zonnepanelen op dak van gasloze woning

12 juli 2022

Zelf energie opwekken op het dak van je gasloze woning

Een gasloze woning gebruikt twee keer zoveel stroom. Zou het niet mooi zijn om dit zelf op te wekken? In dit artikel vertellen we wat je moet weten.

Vandebron vindt dat de energietransitie niet snel genoeg kan gaan. Een belangrijke stap is om heel Nederland van het gas af te krijgen. In deze blogreeks vertellen we hoe je dat doet. Dit is deel vier: zelf energie opwekken met zonnepanelen.

Laatste update: 1-7-2024

Meer stroomverbruik in gasloze woning

Wanneer je je gasaansluiting verwijdert en elektrische alternatieven installeert, gaat je stroomverbruik omhoog. Een gemiddeld huishouden gebruikt 2.640 kWh stroom en 1.110 m³ gas per jaar. Bij een gemiddelde gasloze woning stijgt het stroomverbruik naar 5.730 kWh per jaar. Dat is meer dan het dubbele. Gelukkig is stroom wel veel goedkoper dan gas. Een gemiddeld gezin bespaart € 834,50 per jaar door van het gas af te gaan.

Bron: United Consumers

Nog meer stroom met elektrische auto

Heb je een elektrische auto? Of ben je van plan er binnenkort één aan te schaffen? Het opladen van een elektrische auto kost enorm veel stroom. Zo’n 19 kW per 100 kilometer. Nederlanders rijden gemiddeld 20.000 kilometer per jaar, wat neerkomt op 3.800 kWh stroom per jaar. 

Zelf energie opwekken met zonnepanelen

Zelf stroom opwekken is geen vereiste om gasloos te wonen. Maar het is wel verstandig, zeker bij een hoog verbruik. Met zonnepanelen bespaar je op je energierekening, haal je 100% groene stroom in huis en ben je minder afhankelijk van schommelende energieprijzen. Bovendien verdien je de investering vanzelf terug.

Een zonnepanelen-installatie bestaat uit deze onderdelen:

  • Zonnepanelen - Worden geplaatst op het dak van je woning of schuur. De zonnecellen in het paneel vangen zonne-energie op. Hoe meer zonnepanelen je plaatst, hoe meer energie je kunt opvangen.

  • Omvormer - Staat in de woning en zet zonne-energie om in bruikbare elektriciteit die je direct in huis kunt gebruiken.

  • Montagemateriaal & bekabeling - Om de zonnepanelen vast te zetten en te verbinden met de omvormer en de meterkast.

  • Installatie - Als je de kennis hebt, kun je zonnepanelen zelf installeren. Maar de meesten kiezen ervoor om dit door professionele installateurs te laten doen.

Lees verder: Hoe werken zonnepanelen?

zonnepanelen op het dak

Hoeveel zonnepanelen voor nul-op-de-meter?

Zelfs met enkele zonnepanelen kun je je stroomverbruik al flink omlaag brengen. Wil je compleet zelfvoorzienend worden? Reken dan zelf uit hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

Jaarverbruik / (Wp zonnepaneel x 0,85) = aantal zonnepanelen voor nul-op-de-meter

Het aantal Wp van een zonnepaneel wordt in een testomgeving onder ideale omstandigheden bepaald. Die 0,85 is een correctie voor een realistisch rendement op een Nederlands dak.

Zoals eerder benoemd, heeft een gemiddeld gasloos huis in Nederland 5.730 kWh stroom nodig. Als je helemaal zelfvoorzienend wil worden, heb je 17 zonnepanelen van 400 Wp nodig.

Na de terugverdientijd heb je je investering eruit. En omdat de productgarantie op zonnepanelen van Vandebron 25 jaar is, kun je je investering meerdere keren terugverdienen. Bovendien stijgt je woningwaarde ook direct.

Tip: doe de zonnepanelen check en ontdek hoeveel jij kunt besparen!

