20 juni 2022

Van het gas af? Overzicht van kosten en subsidies

Droom je er ook van om zonder gasaansluiting door het leven te gaan? We leggen je graag uit wat erbij komt kijken, wat het kost en welke subsidies er zijn.

Vandebron vindt dat de energietransitie niet snel genoeg kan gaan. Een belangrijke stap is om heel Nederland van het gas af te krijgen. In deze blogreeks vertellen we hoe je dat doet. Dit is deel één: het kostenplaatje.

Laatste update: 30-12-2022

Kom van dat gas af!

Elke woning in Nederland moet in 2050 van het gas af zijn. Om Europese klimaatdoelen te halen, heeft onze overheid dat zo bepaald. Goede zaak wat ons betreft! Gelukkig is het niet alleen maar ‘moeten’, maar brengt een gasloos huis ook interessante voordelen met zich mee. 

 • Bespaar op energiekosten. Je verdient de investering vanzelf terug.

 • Minder CO2-uitstoot. Zo werk je eigenhandig mee aan een beter milieu.

 • Veiliger wonen. Voorkom vervelende gebeurtenissen met gas en vuur.

 • Geen cv-ketel. Bespaar onderhoudskosten en voorkom koolmonoxidevergiftiging.

Gasloze woning in 5 stappen

Denk je erover om jouw woning af te koppelen van het gas? Dan is het handig om te weten wat er allemaal moet gebeuren en waar je begint. Dit zijn de stappen:

 1. Woning isoleren. Zonder goede isolatie is een gasloze woning lastig te verwarmen. Dat heeft te maken met de lage temperatuur waarmee elektrische warmtepompen verwarmen. Door te isoleren blijft de warmte beter binnen. Isoleer je muren, vloeren, dak en glas dus eerst, voordat je van het gas af gaat

 2. Elektrisch fornuis installeren. Kies tussen inductie, keramisch en klassiek elektrisch koken. Waarschijnlijk is ook een aanpassing in de meterkast nodig.

 3. Zonnepanelen installeren. Geen harde eis, maar wel slim om te doen. Je elektriciteitsrekening gaat namelijk flink omhoog wanneer je van het gas af bent.

 4. Warmtepomp plaatsen. Mogelijk moet je ook je radiatoren vervangen of vloerverwarming leggen.

 5. Gasaansluiting verwijderen. Yes! Nu ben je helemaal van het gas af. Je netbeheerder komt gratis je gasaansluiting verwijderen. 🎉

Niet volledig van het gas af, maar wel minder gas verbruiken, is natuurlijk ook al top. Bijvoorbeeld door je huis te laten isoleren en over te stappen op elektrisch koken. Ook daar helpt de informatie uit deze blogreeks je bij.

Maak gebruik van subsidies en regelingen

De overheid stimuleert duurzaam wonen. Voordat we het kostenplaatje induiken, kijken we eerst naar de subsidies en regelingen waar je in 2023 allemaal gebruik van mag maken.

1) ISDE voor woningeigenaren

ISDE staat voor Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. Dit is een subsidie vanuit de Rijksoverheid voor alle woningbezitters in Nederland. Om aanspraak te maken op deze subsidie kies je één van deze drie opties:

 1. Neem één isolatiemaatregel. Laat bijvoorbeeld alleen je spouwmuur isoleren. Je krijgt dan subsidie voor ongeveer 15% van de kosten.

 2. Neem twee of meer isolatiemaatregelen. Laat bijvoorbeeld je spouwmuur en je dak isoleren. Of isoleer je vloer en vervang enkel glas door HR++ glas. Je krijgt dan subsidie voor ongeveer 30% van de kosten.

 3. Neem één isolatiemaatregel én investeer in een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Laat bijvoorbeeld je dak isoleren en installeer een luchtwarmtepomp. Je krijgt dan subsidie voor ongeveer 30% van de kosten.

Op de website van RVO vind je de precieze bedragen, voorwaarden en meer informatie over deze subsidie.

2) SVVE voor VvE’s

Woon je in je eigen appartement? Maak dan samen met je VvE gebruik van de SVVE: Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars. Deze subsidie kunnen jullie inzetten om één of meer isolatiemaatregelen toe te passen aan het woonblok. Bijvoorbeeld dakisolatie en HR++ glas. Lees er alles over de website van RVO.

Let op: Of je maakt gebruik van ISDE óf van SVVE. Niet allebei. 

3) Energiebespaarlening

Niet genoeg spaargeld? Via het Warmtefonds kun je een lening afsluiten tegen gunstige voorwaarden. Het Warmtefonds (voorheen Nationaal Energiebespaarfonds) opereert in opdracht van de Rijksoverheid.

Op jaarbasis betaal je gemiddeld 2,9% rente. Dat is veel minder dan de besparing die het oplevert. Meer aflossen mag altijd, zonder extra kosten. Huishoudens met een verzamelinkomen tot € 45.014 betalen in 2023 zelfs 0% rente.

4) 0% btw op zonnepanelen

Op aanschaf en installatie van zonnepanelen zit vanaf 1 januari 2023 0% btw. Voorheen kon je de btw terugvragen bij je belastingaangifte. Daar moest je allerlei formulieren voor aanvragen en invullen. Maar dat hoeft dus niet meer.

Wat zijn de kosten om van het gas af te komen?

Alle investeringen bij elkaar opgeteld vormen een stevig prijskaartje. Gelukkig kun je gebruikmaken van subsidies én bespaar je op energiekosten. Hieronder vind je de gemiddelde kosten om van het gas af te komen.

1) Isolatie

Het bouwjaar van je woning zegt veel over de aangebrachte isolatie. Naast wat vorige bewoners eventueel geïnvesteerd hebben natuurlijk. Over het algemeen gelden deze bouwstandaarden:

 • Vanaf 2005: Volledig geïsoleerd.

