terugleververgoeding zonnepanelen

14 augustus 2023

Hoe werkt de terugleververgoeding?

Wekken je zonnepanelen meer energie op dan je verbruikt in een jaar? Dan ontvang je per kWh een terugleververgoeding van je energieleverancier.

Terugleveren

Met zonnepanelen wek je zonne-energie op die je direct in huis verbruikt. Wek je meer op dan je op dat moment nodig hebt? Dan wordt het overschot (via de meterkast) teruggeleverd aan het energienet. Andere huishoudens kunnen dan gebruikmaken van jouw groene energie. 

Lees ook: Hoe werken zonnepanelen?

Salderen

In Nederland mag je de stroom die je teruglevert wegstrepen tegen de stroom die je afneemt bij een energieleverancier. Salderen noemen we dat. Deze regeling loopt nog tot 2027.

De hoeveelheid elektriciteit die je in dezelfde periode hebt verbruikt is je salderingsgrens. Dus als je 2500 kWh verbruikt, mag je maximaal 2500 kWh salderen. Tot die grens krijg je dus feitelijk hetzelfde bedrag voor je teruggeleverde stroom als die je ervoor betaalt. 

Lees verder: Alles wat je moet weten over salderen

Wat is een terugleververgoeding?

Lang niet iedereen met zonnepanelen wekt meer op dan ze verbruiken. Jij wel? Dan krijg je voor het overschot een terugleververgoeding. Je ontvangt dan een bedrag per kWh die je teruglevert. Het teruglevertarief kan per energieleverancier verschillen. 

Voor de duidelijkheid: tot je salderingsgrens, saldeer je de stroom die je teruglevert. Voor teruggeleverde stroom boven de salderingsgrens, ontvang je een terugleververgoeding. Dat is maar voor weinig huishoudens in Nederland het geval.

Terugleververgoeding bij Vandebron

Hoe hoog is de terugleververgoeding? Dat kan per energieleverancier verschillen. De hoogte van je terugleververgoeding bij Vandebron vind je terug in je contract.

Tot 20.000 kWh die je teruglevert, ontvang je de standaard terugleververgoeding. Lever je meer dan 20.000 kWh terug? Over het deel boven de 20.000 kWh ontvang je op dit moment een verlaagde vergoeding. Let op: als je over een deel van een jaar wordt afgerekend, wordt dit evenredig berekend.

Vaste terugleveringskosten voor zonnepaneel-eigenaren

In Nederland wordt er ondertussen steeds meer zonne-energie opgewekt. Goed nieuws voor de energietransitie natuurlijk! Maar het brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Op zonnige dagen, als er veel groene stroom wordt opgewekt, ontstaat steeds vaker een overschot. Stroomoverschotten die door huishoudens niet worden verbruikt, worden op dit moment door energieleveranciers teruggeleverd aan het net. De onbalans- en profileringskosten die zij hiervoor moeten betalen stijgen hard en de prijs voor de teruggeleverde stroom is door het overschot steeds vaker negatief. Deze toenemende kosten werden tot nu toe doorberekend aan klanten met en zonder zonnepanelen.

Om de kosten eerlijker te verdelen en daarmee een eerlijke en transparante energietransitie te bevorderen, introduceren we vaste terugleveringskosten voor zonnepaneel-eigenaren. Een gemiddeld huishouden met zonnepanelen heeft hierdoor rond de €10 tot €20 minder voordeel per maand dan ze gewend zijn. Dit wordt verwerkt in het termijnbedrag. De vaste terugleveringskosten staan los van de terugleververgoeding die klanten krijgen.

Lees ook: Alles wat je moet weten over onze nieuwe vaste terugleveringskosten.

Overschot slimmer inzetten

Van de terugleververgoeding zul je niet rijk worden. Slimme investeringen zullen je meer opleveren. Bijvoorbeeld door je huis van het gas te halen. Geen gas, betekent meer stroom. En daar heb je meer dan genoeg van. Of je benzineauto inruilen voor een elektrische auto. Beter voor het milieu én voor je portemonnee!

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Persoonlijke brief van Paul de Raad, CEO van Vandebron
Verwarming aan, maar toch koud in huis: hoe kan dat?