21 december 2023

Zonnepanelen en thuisaccu: Slimme investering of (nog) niet?

Veel mensen vragen zich af of een accu voor hun zonnepanelen een slimme investering is. Zolang we de salderingsregeling kennen, is het financieel niet zo aantrekkelijk. Toch heeft het wel voordelen. We leggen uit hoe dat zit.

Zonnepanelen en thuisaccu

Met zonnepanelen wek je zelf groene stroom op om in huis te gebruiken. Wek je meer op dan je nodig hebt? Dan lever je het overschot terug aan het net. Met een thuisbatterij kun je het ook opslaan voor later verbruik. Zo kun je bijvoorbeeld het stroomoverschot van een zonovergoten woensdag opslaan om op een regenachtige donderdag te verbruiken. 

Voordelen van een thuisbatterij met zonnepanelen

Er zijn verschillende redenen waarom je je eigen zonnestroom maximaal wil benutten. Je levert minder terug, belast het stroomnet niet onnodig en je bent minder afhankelijk van je energieleverancier.

Maar er zijn natuurlijk ook nadelen

Hoge investeringskosten

Op dit moment zijn thuisaccu’s nog flink aan de prijs. Zeker voor het aantal kWh dat ze kunnen opslaan en het feit dat je er geen subsidie voor kunt aanvragen.

  • De Tesla Powerwall heeft een capaciteit van 13,5 kWh stroom en kost rond de € 10.000, inclusief installatie. Naast de aanschaf- en installatiekosten heb je, in het geval van zonnepanelen, ook een nieuwe omvormer nodig. Zo’n hybride omvormer kost nog eens € 1000 extra.

  • Het Nederlandse bedrijf Sessy biedt een goedkopere oplossing. Vanaf € 3475 laat je een thuisbatterij installeren met een capaciteit van 5 kWh, inclusief omvormer. Dit is voldoende voor een zonne-installatie van 3000 tot 3500 Wp.

Relatief korte levensduur

De levensduur van een thuisaccu wordt gemeten in het aantal laadcycli. Daarmee bedoelen we het aantal keren dat je de thuisbatterij kan op- en ontladen. Hoe vaker je dat doet, hoe slechter de batterij wordt. Wanneer een batterij 20-30% aan prestaties verliest, wordt hij over het algemeen als afgeschreven beschouwd.

Sessy belooft bijvoorbeeld 6000+ laadcycli. Als je uitgaat van één laadcyclus per dag gaat de batterij dus minimaal 16,5 jaar mee. 

Toch een slimme investering?

Vast en variabel contract

De afbouw van de salderingsregeling is van de baan. Dat maakt de thuisaccu financieel niet zo aantrekkelijk bij een vast of variabel energiecontract. Door deze regeling mag je je teruglevering wegstrepen tegen je verbruik. Het stroomnet fungeert daardoor als één grote batterij.

Dynamisch energiecontract

Bij een dynamisch energiecontract kunnen de stroomprijzen elk uur anders zijn, waardoor de investering in een accu wél interessant kan zijn. 

Op groene momenten, wanneer de zon flink schijnt of de wind hard waait, is stroom meestal voordeliger dan wanneer dit niet het geval is. Daarbij zien we momenteel dat de prijsverschillen gedurende de dag steeds verder toenemen.

Op voordelige momenten laad je je batterij op én verbruik je stroom in huis. Wanneer stroom weer duurder is, ontlaadt je de batterij en maak je gebruik van je opgeslagen goedkope stroom.

Worden accu’s binnenkort goedkoper?

We verwachten dat thuisaccu’s de komende jaren goedkoper zullen worden. De techniek verbetert namelijk rap. Er ontstaat meer concurrentie en meer innovatie, wat leidt tot een lagere aanschafprijs. En wie weet is er zelfs subsidie voor te krijgen!

Update: Sinds januari 2024 mag je de btw terugvragen wanneer je een dynamisch energiecontract hebt. Daardoor wordt de thuisbatterij flink goedkoper!

Alternatief: je auto als thuisbatterij

Heb je een elektrische auto voor de deur staan? Als je auto bidirectioneel kan laden kan de batterij van je auto als thuisbatterij gebruikt worden. Door deze techniek kan je elektrische auto namelijk opladen én ontladen. Let wel op dat je de batterij vaker op- en ontlaadt, waardoor hij sneller degradeert.

Gewoon doen!

Door de salderingsregeling fungeert het stroomnet als één grote thuisbatterij waar iedereen gratis gebruik van kan maken. Dat maakt zonnepanelen en een thuisaccu momenteel geen aantrekkelijke combinatie.

Toch zeggen we bij Vandebron: heb je het geld ervoor en wil je het uitproberen? Doe het dan gewoon! We hebben juist early adopters nodig die het uitproberen en laten zien dat het wél kan. Bijvoorbeeld in combinatie met een dynamisch contract of met bidirectioneel laden.

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
TechActueelZonne-energieKennisbank