5 juli 2022

Van koken op gas naar elektrisch: zo maak je de overstap

Een elektrisch kookstel is onmisbaar in een gasloze woning. Het is sneller, veiliger en (wanneer je groene stroom gebruikt) ook nog eens 100% duurzaam.

Vandebron vindt dat de energietransitie niet snel genoeg kan gaan. Een belangrijke stap is om heel Nederland van het gas af te krijgen. In deze blogreeks vertellen we hoe je dat doet. Dit is deel drie: overstappen op elektrisch koken.

Van gas naar elektrisch

Wil je van het gas af? Dan zul je je gasfornuis moeten inruilen voor een elektrische kookplaat. Elektrisch koken is helemaal van nu en brengt meerdere voordelen met zich mee. Het is sneller, veiliger, energiezuinig en de kookplaat is gemakkelijk schoon te maken. Maar welk type elektrische kookplaat kies je?

Vier typen elektrische kookplaten

Elektrisch koken is volop in ontwikkeling. Op het moment van schrijven zijn dit de belangrijkste soorten elektrische kookplaten.

1. Inductiekookplaat

Dit is de populairste keuze! Elektrische spanning opwekken met magnetisme noemen we inductie. Een inductiekookplaat creëert magnetische velden waardoor hitte ontstaat. De warmte ontstaat direct in de bodem van een speciale inductiepan, waardoor de inhoud snel verwarmt en energie het meest efficiënt gebruikt wordt. Toch is er ook een nadeel: niet alle pannen zijn geschikt.

2. Elektrische kookplaat

Ondertussen is een elektrische kookplaat alweer redelijk ouderwets. De kookplaat wordt met een gietijzeren element elektrisch verwarmd. De pan die je erop zet neemt de warmte vervolgens over. Een elektrische kookplaat komt wat langzamer op temperatuur en ook het afkoelen duurt langer. Maar je hoeft geen aparte pannen aan te schaffen.

3. Keramische kookplaat

Dit is de opvolger van de klassieke elektrische kookplaat. Een keramische plaat verwarmt met een verwarmingselement of met infraroodstraling. Op de glazen plaat geeft een roden gloed aan dat de plaat voldoende opgewarmd is en klaar is voor gebruik. Verder werken ze hetzelfde als elektrische kookplaten.

4. Halogeen kookplaat

Dit type kookplaat werkt hetzelfde als een keramische kookplaat. Het enige verschil is dat er halogeenlampen worden gebruikt als warmtebron. Halogeen verwarmt de plaat wat sneller, maar blijft ook langer warm. Ook slijten de lampen, waardoor ze af en toe vervangen moeten worden. Zonde van het geld en niet zo duurzaam.

Waarom is inductie het populairst?

 • Warmte ontstaat niet in de kookplaat, maar in de bodem van de pan zelf. Door deze techniek gaat verwarmen veel sneller. Een pannetje water breng je met inductie wel twee keer zo snel aan de kook! 

 • Ook is de warmte veel sneller weer weg dan bij een gasfornuis of andere vormen van elektrisch koken. Zo gaat er geen onnodige energie verloren en is het een stuk veiliger in gebruik. 

 • Een inductiekookplaat maak je supersnel schoon. De warmte is zo weg, dus je kunt er kort na het koken al een doekje overheen halen. Easy!

Zo stap je over naar elektrisch koken

Elektrische kookplaat kopen, inprikken in het stopcontact en klaar? Nou nee, er komt wel iets meer werk bij kijken. 

 1. Check je stopcontact - Is er een Perilex stopcontact aanwezig in je keuken? Dat is een stopcontact met vijf ingangen. Zo ja, dan is je keuken waarschijnlijk al klaar voor elektrisch koken. Als dit niet het geval is, moet je een extra fornuisgroep laten aanleggen door een elektricien.

 2. Controleer je aansluiting - Kookplaten voor normaal gebruik hebben een 2-fase aansluiting nodig. Hiervoor moet een extra fornuisgroep in de meterkast aangelegd worden. Er zijn ook extra zware platen met 3-fase, maar voor de meeste woningen is 2-fase voldoende. Liever geen aanpassing doen? Kies dan voor een 1-fase kookplaat. Een stuk minder krachtig, maar voor een vakantiehuisje of studentenkamer wellicht voldoende.

 3. Kies het juiste formaat - In het werkblad van je keuken is een uitsparing gemaakt voor het gasfornuis. Het is slim om hetzelfde formaat kookplaat te kiezen als je huidige fornuis, of groter. Bij een kleiner formaat zul je een deel moeten opvullen, wat er niet netjes uitziet.

 4. Montage - Om zeker te zijn dat montage goed verloopt, koop je een elektrische kookplaat bij een partij die die ook de installatie verzorgd.

 5. Nieuwe pannen aanschaffen - Als je voor inductie kiest, heb je speciale pannen nodig die hiervoor geschikt zijn. Veel fabrikanten zetten tegenwoordig een inductie-symbool op de bodem om aan te geven dat ze geschikt zijn. 

Hoeveel kan ik besparen?

Een gemiddeld huishouden met een gasfornuis gebruikt 37 m³ gas per jaar. Met koken op inductie is dat jaarlijks 175 kWh. Omgerekend ben je met koken op inductie dus €1,50 duurder uit per jaar. Toch is het wel een belangrijke stap naar een volledig gasloze woning. Bij het afsluiten van je gasaansluiting bespaar je € 260 per jaar en ben je dus alsnog voordeliger uit.

We rekenen met een toekomstige gasprijs van € 1 per m³ en een stroomprijs van € 0,22 per kWh. 

Met welke kosten moet ik rekening houden?

Misschien had je het al door, maar onze voorkeur gaat uit naar inductie. Dit zijn de kosten waar je ongeveer aan moet denken:

 • Inductiekookplaat: € 600

 • Verzwaring energieaansluiting: € 200

 • Bedrading en aanpassing meterkast: € 600

 • Nieuwe pannen: € 300

In totaal ben je voor een inductiefornuis zo’n € 1500 kwijt.


Dit artikel is onderdeel van de blogreeks ‘Kom van dat gas af’. Hieronder vind je een overzicht van alle artikelen.

 1. Van het gas af? Overzicht van kosten en subsidies

 2. Waarom gasloos wonen en isolatie hand in hand gaan

 3. Van koken op gas naar elektrisch: zo maak je de overstap

 4. Zelf energie opwekken op het dak van je gasloze woning

 5. Gasloos huis verwarmen? Warmtepomp is de beste manier

 6. Geen gas meer nodig? Zo laat je je gasaansluiting afsluiten

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
InspiratiebronnenKennisbankTechGoeie energie