24 december 2022
Wat kost gas per m³ in 2024?
Door de hoge energieprijzen zijn we ons bewuster dan ooit van ons gasverbruik. Wat kost gas in 2024 eigenlijk per m3? En hoe komt die prijs tot stand?
Laatste update: 22 december 2023
Wat is een m³ gas?
Een kubieke meter noemen we ook wel een kuub en wordt afgekort met m³. De grootte van een kubieke meter is één meter breed, bij één meter lang, bij één meter hoog. Dat staat gelijk aan 1000 liter. Maar omdat gas niet vloeibaar is, meten we het in kubieke meters.
Wat kost gas per m³?
Het afgelopen jaar hebben we historisch hoge gasprijzen meegemaakt. Op het moment van schrijven is de markt gelukkig weer wat afgekoeld en kost één m³ gas € 0,62. Voor de actuele gasprijs lees je ons artikel ‘Laatste ontwikkelingen rondom de hoge energieprijzen’.
Wat kost één dynamische m3 gas?
Bij een dynamisch energiecontract kan de gasprijs elke dag anders zijn. Ook kunnen de prijzen verschillen ten opzichte van vaste en variabele contracten. Dat komt doordat dit gas op een andere markt wordt ingekocht. Namelijk op de LEBA-markt, ook wel de spotmarkt genoemd.
Dit zijn de gemiddelde gasprijzen per maand bij een dynamisch contract, inclusief overheidsheffingen, inkoopkosten en netbeheerkosten.
Waarom was de gasprijs zo hoog?
Europa is voor ongeveer 40% afhankelijk van Russisch gas. Door de oorlog in Oekraïne is er veel onrust op de energiemarkt. Daardoor schieten de gasprijzen omhoog.
Lees verder: Dit is waarom de energieprijzen blijven stijgen
Waar wordt gas voor gebruikt?
Het overgrote deel van de Nederlandse huishoudens heeft een gasaansluiting. Gemiddeld genomen gaat 75% naar verwarming, 20% naar warm water en 5% naar koken.
Naast gasverbruik in huis wordt gas ook gebruikt om elektriciteit te produceren. In 2021 werd 38% van al het gas dat we in Nederland verbruiken, gebruikt om stroom te maken. Dat is ook de reden waarom de elektriciteitsprijs meestijgt met de gasprijs.
Lees ook: Waarom stijgen de prijzen voor groene energie mee met de gasprijs?
Hoeveel m³ gas verbruik ik?
Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt 1169 m³ gas per jaar. Op je energiemeter, je energierekening of in de online omgeving van je energieleverancier zie je hoeveel jij verbruikt.
De grootte van je huishouden en je type woning hebben hier invloed op. In een goed geïsoleerd appartement zul je veel minder gas nodig hebben om de boel te verwarmen dan in een tochtig vrijstaand huis. En hoe minder mensen er wonen, hoe minder warm water en verwarming er nodig is.
Lees ook: Vijf vragen over isoleren beantwoord
Opbouw van de gasprijs
Gas neem je af bij een energieleverancier. Op je energiemeter en energierekening zie je hoeveel je verbruikt hebt. Zo wordt de gasprijs opgebouwd:
Kale gasprijs: Dit is de gasprijs per m³ zoals afgesproken in je energiecontract. Bij een vast contract wijzigt dit tarief gedurende de contractduur niet, bij een variabel contract wel.
Energiebelasting: Over iedere m³ gas betaal je energiebelasting. Je energieleverancier draagt dit af aan de overheid.
Opslag Duurzame Energie en Klimaattransitie: Een tweede belasting op energie. Met de opbrengst wordt de productie van duurzame energie gestimuleerd en worden bijvoorbeeld duurzaamheidssubsidies gefinancierd. De hoogte is afhankelijk van je verbruik. Je energieleverancier draagt dit af aan de overheid
Btw: Op bijna alle producten en diensten zit een percentage belasting toegevoegde waarde wat naar de overheid gaat. Ook op gas.
Regiotoeslag: Tot 2020 was Nederland verdeeld in 10 gasregio’s. Afhankelijk van je regio betaalde je een hogere of lagere toeslag voor gas. Sinds 1 januari 2020 betaalt iedereen in Nederland dezelfde toeslag.
Leveringskosten: Dit zijn de kosten die je betaalt aan je energieleverancier voor het leveren van gas. Voorheen hanteerden we bij Vandebron een vast bedrag. Maar dat gaat veranderen: als je veel gas gebruikt, betaal je meer. En door onze variabele investeringsbijdrage investeer je dus ook meer. Gebruik je maar weinig gas, dan word je beloond met een extra lage energierekening.
Bijdrage Lokaal investeren: Bij Vandebron willen we het liefst zo snel mogelijk van het gas af. Maar de realiteit is dat dat nog niet voor iedereen mogelijk is. Zolang we gas gebruiken, brengen we een investeringsbijdrage in rekening. Hiermee investeer je mee in lokale en duurzame projecten in eigen land. Hiermee dragen we allemaal bij aan CO₂-opname, biodiversiteit en luchtkwaliteit. Gebruik je meer gas, dan investeren we ook meer.
Netbeheerkosten: Ook wel ‘netwerkkosten’ genoemd. Je energieleverancier staat dit bedrag af aan de netbeheerder. Hiermee wordt je aansluiting, het onderhoud aan het energienet, de transport van energie en de huur van meters in je meterkast betaald. De kosten kunnen per regio verschillen.
Lees verder: Hoe wordt mijn energierekening opgebouwd?
Tips om minder gas te gebruiken
Hoge gasrekening en op zoek naar manieren om minder gas te verbruiken? De verwarming lager zetten en een dikke trui aandoen heeft op korte termijn het meeste effect. Met elke graad minder bespaar je namelijk 7% op je gasrekening. Lees meer tips in onze artikelen 10 tips om thuis energie te besparen en 9 tips om energie te besparen in je huurhuis.
Helemaal van het gas af
De beste manier om minder gas te verbruiken, is natuurlijk om helemaal van het gas af te gaan. Hoe pak je dat aan? Daar schreven we eerder dit jaar een zesdelige blogreeks over. Hieronder vind je een overzicht van alle artikelen.
100% gasloos met Vandebron
Bij Vandebron zetten we ons elke dag in voor onze missie: 100% duurzame energie, 100% van de tijd. En dat zo snel mogelijk. Gas is niet duurzaam, dus daar willen we vanaf. Doe je mee?
Geschreven door Stefan van de Wetering
Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.