Subsidies en regelingen

Sinds 2022 zijn er helaas geen subsidies meer beschikbaar voor de aanschaf van zonnepanelen. Maar je betaalt sinds 1 januari 2023 geen btw meer op zonnepanelen en de installatie ervan. Voorheen kon je de btw terugvragen bij je belastingaangifte. Daar moest je allerlei formulieren voor aanvragen. Maar dat hoeft dus niet meer!

Je kunt wel gebruikmaken van de Energiebespaarlening. Deze lening is beschikbaar voor particulieren en VvE’s in heel Nederland. Afhankelijk van de looptijd van de lening is de rente gemiddeld 4%. Best gunstig dus! Van het geld dat je leent, mag je maximaal 75% gebruiken om zonnepanelen te kopen. De rest van het bedrag kun je besteden aan andere energiebesparende investeringen, zoals isolatie. Huishoudens met verzamelinkomen tot € 60.000 per jaar lenen zelfs tegen 0% rente.

Terugleveren en salderen

De stroom die je teruglevert, mag je wegstrepen tegen je stroomverbruik. Salderen noemen we dat.

Zonnepanelen wekken vooral energie op wanneer de zon schijnt. Hoe feller, hoe beter. De omvormer zet zonne-energie om in elektriciteit die je direct in huis verbruikt. Op een mooie zomerse dag wek je vaak meer op dan je op dat moment nodig hebt. Om het overschot niet verloren te laten gaan, kun je dit terugleveren aan je energieleverancier. Andere huishoudens kunnen dan gebruikmaken van jouw groene stroom.

Lees verder: Alles wat je moet weten over salderen

Meer opwekken dan je verbruikt

Als je jaarlijks meer opwekt dan je verbruikt, ontvang je een terugleververgoeding van je energiemaatschappij. Gemiddeld ligt dit tussen de 3 en 10 cent per kilowattuur. De hoogte van je terugleververgoeding bij Vandebron vind je terug in je contract.

Wel wat lager dan wat je er zelf voor betaalt dus. Om die reden raden we aan om niet meer zonnepanelen te leggen dan je nodig hebt. Tenzij je energiebron wil worden natuurlijk, maar dat is weer een ander verhaal!

Lees ook: Vijf veelgestelde vragen over zonnepanelen beantwoord

Onafhankelijk van het energienet?

Zelfs als je genoeg zonnepanelen hebt om je complete jaarverbruik zelf op te wekken, heb je toch nog een energieleverancier nodig. De meeste energie wek je namelijk op in de lente en zomer. ‘s Nachts en in de winter verbruik je ook stroom, terwijl je zonnepanelen dan niet (zoveel) opwekken. Door te salderen heb je dan alsnog een minimale energierekening en hoef je geen dure accu’s te gebruiken.

Grafiek van opbrengst van zonnepanelen per maand

Opbrengst zonnepanelen per maand. Bron: MilieuCentraal en Siderea

Kosten voor terugleveren zonnestroom

Sinds augustus 2023 betalen eigenaren van zonnepanelen bij Vandebron vaste terugleveringskosten voor het terugleveren van energie aan het net. Bij de meeste andere energieleveranciers is dit inmiddels ook het geval. Dit maakt zonnepanelen iets minder rendabel, maar nog altijd een goede keuze. Als je je eigen zonnestroom zoveel mogelijk zelf verbruikt, zijn de kosten overigens minimaal.


Dit artikel is onderdeel van de blogreeks ‘Kom van dat gas af’. Hieronder vind je een overzicht van alle artikelen.

  1. Van het gas af? Overzicht van kosten en subsidies

  2. Waarom gasloos wonen en isolatie hand in hand gaan

  3. Van koken op gas naar elektrisch: zo maak je de overstap

  4. Zelf energie opwekken op het dak van je gasloze woning

  5. Gasloos huis verwarmen? Warmtepomp is de beste manier

  6. Geen gas meer nodig? Zo laat je je gasaansluiting afsluiten

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Van koken op gas naar elektrisch: zo maak je de overstap
Verwarming aan, maar toch koud in huis: hoe kan dat?