25 november 2022

Hoe werkt de terugleververgoeding?

Wekken je zonnepanelen meer energie op dan je verbruikt in een jaar? Dan ontvang je per kWh een terugleververgoeding van je energieleverancier.

Terugleveren

Met zonnepanelen wek je zonne-energie op die je direct in huis verbruikt. Wek je meer op dan je op dat moment nodig hebt? Dan wordt het overschot (via de meterkast) teruggeleverd aan het energienet. Andere huishoudens kunnen dan gebruikmaken van jouw groene energie. 

Lees ook: Hoe werken zonnepanelen?

Salderen

‘s Nachts of in de winter wek je misschien minder op dan je op dat moment verbruikt. Om je woning dan toch van stroom te voorzien, neem je het af via je energieleverancier.

Aan het eind van je leveringsjaar wordt de stroom die je teruggeleverd hebt weggestreept tegen je verbruik. Dit noemen we salderen. De hoeveelheid elektriciteit die je in datzelfde jaar hebt verbruikt is je salderingsgrens. Dus als je 2500 kWh verbruikt, mag je maximaal 2500 kWh salderen. Tot die grens krijg je feitelijk hetzelfde bedrag voor je teruggeleverde stroom als wat je ervoor betaalt. 

Lees verder: Alles wat je moet weten over salderen

Wat is een terugleververgoeding?

Lang niet iedereen met zonnepanelen wekt meer op dan ze verbruiken. Jij wel? Dan krijg je voor het overschot een terugleververgoeding. Je ontvangt dan een bedrag per kWh die je teruglevert. Het teruglevertarief kan per energieleverancier verschillen. 

Terugleververgoeding bij Vandebron

Bij de meeste leveranciers ligt de teruglever­vergoeding tussen de 3 en 10 cent per kWh. Voor nieuwe klanten hanteren we bij Vandebron een teruglevertarief van 10 cent per kWh (incl. btw). Bestaande klanten vinden de hoogte van hun terugleververgoeding terug in hun contract. 

Gaat de terugleververgoeding door de hoge energieprijzen ook omhoog?

Helaas, de terugleververgoeding stijgt niet mee met de hoge energieprijzen

Dat zit zo: teruglevering vindt vaak plaats op momenten dat het stroomaanbod groter is dan de vraag. Op lange zomerdagen bijvoorbeeld, waarop de zon volop schijnt en er dus veel duurzame energie opgewekt wordt. De inkoopprijs op stroom is op dat soort momenten erg laag. Of zelfs negatief! Jouw teruggeleverde stroom wordt daardoor waarschijnlijk voor een lagere prijs doorverkocht dan wat jij ontvangt.

Toch moedigt Vandebron het opwekken van eigen zonne-energie toe. Zelfs als de prijs negatief is, leveren we je een vast (relatief hoog) teruglevertarief. Maar uiteindelijk zal er meer balans op het energienet moeten komen om de prijs voor teruglevering te verhogen. Zo lang dat niet het geval is, is het simpelweg niet rendabel voor energieleveranciers. 

Lees ook: Waarom stijgt de prijs voor groene stroom mee met de gasprijs?

Afbouw salderingsregeling

Dit jaar mag je tot 100% van de stroom die je opwekt wegstrepen tegen je verbruik. Maar vanaf 2025 wordt dit percentage ieder jaar afgebouwd. Voor het overige deel moet een ‘redelijke vergoeding’ worden uitbetaald. In 2020 dacht Minister Wiebes aan een minimum van 80% van de afnameprijs.

De afbouw van de salderingsregeling heeft verder geen invloed op je terugleververgoeding. Die gaat alleen over het deel boven de salderingsgrens.

Lees verder: Afbouw salderingsregeling vanaf 2025

Overschot slimmer inzetten

Van de terugleververgoeding zul je niet rijk worden. Slimme investeringen zullen je meer opleveren. Bijvoorbeeld door je huis van het gas te halen. Geen gas, betekent meer stroom. En daar heb je meer dan genoeg van. Of je benzineauto inruilen voor een elektrische auto. Beter voor het milieu én voor je portemonnee!

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft zes zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
VandebronKennisbankZonne-energie