: je bent ongeveer 2,5 keer duurder uit dan met gas en hij is 5 keer minder efficiënt dan een warmtepomp.

Afbeelding: Bol

3. Infraroodpanelen

Infraroodpanelen warmen de lucht niet op, maar leveren stralingswarmte. Dat betekent dat je de warmte eigenlijk alleen voelt wanneer je in de buurt bent. Je hangt ze eenvoudig op, steekt de stekker in het stopcontact en je voelt de warmte direct. 

Vanaf € 250 per stuk zijn infraroodpanelen relatief betaalbaar. Maar wanneer je je complete verwarming vervangt door infraroodpanelen heb je er waarschijnlijk wel een paar nodig. Ook gebruiken infraroodpanelen zo’n 3,5 keer meer stroom dan een warmtepomp. Om die reden wordt het vooral als bijverwarming geadviseerd. Bijvoorbeeld voor een (onverwarmde) werkplek op zolder.

Afbeelding: Milieucentraal

4. Elektrische radiatoren

Elektrische radiatoren werken hetzelfde als normale radiatoren, maar hebben een stekker. In tegenstelling tot infraroodpanelen verwarmen ze de lucht, waardoor ze de warmte gelijk verdelen in de ruimte. 

Ze zijn heel goedkoop. Vanaf € 100 per stuk heb je er al eentje in huis. Maar ze gebruiken wel 5 keer meer stroom dan een warmtepomp. Ook de elektrische radiator is daarom vooral geschikt als bijverwarming.

5. Airconditioning

Met vaste airconditioning kun je je woning niet alleen koelen, maar ook verwarmen. Net als een warmtepomp haalt een airco warmte uit de buitenlucht en blaast dit naar binnen.

Een airco gebruikt ongeveer evenveel stroom als een warmtepomp. Maar je hebt er wel in elke ruimte één nodig. Dat maakt het een duur grapje om je hele woning mee te verwarmen. 

Voor airconditioning geldt daarom: heb je er toevallig al eentje hangen om een bepaalde ruimte in de zomer te koelen? Dan kun je hem prima gebruiken om die ruimte te verwarmen. Maar je hele huis verwarmen met airconditioners is overkill. Bovendien heb je alleen verwarming en geen warm water.

Afbeelding: NOS

6. Elektrische vloerverwarming

Vloerverwarming is een buizensysteem dat onder je vloer ligt. Water wordt vanuit een elektrische ketel, cv-ketel of warmtepomp door de buizen gepompt, waardoor de woning verwarmt. 

In plaats van buizen kun je ook elektrische matten plaatsen. De installatie is een stuk eenvoudig en de vloer is snel warm. Maar het stroomverbruik is wel vijf keer hoger dan met een warmtepomp. Het is daarom meer iets voor kleine ruimtes die niet constant verwarmd hoeven te worden, zoals de badkamer of wc.

Wat is de beste manier van verwarmen voor mij?

Beste maar duurste oplossing

Een volledig elektrische warmtepomp is de duurzaamste manier van verwarmen. Geen CO2-uitstoot en het meest energiezuinig. Voor het beste resultaat heb je wel vloerverwarming en een goede isolatie nodig. Maar als je het spaargeld hebt liggen, verdien je deze investeringen vanzelf terug door de lagere energierekening. 

Lees ook: Van welke duurzaamheidssubsidies kan ik gebruikmaken?

Hybride tussenstap

Als een volledig elektrische warmtepomp niet haalbaar is, kun je ook aan een hybride warmtepomp denken. Deze sluit je (relatief eenvoudig) aan op je bestaande cv-installatie en werkt gewoon met je huidige radiatoren en isolatie. Je bent dan nog niet volledig van het gas af, maar maakt een mooie eerste stap. 

Goedkope DIY-oplossing

Wil je kleine verbeteringen maken aan je huidige woning zonder veel geld uit te geven? Of mag je geen grote aanpassingen maken, omdat je in een huurhuis woont? Kies dan voor bijverwarming met infraroodpanelen of elektrische radiatoren op strategische plekken. Bijvoorbeeld in je thuiskantoor, wanneer je slechts enkele dagen per week thuis werkt.

Lees ook: 9 tips om energie te besparen in je huurwoning

Duurzaam verwarmen met Vandebron

In 2050 moet elke woning in Nederland van het gas af zijn. Duurzaam verwarmen is een mooie stap om daar nu al werk van te maken. Daarbij wil je natuurlijk wel dat de stroom die je daarvoor gebruikt óók duurzaam is. Kies daarom voor groene stroom van Vandebron en help mee om zo snel mogelijk naar 100% duurzame energie in Nederland te gaan.

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
KennisbankTechGoeie energie