19 december 2021

Energiebelasting 2022: wat verandert er?

Vanwege de hoge energietarieven heeft de overheid besloten de energiebelasting in 2022 tijdelijk te verlagen. Wat zijn de plannen?

Elk jaar worden op 1 januari de energiebelastingen aangepast. Afgelopen prinsjesdag maakte het kabinet bekend dat de energiebelasting in 2022 voor gas omhoog zou gaan en voor stroom ongeveer gelijk zou blijven. Maar door de huidige gascrisis is het kabinet hierop teruggekomen. Omdat voor veel huishoudens de energierekening flink zal stijgen door de hoge tarieven, heeft het kabinet besloten deze hoge rekeningen gedeeltelijk te compenseren met een verlaging van de energiebelasting.

Wat is energiebelasting?

Iedereen in Nederland die stroom en/of gas gebruikt, betaalt hier belasting over. Sterker nog, ongeveer 45% van je energiekosten bestaat belastingen. Deze belastingen zijn een heffing die je moet betalen per gebruikte kilowattuur stroom en kubieke meter gas. 

Op je energierekening vind je twee soorten overheidsheffingen terug. De eerste heffing bestaat uit de energiebelasting en de opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE). Met de ODE worden de uitgaven ter stimulatie van duurzame energie gedekt. Door energiebelasting te heffen over je verbruik, wil de overheid zorgen dat je zuiniger en efficiënter omgaat met energie. Ook wil de overheid dat er een verschuiving komt van gasverbruik naar stroomverbruik. Daarom is de energiebelasting over gas hoger dan over stroom. De tweede overheidsheffing is de 21% btw die je over je energierekening moet betalen.

Belastingvermindering energieverbruik

Naast al dat belasting betalen, wordt er ook een vermindering van energiebelasting in rekening gebracht. Deze vermindering krijg je omdat de Belastingdienst een deel van het energieverbruik als basisbehoefte ziet. Over het deel wat als basisbehoefte wordt gezien, betaal je geen belasting. Wek je zelf energie op met zonnepanelen? Dan hoef je over de energie die je hiervan zelf verbruikt helemaal geen belasting te betalen. 

Energiebelasting 2022

In verband met de huidige hoge gasprijzen, heeft de overheid besloten in 2022 tijdelijk meer korting te geven op de energiebelasting. Vanaf 1 januari 2022 gelden hiervoor de volgende regels:

  • De teruggave van de energiebelasting gaat omhoog, van €560,- naar €825,-. Dit houdt in dat iedereen een belastingvoordeel van €265,- heeft, ongeacht hoeveel energie je verbruikt.

  • Het belastingtarief voor elektriciteit gaat voor gebruikers tot 10.000 kWh met €0,069 per kWh omlaag, inclusief btw. Hoeveel dit uiteindelijk scheelt voor je energierekening, hangt af van je elektriciteitsverbruik. Stel je hebt bijvoorbeeld een verbruik van 2.384 kWh per jaar, dan daalt de energiebelasting met ongeveer €160,-. Bij een hoger stroomverbruik is het nog meer, bij een lager stroomverbruik juist minder.

  • De energiebelasting voor gas blijft onveranderd sinds de plannen van prinsjesdag. Vanaf 1 januari zal het belastingtarief voor gas met €0,02 per m3 stijgen. Hiermee wil de overheid nog steeds stimuleren om je gasverbruik te verminderen.

  • Huishoudens met een laag inkomen (op of net boven het sociaal minimum) krijgen via de categoriale bijzondere bijstand een tegemoetkoming van ongeveer €200,-. Dit bedrag wordt uitbetaald via de gemeenten. Zit je in de bijstand, dan ben je bekend bij je gemeente en ontvang je het bedrag automatisch. Kom je op een andere manier in aanmerking voor de tegemoetkoming (bijvoorbeeld als IOW-gerechtigde, AOW-gerechtigde zonder aanvullend pensioen of zelfstandige met een laag inkomen) dan kun je je bij je eigen gemeente melden.

Deze bovengenoemde wijzigingen gelden alleen voor de energiebelasting. Fijn dat de overheid op deze manier de hoge energietarieven gedeeltelijk wil compenseren, maar tegelijkertijd geeft deze compensatie geen garantie op een lagere energierekening in 2022. Het tarief wat je voor stroom en gas betaalt, bestaat voor een deel ook nog uit de marktprijs. Door de gascrisis is de huidige marktprijs voor gas en stroom een stuk hoger dan gemiddeld waardoor je rekening alsnog hoog kan uitvallen. Bij Vandebron helpen we je graag om je energierekening verder te verlagen, bijvoorbeeld door het isoleren van je woning of het plaatsen van zonnepanelen. Uiteindelijk is dat niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook hard nodig voor de energietransitie en onze missie: zo snel mogelijk naar 100% duurzame energie in Nederland. 

Als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne is er veel onrust en onzekerheid op de energiemarkt ontstaan. Het is verstandig nog even te wachten met het afsluiten van een contract. Wil je een seintje zodra de prijzen gaan dalen en de markt stabieler wordt? Laat dan hier je gegevens achter.

Geschreven door Margo van Gils

Margo is brand marketeer bij Vandebron en enthousiasmeert anderen graag over de energietransitie.

Deel dit artikel
Tags
ActueelBeleidKennisbank