 • Tussen 2004 en 1976: Geïsoleerde muren, dak en vloer en dubbel glas. Vaak is het toevoegen van isolatie in spouwmuren en kruipruimtes van meerwaarde.

 • Tussen 1975 en 1946: Matige isolatie in muren en vloer. Meestal dubbel glas.

 • Tussen 1945 en 1921: Helemaal niet geïsoleerd. Enkel glas. Wel een spouwmuur en meestal een kruipruimte aanwezig om op te vullen.

 • Voor 1920: Helemaal niet geïsoleerd. Enkel glas. Geen spouwmuur om op te vullen en meestal geen kruipruimte om te isoleren.

Tip: Geen idee wanneer je huis gebouwd is? Gebruik deze tool van het Kadaster.

Dit zijn de gemiddelde kosten per type isolatie.

 • Dakisolatie: € 4.400

 • Spouwmuurisolatie: € 2.400

 • Vloerisolatie: € 1.500

 • HR++ glas: € 3.800

Bij een compleet ongeïsoleerde woning betaal je in totaal dus gemiddeld € 12.100.

2) Warmtepomp

Om je huis van het gas te halen, heb je een volledig elektrische warmtepomp nodig. Daarbij kun je kiezen tussen een lucht- of bodemwarmtepomp. 

De naam van de pomp zegt iets over de warmtebron: een luchtwarmtepomp haalt warmte uit de lucht en verwarmt daarmee een waterreservoir. Het verwarmde water wordt vervolgens door je radiatoren of vloerverwarming gepompt om je woning te verwarmen. 

Onderstaande prijzen zijn inclusief installatie en aanpassing van de meterkast.

 • Luchtwarmtepomp (3 tot 12 kW): € 6.500 tot € 14.000

 • Bodemwarmtepomp (4 tot 16 kW): € 8.500 tot € 19.500

Elektrische warmtepompen behalen een lagere aanvoertemperatuur dan een cv-ketel. Wanneer je huis niet volledig geïsoleerd is, zijn radiatoren met een klein oppervlak niet voldoende om een woning te verwarmen. 

 • Radiatoren vervangen: Gemiddeld € 2.500.

 • Bij een goede isolatie is een kleine aanpassing vaak voldoende.

Door de lage aanvoertemperatuur van een warmtepomp is een combinatie met vloerverwarming superefficiënt. Vloerverwarming verdeelt de warmte namelijk evenredig over de ruimte. Daarbij heb je minder warmte nodig voor hetzelfde effect. In tegenstelling tot een radiator, die vooral bij de bron verwarmt en daarna opstijgt richting het plafond, waarbij veel warmte verloren gaat.

 • Vloerverwarming laten plaatsen: Gemiddeld € 140 per m2

Tip: Verbouwing op de planning? Slim om meteen vloerverwarming te laten leggen!

Je kunt ook kiezen voor een hybride warmtepomp. Deze pomp werkt samen met je cv-ketel en bespaart tot 60% op je gasrekening. Niet helemaal gasloos dus, maar zeker een stap in de goede richting! Kosten zijn gemiddeld tussen de € 5.000 tot € 7.000. 

3) Zonnepanelen

Een gemiddeld huishouden heeft ongeveer 3.500 kWh extra stroom nodig na overstap op een warmtepomp. Met 12 zonnepanelen en een vermogen van 300 Wp per paneel compenseer je deze extra energievraag. Daarbij heb je een omvormer nodig om zonne-energie om te zetten in bruikbare elektriciteit.

Dit zijn de gemiddelde kosten voor aanschaf en installatie:

 • 12x 300 Wp zonnepanelen: € 2.700

 • Omvormer: € 1.000

 • Montagemateriaal & bekabeling: € 800

 • Installatiekosten: € 1500

In totaal ben je zo’n € 6000 kwijt, inclusief btw.

4) Elektrisch fornuis

De inductiekookplaat is de duurzaamste vorm van elektrisch koken. Je zet de temperatuur gemakkelijk harder of zachter, de plaat zelf wordt niet heet en het is makkelijk schoon te maken. Nadeel is dat je speciale pannen moet aanschaffen.

 • Inductiekookplaat: € 600

 • Verzwaring energieaansluiting: € 200

 • Bedrading en aanpassing meterkast: € 600

 • Nieuwe pannen: € 300

In totaal ben je voor een inductiefornuis zo’n € 1500 kwijt.

Hoeveel kan ik besparen?

Nu je een overzicht van de subsidies en kosten hebt, ben je vast benieuwd hoeveel deze investeringen je besparen.

Kijk verder dan de terugverdientijd

Veel mensen kijken vooral naar de terugverdientijd. Maar zodra dat moment bereikt is, begint het feest pas echt. Daarna bespaar je ieder jaar een enorm bedrag aan energiekosten. Zonnepanelen gaan bijvoorbeeld gemiddeld 25 jaar mee. En van isolatie heb je de rest van je leven plezier. Zie van het gas af gaan daarom echt als een investering voor de lange termijn.


Dit artikel is onderdeel van de blogreeks ‘Kom van dat gas af’. Hieronder vind je een overzicht van alle artikelen.

 1. Van het gas af? Overzicht van kosten en subsidies

 2. Waarom gasloos wonen en isolatie hand in hand gaan

 3. Van koken op gas naar elektrisch: zo maak je de overstap

 4. Zelf energie opwekken op het dak van je gasloze woning

 5. Gasloos huis verwarmen? Warmtepomp is de beste manier

 6. Geen gas meer nodig? Zo laat je je gasaansluiting afsluiten

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
VandebronKennisbankZonne-energieGoeie energieGroenDoen