26 juli 2022

Geen gas meer nodig? Zo laat je je gasaansluiting afsluiten

Gebruik je geen gas meer in huis? Dan kun je je gasaansluiting laten verwijderen. Dat is veiliger én bespaart geld. In dit artikel lees je er alles over!

Vandebron vindt dat de energietransitie niet snel genoeg kan gaan. Een belangrijke stap is om heel Nederland van het gas af te krijgen. In deze blogreeks vertellen we hoe je dat doet. Dit is deel zes: je gasaansluiting verwijderen.

Laatste update: 30-12-2022

Zonder gas leven

In 2050 moet iedere woning in Nederland van het gas af zijn. Veel mensen nemen daarom nu al stappen om hun huis gasloos te maken. Beter voor het milieu, maar je bespaart ook flink op energiekosten. Dat maakt gasloos wonen een duurzame investering.

Om van het gas af te komen, zul je elektrische alternatieven moeten installeren voor je verwarming, warm water en je fornuis. Bijvoorbeeld met een volledig elektrische warmtepomp en een inductiekookplaat. Verder is goede isolatie onmisbaar en is zonnepanelen installeren slim om de extra elektriciteitsvraag op te vangen. De laatste stap is het verwijderen van de gasaansluiting.

Gasaansluiting laten verwijderen

Heb je geen gas meer nodig in huis? Dan kun je je gasaansluiting laten verwijderen. De gasmeter, hoofdkraan, drukregelaar en aansluitleiding worden dan weggehaald. Deze werkzaamheden worden niet uitgevoerd door je energieleverancier, maar door een monteur van je netbeheerder. Van Enexis of Liander bijvoorbeeld.

Hoe regel ik het?

Op mijnaansluiting.nl kun je de verwijdering aanvragen. Maak een account aan, login en vraag het online aan. Je ontvangt een bericht met de datum waarop de werkzaamheden uitgevoerd worden. Geef deze datum door aan je energieleverancier, zodat zij het contract kunnen omzetten naar een gasloos contract. Je betaalt dan geen administratie- en leveringskosten meer voor gas.

Wat als ik twijfel?

Een gasaansluiting die niet meer gebruikt wordt, moet worden afgesloten. Dat is het veiligst. Als je twijfelt, kun je er ook voor kiezen om je gasaansluiting tijdelijk te laten afsluiten, voor maximaal twaalf maanden. Na die periode maak je dan de keuze om je gasaansluiting definitief te verwijderen of toch weer aan te sluiten. 

Wat zijn de kosten?

Om de energietransitie vooruit te helpen en investeringen in duurzame energie te belonen, is het laten verwijderen van je gasaansluiting sinds maart 2021 gratis.

Het gaat om een tijdelijke oplossing. In de nieuwe Energiewet zullen de definitieve kosten komen te staan. Wat de kosten worden en wanneer de nieuwe wet ingaat is nog onduidelijk.

Hoeveel bespaar ik?

Een gasaansluiting kost zo'n € 250 per jaar, afhankelijk van je netbeheerder. Door de gaskraan te laten verwijderen, hoef je dat bedrag dus niet meer te betalen!


Dit is het laatste artikel in de blogreeks ‘Kom van dat gas af’. Hieronder vind je een overzicht van alle artikelen.

  1. Van het gas af? Overzicht van kosten en subsidies

  2. Waarom gasloos wonen en isolatie hand in hand gaan

  3. Van koken op gas naar elektrisch: zo maak je de overstap

  4. Zelf energie opwekken op het dak van je gasloze woning

  5. Gasloos huis verwarmen? Warmtepomp is de beste manier

  6. Geen gas meer nodig? Zo laat je je gasaansluiting afsluiten

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
VandebronKennisbank